Μετά την Apple, έφτασε και η ώρα της Google. Ο κολοσσός του Διαδικτύου θα πρέπει να καταβάλει στο ιταλικό κράτος 306 εκατομμύρια ευρώ για διαφυγόντες φόρους από το 2009 ως 2015. Πολύ περισσότερα από το 130 εκατομμύρια λίρες που ζήτησε πέρυσι η Βρετανία για φοροδιαφυγή μίας δεκαετίας και κάπως λιγότερα από τα 318 εκατομμύρια που κατέβαλε η Apple στο ιταλικό Δημόσιο προς διετίας.
Η Google αποδέχτηκε τον συμβιβασμό με το ιταλικό κράτος προκειμένου να κλείσει το κεφάλαιο των ερευνών των ιταλικών φορολογικών Αρχών κατά της εταιρίας και στελεχών της για φοροδιαφυγή.
Στο υπουργείο Οικονομικών στη Ρώμη πανηγυρίζουν κυρίως γιατί βλέπουν σε αυτόν τον συμβιβασμό μια οδό αντιμετώπισης ανάλογων ζητημάτων με όλους του κολοσσούς του Internet. Γιατί το πρόβλημα για την Ιταλία και για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της δικής μας, δεν σταματά στην Google: Amazon, Facebook και Airbnb (η βασίλισσα των ενοικιάσεων μέσω Διαδικτύου), πληρώνουν ως σήμερα ποσά ασήμαντα σε σχέση με τα δισεκατομμύρια του τζίρου τους.
Για παράδειγμα, η Airbnb απέδωσε το 2015 στο ιταλικό κράτος για φόρους 45.775 ευρώ, λιγότερα δηλαδή και από μια μικρή επιχείρηση. Τα έσοδα είναι άγνωστα. Πάντως στην Ιταλία το 2015 οι 83.000 δηλωμένοι χρήστες της υπηρεσίας κέρδισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό από το οποίο η Airbnb κατακρατεί ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 9% ως 15%.
Η Google παρά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με το ιταλικό κράτος δήλωσε δια εκπροσώπου της ότι δεν συμφωνεί με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αλλά αποδέχτηκε τον συμβιβασμό για να αποφευχθούν «περαιτέρω αντιδικίες».
Η επιχείρηση θα πληρώσει 303 εκατομμύρια για φόρους 13 ετών και άλλα 3 εκατομμύρια για παραβιάσεις της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά διαφημίσεις στο YouTube τις οποίες διαχειριζόταν η Google Ireland. Κατά αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση παραδέχεται μόνον εν μέρει ότι διέθετε μία «σταθερή οργάνωση» εντός της Ιταλίας.
Και εδώ είναι η ουσία του προβλήματος, δηλαδή ο «μηχανισμός» φοροαποφυγής στον οποίο καταφεύγει η Google, οι θυγατρικές της και οι λοιποί διαδικτυακοί κολοσσοί. Ενώ πωλούν αγαθά και υπηρεσίες σε μία ευρωπαϊκή χώρα καταγράφουν τον τζίρο σε μία άλλη, «φίλα προσκείμενη» φορολογικά, όπως εν προκειμένω η Ιρλανδία.
Η ιταλική Υπηρεσία Εσόδων δεν αναφέρει στην ανακοίνωσή της ποιο ποσοστό οφείλεται από την Google Ireland και πιο από την Google Italy. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία του ιταλικού κράτους με την επιχείρηση αποτελεί ήδη ένα προηγούμενο το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία για όλες τις μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ των πολυπλόκαμων πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο Internet και των ευρωπαϊκών κρατών.