«Εγώ, μια επιζήσασα των στρατοπέδων θανάτου, έγινα απροσδόκητα μέλος της Γερουσίας αυτή τη στιγμή της ζωής μου. Η ελπίδα μου για το μέλλον είναι να θριαμβεύσει η μνήμη», λέει η Λιλιάνα Σέγκρε | EPA/MATTEO BAZZI
Επικαιρότητα

Η ιταλοεβραία γερουσιαστής που αντιμάχεται τον νεοφασισμό

Η Λιλιάνα Σέγκρε, 92 ετών, πέρασε από το Αουσβιτς και επέζησε. Σήμερα υφίσταται επιθέσεις στο Διαδίκτυο, διαθέτει αστυνομική φρουρά και φοβάται ότι το Ολοκαύτωμα θα γίνει μια απλή υποσημείωση στα βιβλία της Ιστορίας
Protagon Team

Μία εβραία ιταλίδα γερουσιαστής, επιζήσασα του Αουσβιτς, είδε ξανά στη Ρώμη ακροδεξιά κυβέρνηση, έγραψε ο βρετανικός Guardian. Και πλέον έχει έναν «προσωπικό εφιάλτη». Ποιος είναι αυτός; «Οτι το Ολοκαύτωμα θα εξαφανιστεί από τα βιβλία της Ιστορίας».

Η Λιλιάνα Σέγκρε, 92 ετών σήμερα, ήταν η μόνη από τους συγγενείς της που επέζησε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το ότι το Ολοκαύτωμα θα μπορούσε να καταλήξει μόνο μία αράδα στα βιβλία της Ιστορίας είναι ο προσωπικός εφιάλτης μου», δήλωσε η ίδια στον Guardian. «Δεν είναι απαισιοδοξία, αλλά καρπός παρατήρησης. Βλέπω τα γεγονότα. Κάτι πήγε στραβά και μένουν πολλά να γίνουν».

Ο Guardian έδωσε το βιογραφικό της: «Γεννήθηκε στο Μιλάνο και αποβλήθηκε από το σχολείο της το 1938, όταν ο Μουσολίνι, ο φασίστας δικτάτορας της Ιταλίας και σύμμαχος του Αδόλφου Χίτλερ, θέσπισε αντιεβραϊκούς φυλετικούς νόμους. Η Σεγκρέ ήταν 13 ετών όταν, στις 30 Ιανουαρίου 1944, συνελήφθη από την αστυνομία και απελάθηκε, μαζί με πολλά μέλη της οικογένειάς της, στο Αουσβιτς. Τη χώρισαν από τον πατέρα της, ο οποίος σκοτώθηκε την επομένη. Η μητέρα της είχε πεθάνει όταν ήταν μωρό. Μόνο 25 από τα 776 παιδιά της Ιταλίας που στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης επέζησαν.

»Με την επιστροφή στην Ιταλία, η Σέγκρε έζησε με τον παππού και τη γιαγιά της στην περιφέρεια Μαρκέ. Εγραψε για την εμπειρία της στο Αουσβιτς τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου της σε επισκέψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια για να διδάξει τους μαθητές περί του Ολοκαυτώματος». Στη συνέντευξή της η Σεγκρέ επανήλθε στο θέμα που την απασχολεί: «Εμείς οι επιζώντες έχουμε το καθήκον της κατάθεσης. Η Ιστορία και η μνήμη πάνε χέρι-χέρι, και αυτή είναι η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας». 

Η Σέγκρε χρίστηκε ισόβια γερουσιαστής από τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα στις 18 Ιανουαρίου 2018, στην 80ή επέτειο από τη θέσπιση των φυλετικών νόμων του Μουσολίνι. Από τότε «έγινε στόχος απειλών για τη ζωή της, έτσι από το 2019 είναι υποχρεωμένη να έχει αστυνομική συνοδεία».

Αλλά υπήρξε και συνέχεια, η οποία αφορά και τη θέση της υπέρ των αντικορονοϊκών εμβολίων: «Οι εναντίον της απειλές κλιμακώθηκαν αφότου έγινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε το 2019, για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της υποκίνησης μίσους. Η Σεγκρέ δέχθηκε και πρόσφατα απειλές θανάτου από άτομα κατά του αντικορονοϊκού εμβολιασμού, επειδή η ίδια υποστήριξε τα εμβόλια. Ετσι, είναι το γηραιότερο άτομο στην Ευρώπη που διαθέτει αστυνομική συνοδεία».

Η ίδια συνειδητοποιεί την κατάσταση: «Το να ζεις υπό αστυνομική συνοδεία στην ηλικία των 92 ετών είναι απίστευτο. Εχω υποστεί ρατσιστικές επιθέσεις, απίστευτα πράγματα. Ποτέ δεν είναι κατά πρόσωπον. Ολα γίνονται στο Διαδίκτυο, εκεί όπου οι κήρυκες μίσους απελευθερώνουν τα χειρότερα ένστικτα με αυθεντική βαρβαρότητα, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα και με ψεύτικες ταυτότητες. Φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Πρέπει να καταπολεμηθούν. Είναι πόλεμος, όπως έλεγε πάντα και ο Πρίμο Λέβι».

Ο Guardian εξήγησε ότι «ο Λέβι ήταν ένας ιταλοεβραίος συγγραφέας που επίσης επέζησε στο Αουσβιτς και έχει γράψει σε πρώτο πρόσωπο για το Ολοκαύτωμα στο βιλίο ‘‘Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος’’». Κατόπιν, πληροφόρησε τους αναγνώστες του για τη σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης της Ιταλίας (Φρατέλι, Λέγκα, κόμμα Μπερλουσκόνι), επικεντρώνοντας στο κόμμα της Μελόνι («έχει νεοφασιστικές ρίζες»). Και θύμισε ότι στην προεκλογική περίοδο η Σέγκρε είχε υποδείξει στη Μελόνι να αφαιρέσει την τρίχρωμη φλόγα του νεοφασιστικού Κοινωνικού Κινήματος από το σήμα των Φρατέλι. «Αγνοήθηκε».

Η Σέγκρε μίλησε στη Γερουσία και «υπενθύμισε τις συνέπειες του φασισμού στην ιταλική νεολαία, σημειώνοντας το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία τον μήνα που σηματοδότησε την εκατονταετηρίδα της Πορείας προς τη Ρώμη, του Μουσολίνι». Για τον ρόλο της ως ισόβιας γερουσιαστή δήλωσε υπερήφανη: «Εγώ, μια επιζήσασα των στρατοπέδων θανάτου, έγινα απροσδόκητα μέλος της Γερουσίας αυτή τη στιγμή της ζωής μου. Η ελπίδα μου για το μέλλον είναι να θριαμβεύσει η μνήμη».