Ο 28χρονος Ροδρίγκο Ερνάντεθ Κασκάντε, περισσότερο γνωστός ως «Ρόδρι», είναι ο νικητής της Χρυσής Μπάλας. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της σεζόν 2023-2024. Ο πρώτος Ισπανός που κατακτά το βραβείο μετά το 1960, και ο πρώτος παίκτης από την Πρέμιερ Λιγκ εδώ και 16 χρόνια (το 2008 το είχε κερδίσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος τότε έπαιζε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).
Η επιλογή του προκάλεσε έκπληξη -μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν σχεδόν βέβαιο ότι το αγαλματίδιο θα κατέληγε στα χέρια του βραζιλιάνου επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ- και έντονες αντιδράσεις. Αλλά ήταν πέρα για πέρα δίκαιη. Κατά μια έννοια, ιστορική. Στο πρόσωπο του Ρόδρι, που δεν είναι σκόρερ, αλλά ένας πολύτιμος εργάτης στις ομάδες του και αγωνίζεται στη διόλου… αστραφτερή θέση του αμυντικού χαφ, θριάμβευσαν όλοι οι αδικημένοι πρωταγωνιστές των γηπέδων.
Από τις 67 Χρυσές Μπάλες που είχαν απονεμηθεί μέχρι χθες (28/10), 50 δόθηκαν σε επιθετικούς. Για αυτούς είναι η δόξα. Μόνο δεκατρείς μέσοι είχαν κερδίσει το κορυφαίο ατομικό βραβείο, και μόνο ένας (ο Λούκα Μόντριτς) μετά το 2008. Αμυντικοί μέσοι, όπως ο Ρόδρι, ελάχιστοι – ο τελευταίος ήταν ο Γερμανός, Ματίας Ζάμερ, το 1996. Δυο αμυντικοί: ο Φραντς Μπεκενμπάουερ (1972, 1976) και ο Φάμπιο Καναβάρο (2006). Και ένας γκολκίπερ: ο Λεβ Γιασίν το 1963.
Τεράστιοι χαφ, όπως ο Τσάβι και ο Ινιέστα, έπεσαν θύματα της γοητείας που ασκούν στους φιλάθλους (και στους 100 δημοσιογράφους – ψηφοφόρους του France Football) οι επιθετικοί. Το 2010 ο Γουέσλι Σνάιντερ, ο «εγκέφαλος» της Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο, κατέκτησε το «τρεμπλ» και οδήγησε τη -μετριότατη, τότε- εθνική ομάδα της Ολλανδίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά όλα αυτά δεν αρκούσαν για να κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα – είχε έρθει τέταρτος. «Πολλοί μου έγραψαν ότι το ποδόσφαιρο νίκησε, φαινόμαστε και εμείς στη μεσαία γραμμή», είπε στον επινίκιο λόγο του ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, ο οποίος εμφανίστηκε στην τελετή με πατερίτσες (υπέστη ρήξη χιαστού και θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν).
Εξαιρετικός ο Βινίσιους Τζούνιορ με τα 24 γκολ σε 39 ματς, που οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο 15ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της (και αναδείχθηκε σε MVP του Τσάμπιονς Λιγκ), εξαιρετικός και ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, που έκανε μια ονειρεμένη σεζόν με τη «Βασίλισσα» (αν και απογοήτευσε στο Euro με την Αγγλία). Αλλά ο Ρόδρι έδωσε στον ρόλο της θέσης του -«εξάρι»- άλλη διάσταση. Κάνοντας την πιο άχαρη δουλειά που υπάρχει σε μια ομάδα, έγινε το πιο σημαντικό γρανάζι στη μηχανή του Πεπ Γκουαρντιόλα, που κατέκτησε τον τέταρτο διαδοχικό της τίτλο στην Αγγλία. Ηταν αναντικατάστατος, όχι μόνο στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία.
