Η Τζόρτζια Μελόνι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες όσον αφορά την παροχή κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης (κορονοϊός) στην Ιταλία. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας επιδιώκει άμεση εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων, ωστόσο οι Βρυξέλλες απαιτούν συγκεκριμένα σχέδια που χρήζουν της εγκρίσεώς τους. Το σάιτ Politico έγραψε ότι η μάχη δείχνει γραφειοκρατική, όμως το αδιέξοδο θα έχει επιπτώσεις και στις δύο πλευρές.
Αν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτύχει να κάνει χρήση αυτών των κεφαλαίων, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αποεπένδυση και ραγδαία πτώση της ανάπτυξης. Και αυτή η κατάσταση, συνέχισε το Politico, θα έθετε σε αμφισβήτηση την κεντρική απόφαση της ΕΕ –«η οποία παραβιάζει τους κανόνες»– να αναλάβει το κοινό χρέος των χωρών ώστε να ανακάμψουν από την πανδημία. Η Ιταλία πρόκειται να λάβει το ¼ από τα 724 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με αυτό το σκεπτικό το Politico έφθασε στο κεντρικό συμπέρασμα του κειμένου του: «Αν η Ιταλία αποτύχει να χρησιμοποιήσει ορθώς τα κεφάλαια, η Μελόνι θα έχει σπαταλήσει τζάμπα δισεκατομμύρια. Θα έχει ξοδέψει τα λεφτά της ΕΕ». Ακολούθησε απαρίθμηση των «συντηρητικών σταυροφοριών» της Μελόνι σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή «η σκληρή στάση στο Μεταναστευτικό», «ο περιορισμός των γονικών δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων» κ.ά. συναφή. Ανησυχούν για όλα αυτά οι Βρυξέλλες, σχολίασε το Politico, ωστόσο «οι τιτάνιες συγκρούσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών αφορούν τη διαχείριση των χρημάτων».
Το ποσό που η ΕΕ αποφάσισε να δώσει στην Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 191,5 δισ. ευρώ, όμως τώρα έχει θορυβηθεί. Η τρίτη δόση (19 δισ. ευρώ) είναι καθυστερημένη, επειδή οι Βρυξέλλες απέρριψαν τους λόγους που επικαλέστηκε η Ιταλία, και η αξιολόγηση συνεχίζεται. Ακόμη και ο ιταλός επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η απορρόφηση τέτοιων τεράστιων πόρων δεν είναι εύκολη στην Ιταλία. Με φτωχό ιστορικό δαπανών ευρωκονδυλίων, η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό, τα οποία πρέπει να δαπανηθούν έως το 2026.
Ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο διατύπωσε την ιδέα να μετατοπίσει ορισμένα από τα έργα που υπόκεινται στην προθεσμία του 2026 προς τα ιταλικά σχέδια περί τακτικών ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτή η κίνηση μπορεί να δώσει ένα τράτο στη χώρα να ξοδέψει αυτά τα χρήματα μέχρι το 2029. Ο ίδιος, πάντως, έχει ήδη παραδεχτεί ότι η Ιταλία δεν θα μπορέσει να ξοδέψει όλα τα χρήματα για την ανάκαμψη εγκαίρως.
Η Μελόνι δεν έχει την πολυτέλεια να σκοντάψει στους γραφειοκρατικούς διαδρόμους των Βρυξελλών, κατέληξε το μακροσκελές κείμενο του Politico. «Η απώλεια κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν καταστροφή για τη Μελόνι, καθώς οι δημοσκοπήσεις ήδη δείχνουν ότι η πρωθυπουργός χάνει σιγά σιγά τη δημοτικότητά της». Και ένας παλιός υπουργός του Ντράγκι σχολίασε ανωνύμως: «Κανένας ιταλός πρωθυπουργός δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει ένα λαχείο».
Από πλευράς τους οι Βρυξέλλες, με αφορμή την ιταλική περίπτωση, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το φάσμα της συνολικής αποτυχίας του πρότζεκτ Ταμείο Ανάκαμψης. Και σε τέτοια ανεπιθύμητη εξέλιξη, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον κάτι ανάλογο. Ετσι, «κάθε πολιτική συζήτηση για το τι θα συμβεί μετά το Ταμείο Ανάκαμψης καθίσταται πολύ πιο δύσκολη».