Δεκαέξι ανθρώπους μετέφερε την Τρίτη, το πλοίο «Libra» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, προς τα δυο κλειστά κέντρα για αιτούντες άσυλο στη βόρεια Αλβανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη.
Είναι το πρώτο ταξίδι στο πλαίσιο της συμφωνίας της Τζόρτζια Μελόνι με τον Εντι Ράμα, που υπέγραψαν τον Νοέμβριο του 2023, η οποία προβλέπει τη μεταφορά ανδρών που αιτούνται ασύλου, από την Ιταλία στην Αλβανία, μέχρι οι ιταλικές αρχές να κρίνουν το αίτημά τους. Προϋπόθεση, οι άνδρες να προέρχονται από «ασφαλείς» χώρες.
Πρόκειται για 10 Αιγύπτιους και έξι άνδρες με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι είχαν αποπλεύσει, με πλοιάρια από την Σαμπράτα και την Ζουάρα της Λιβύης.
Το πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησε από τη Λαμπεντούζα τη Δευτέρα και αναμένεται να φτάσει στην Αλβανία την Τετάρτη. Σύμφωνα με την La Repubblica, το συνολικό κόστος του ταξιδιού αυτού, ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν πρώτα στο hotspot του Σεντζίν, κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με το Μαυροβούνιο, για τις διαδικασίες ταυτοποίησης.
Στην συνέχεια θα οδηγηθούν στο Γκιαντέρ, σε πρώην βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Αλβανίας, όπου οι ιταλικές αρχές έχουν δημιουργήσει τρεις νέες δομές.
Στο πρώτο από τα κλειστά κέντρα, με περίπου 900 κλίνες, οι αιτούντες άσυλο θα περιμένουν την σχετική απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. Στο δεύτερο, με 144 κλίνες, θα περιμένουν την απέλασή τους όσων η αίτηση δεν έγινε δεκτή. Το τρίτο κέντρο είναι ένα σωφρονιστικό ίδρυμα χωρητικότητας 20 ανθρώπων.
Μελόνι: Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι
Η Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας στην Γερουσία της Ρώμης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι «η προσέγγιση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε, χάρη και στην ιταλική συμβολή», ενώ πρόσθεσε ότι «η Ιταλία έχει μετατραπεί σε πρότυπο προς μίμηση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».
Η ακροδεξιά επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι φέτος, σε σχέση με το 2023, μειώθηκαν κατά 60% οι αποβιβάσεις παράτυπων μεταναστών, ενώ άρχισε να μειώνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους στην θάλασσα.
«Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν άλλες τραγωδίες στην θάλασσα, είναι να αποτραπούν οι αποβιβάσεις και να καταπολεμηθούν οι διακινητές που δρουν χωρίς ενδοιασμούς», τόνισε η Μελόνι.
«Αρχίζοντας από το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία της Ιταλίας, θα οργανώνονται άτυπες συναντήσεις των χωρών της Ένωσης στις οποίες το μεταναστευτικό έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις», είπε η ιταλίδα πρωθυπουργός.
Με αναφορά, τέλος, στην έναρξη λειτουργίας των ιταλικών κλειστών κέντρων για αιτούντες άσυλο στην βόρεια Αλβανία, η ίδια πρόσθεσε:
«Αρχισαν να λειτουργούν τα δυο κέντρα στην Αλβανία, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Πρόκειται για έναν καινούριο, θαρραλέο δρόμο, που μπορεί να ακολουθηθεί και με άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχαριστώ και πάλι τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και όλη την κυβέρνησή του, που πίστεψαν σε αυτή την πρωτοβουλία».
Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι «πρέπει να καταβληθούν μόνιμες προσπάθειες με στόχο την κοινωνική συνοχή, την πρόοδο, την ένταξη την υποδοχή»
Από την άλλη μεριά, το κεντροαριστερό ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα μέσω της γραμματέα του, Ελι Σλάιν, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Μελόνι “πετά” 800 εκατομμύρια ευρώ των ιταλών πολιτών σε μια συμφωνία εκτοπισμού των μεταναστών στην Αλβανία, με παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αδιαφορώντας για απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία κάνει αυτή τη συμφωνία να τρίζει».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην επιστολή της προς τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενόψει της συνόδου κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου, υπογράμμισε:
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εξερευνάμε οδούς που μπορούμε να ακολουθήσουμε, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κέντρων επαναπατρισμού εκτός ΕΕ, ιδίως ενόψει μιας νέας πρότασης νόμου για τους επαναπατρισμούς. Με την έναρξη των δράσεων που προβλέπονται από το πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας, θα μπορέσουμε να εξαγάγουμε και πρακτικής φύσεως συμπεράσματα».
Η συμφωνία θα κοστίσει στην Ιταλία 670 εκατ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών. Οι εγκαταστάσεις διοικούνται από την Ιταλία και θα υπάγονται στην ιταλική δικαιοδοσία. Αλβανοί φρουροί θα παρέχουν εξωτερική ασφάλεια.
Η Μελόνι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα ασύλου εντός 28 ημερών, πολύ πιο γρήγορα από τους μήνες που χρειάζονται σήμερα στην Ιταλία.
Η Αλβανία θα επεξεργάζεται μόνο τις αιτήσεις ανθρώπων από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως «ασφαλείς» από την Ιταλία, ένας κατάλογος που πρόσφατα επεκτάθηκε από 15 σε 21 έθνη. Ο επικαιροποιημένος κατάλογος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Τυνησία. Το προηγούμενο έτος, 56.588 άτομα από τις χώρες αυτές έφτασαν στην Ιταλία.
Όπως γράφει ο Guardian, η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων αναμένεται να απορριφθεί επειδή οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αιτούντες, θεωρούνται ασφαλείς, γεγονός που περιορίζει αυτομάτως τα περιθώρια χορήγησης ασύλου.
Ο Κιρ Στάρμερ είχε επικρίνει ανάλογο σχέδιο των Μπόρις Τζόνσον και Ρίσι Σούνακ, για μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Οταν ανέλαβε πρωθυπουργός, το ακύρωσε. Ομως, για το σχέδιο της Μελόνι, εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον σε συνάντηση μαζί της στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, ενώ υποσχέθηκε να στείλει τέσσερα εκατομμύρια λίρες για να υποστηρίξει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης.