Το 2016 είναι σχεδόν σίγουρο πλέον ότι θα είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, μια ξεκάθαρη ένδειξη -άλλη μία από τις πολυάριθμες για την ακρίβεια- ότι η κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να βγει πέρα από κάθε έλεγχο.
Μία ακόμη ανησυχητική είδηση έρχεται από τον Βόρειο Πόλο. Αν και βρισκόμαστε πλέον μέσα στην εξάμηνη πολική νύχτα, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή και οι πάγοι δεν λένε να καλύψουν τον αρκτικό ωκεανό.
Η καταγραφή από τον Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο δείχνει, συγκεκριμένα, μια θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς πάνω από το κανονικό για γεωγραφικό πλάτος 80 μοίρες βόρεια, με άλλα λόγια σε περιοχή που (πρέπει να) είναι μονίμως παγωμένη.
Αλλες μετρήσεις δείχνουν ότι η ασυνήθιστη ροή θερμού αέρα εμφανίστηκε τον Οκτώβριο και, πέρα από κάθε πρόβλεψη, συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο. Eνα μέρος του παγωμένου αέρα των πόλων έχει εξάλλου «μεταναστεύσει» προς τη Σιβηρία.
Πέρα από αυτό, οι μετρήσεις ως τώρα δείχνουν ότι η παγοκάλυψη αυτό το φθινόπωρο δεν είναι απλά μικρότερη από το κανονικό των περασμένων ετών, αλλά μία από τις μικρότερες που έχει καταγραφεί ποτέ, τονίζει η Washington Post.
Μαζί με τον αέρα, όλο και θερμότερο -μέχρι και 7-8 βαθμούς- γίνεται και το νερό στους πόλους.
Η ζεστή νύχτα που βιώνει η Αρκτική οφείλεται σε ένα συνδυασμό χαμηλής παγοκάλυψης, πολύ λεπτού πάγου και θερμού και υγρού αέρα που έχει φτάσει εκεί από νοτιότερες περιοχές. Ακόμη, ο αεροχείμαρρος που γνωρίζουμε ότι ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά στον Ατλαντικό γίνεται πιο «κυματιστός» όσο η Αρκτική ζεσταίνεται περισσότερο, εξηγεί στην εφημερίδα η Τζένιφερ Φράνσις από το πανεπιστήμιο Ράτγκερς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαστε τόσο μακριά από τους μέσους όρους, γράφει η Washington Post. Πέρυσι, μάλιστα, στις τελευταίες ημέρες του 2015, μια καταιγίδα έφερε τις θερμοκρασίες κοντά στον Βόρειο Πόλο κοντά στο μηδέν λόγω του θερμού αέρα που έφερε στην περιοχή.
Είναι όμως η πρώτη που έχουμε τόσο πολλά και ανησυχητικά δείγματα, μια κατάσταση που ακόμα και για τους κλιματολόγους θεωρείται «ανώμαλη».
Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρήσεις και τα μοντέλα δείχνουν ότι ο χειμώνας φέτος είναι έξω από τις ως τώρα μετρήσεις. Το ότι το μέγεθος των αποκλίσεων και ο συνδυασμός του «ζεστού» Βόρειου Πόλου και της κρύας Σιβηρίας επιμένει «είναι αρκετά ασυνήθιστο», προσθέτουν οι ειδικοί.