Αν και υπήρξε ο πιο επιδραστικός παίκτης του συλλόγου του και της χώρας του, ήταν σχεδόν αόρατος. Γιατί είναι και αντι-σταρ. Δεν έχει λογαριασμούς στα social media, μετακινείται με ένα ταπεινό αυτοκίνητο, δεν έχει τατουάζ, δεν φοράει σκουλαρίκια, δεν βγάζει τη ζωή του σε κοινή θέα. Για τη σύντροφό του, Λάουρα, η οποία χθες τον συνόδευσε στο «Théâtre du Châtelet» του Παρισιού, ξέρουμε μόνο πως είναι γιατρός και ότι τη γνώρισε στη φοιτητική εστία, την εποχή που εκείνος σπούδαζε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι καλό για το ποδόσφαιρο, που επιβράβευσε κάποιον που ξεχωρίζει μόνο για τις επιδόσεις του. Και επειδή βάζει τη φανέλα μέσα στο σορτσάκι του.
Η τελετή αμαυρώθηκε από το αιφνίδιο μποϊκοτάζ της Ρεάλ Μαδρίτης. Μόλις ο πρόεδρος, Φλορεντίνο Πέρεθ, πληροφορήθηκε ότι δεν θα κέρδιζε το βραβείο ο Βινίσιους, έδωσε εντολή να μην ταξιδέψει στο Παρίσι κανένα μέλος του συλλόγου. Τον επέκρινε ακόμη και η Marca, που τρέφει πολύ φιλικά αισθήματα για τη Ρεάλ: «Το να αφήνεις 50 καθίσματα άδεια και ένα αεροσκάφος καθηλωμένο στο έδαφος, επειδή κάποιος σου τηλεφώνησε ότι δεν θα ήσουν εσύ ο νικητής, είναι ξεκάθαρα λάθος».
Η Ρεάλ ψηφίστηκε ως «η ομάδα της χρονιάς», αλλά κανείς δεν ήταν εκεί για να παραλάβει το βραβείο. Ο Κιλιάν Εμπαπέ μοιράστηκε το «Γκερντ Μίλερ», για τον κορυφαίο σκόρερ, με τον Χάρι Κέιν, όμως μόνο ο Αγγλος ανέβηκε στη σκηνή. Ο Κάρλο Αντσελότι, που τιμήθηκε με το τρόπαιο «Γιόχαν Κρόιφ», για τον καλύτερο προπονητή της σεζόν, δεν έστειλε ούτε ένα βιντεο-μήνυμα. Η κατάσταση ήταν… σουρεαλιστική.
Η επιδεικτική αποχή της Ρεάλ από την εκδήλωση, της ομάδας που κατέχει το ρεκόρ με οκτώ Χρυσές Μπάλες και έχει κατακτήσει έξι από τις δέκα τελευταίες, προκάλεσε αρνητικά σχόλια στην αίθουσα. Η Equipe, στον εκδοτικό οργανισμό της οποίας ανήκει το France Football, κάνει λόγο για ηθική ήττα του ισπανικού συλλόγου – όχι μόνο στην ψηφοφορία. Στο editorial ο Βενσάν Ντιλού γράφει, μεταξύ άλλων: «Η Ρεάλ, που δεν αποδέχεται ότι ο νικητής δεν ήταν δικός της παίκτης, επέλεξε να τσαλαπατήσει την αξία του αθλητισμού, που απαιτεί σεβασμό στους νικητές».
Ο Ρόδρι έγραψε ιστορία, κατακτώντας την πρώτη Χρυσή Μπάλα της νέας εποχής. Ο 37χρονος Μέσι και ο 39χρονος Ρονάλντο, που σάρωσαν 13 βραβεία από το 2008 μέχρι πέρυσι και πολλές φορές συγκέντρωναν το 70% των ψήφων, δεν βρίσκονταν, καν, ανάμεσα στους 30 υποψήφιους.
Ιστορία έγραψε και ο Λαμίν Γιαμάλ. Σε ηλικία 17 ετών και 53 ημερών έγινε ο νεαρότερος υποψήφιος στα χρονικά του θεσμού. Το «παιδί – θαύμα» της Μπαρτσελόνα και του ισπανικού ποδοσφαίρου τιμήθηκε με το «Βραβείο Κοπά», για ποδοσφαιριστές κάτω των 21. Είναι ο πρώτος ανήλικος που το κατέκτησε.