Η Ρονίτα Μίλερ και τέσσερα από τα παιδιά της είναι μερικά από τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης | Facebook
Επικαιρότητα

Η ιστορία πίσω από το αιματοκύλισμα των Μορμόνων του Μεξικού

Οι Μεξικανοί ισχυρίζονται ότι οι μητέρες και τα παιδιά τους σκοτώθηκαν μάλλον κατά λάθος, επειδή βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών σε σύγκρουση μεταξύ καρτέλ. Μέλη της οικογένειας ΛεΜπάρον, ωστόσο, ανέφεραν πως η κοινότητά τους έχει δεχτεί πλήθος απειλών στο παρελθόν...
Protagon Team

Επεσαν σε ενέδρα. Στο Μεξικό. Δεκατέσσερα γυναικόπαιδα, μέλη μιας αμερικανικής κοινότητας Μορμόνων που εγκαταστάθηκε πριν από πολλές δεκαετίες στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι δολοφονήθηκαν με αποτρόπαιο τρόπο. Τρεις μητέρες, πέντε μικρά παιδιά και ένα βρέφος. Οχτώ παιδιά γλύτωσαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πέντε από αυτά φέρουν πληγές από σφαίρες. Ολα τα θύματα ανήκαν στην ίδια οικογένεια ονόματι ΛεΜπάρον.

Ο υπουργός Ασφάλειας του Μεξικού δήλωσε πως οι νεκρές μητέρες και τα παιδιά τους κατά πάσα πιθανότητα σκοτώθηκαν κατά λάθος, ενδεχομένως γιατί βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ αντιπάλων καρτέλ. Μέλη της οικογένειας ΛεΜπάρον, ωστόσο, ανέφεραν πως η κοινότητά τους έχει δεχτεί πλήθος απειλών κατά το παρελθόν, επειδή δεν διστάζουν να καταγγέλλουν και να πολεμούν με κάθε μέσο την κτηνώδη βία που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των πολιτειών Τσιουάουα και Σιναλόα, κοντά στα αμερικανικά σύνορα, όπου δρουν πάσης φύσεως κακοποιά στοιχεία.

Αλλά η οικογένεια που επλήγη βαριά και τώρα θρηνεί τα θύματά της έχει σημαδευτεί από τη βία, δεδομένου ότι μέλη της όχι μόνον την υπέστησαν, κατά το παρελθόν, αλλά την άσκησαν επίσης. Οι ΛεΜπάρον είναι απόγονοι φονταμενταλιστών Μορμόνων αφορίστηκαν από την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών επειδή ήταν πολυγαμικοί.

Παρότι ο Τζόζεφ Σμιθ, ο προφήτης των Μορμόνων και ιδρυτής της εκκλησίας τους, είχε από 30 έως και 40 συζύγους, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και μια ανήλικη κοπέλα 14 ετών, η πολυγαμία απαγορεύτηκε το 1890 από το ιερατείο του Ναού των Μορμόνων στο Σολτ Λέικ Σίτι – πρόκειται για το «Βατικανό των Μορμόνων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Corriere della Sera – λόγω των ισχυρών πιέσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Θύμα της επίθεσης έπεσε και η Κριστίνα Μαρί Λάνγκφορντ. Η επτά μηνών κόρη της σώθηκε

Απαρνούμενοι την πολυγαμία οι Μορμόνοι άρχισαν σταδιακά να γίνονται αποδεκτοί στην Αμερική. Κάποιοι, ωστόσο, περί το 1% του συνολικού πληθυσμού τους εκείνη την περίοδο, συνέχισαν να την ασκούν, υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως είναι απαραίτητη για την πληρότητα της μετά θάνατον ζωής. Μερικοί κατέφυγαν σε απομονωμένες περιοχές των ΗΠΑ, κάποιοι πήγαν στον Καναδά ενώ αρκετοί επέλεξαν να μεταβούν στο Μεξικό και μεταξύ αυτών συγκαταλεγόταν και ο γενάρχης των ΛεΜπάρον.

Μορμόνοι πρώτη φορά οργανωμένα στο Μεξικό μετέβησαν το 1886 όταν μια ομάδα που ασκούσε την πολυγαμία αγόρασε 200.000 στρέμματα γης κατά μήκος του ποταμού Πιέδρας Βέρδες στην Τσιουάουα, 250 χιλιόμετρα από το Ελ Πάσο του Τέξας. To 1902 μετακόμισε εκεί και ο Αλμα Ντέιερ ΛεΜπάρον και εντάχθηκε σε μια κοινότητα 3.500 ατόμων γνωστή ως Αποικία Χουάρες (Colonia Juarez), εντός της οποίας έζησε για περισσότερα από 40 χρόνια. Το 1944, ωστόσο, έπειτα από θείο όραμα ο πατριάρχης των ΛεΜπάρον πήγε και αγόρασε μια έκταση στην έρημο όπου αρχικά φύτεψε φασόλια και μετά ίδρυσε τη δική του Αποικία.

Με το πέρασμα των χρόνων τρία από τα επτά παιδιά του Αλμα Ντέιερ ΛεΜπάρον αυτοανακηρύχθηκαν προφήτες με στόχο να επαναφέρουν την Εκκλησία τους στον σωστό δρόμο, τον οποίο εγκατέλειψε, υποστήριζαν, αποκηρύσσοντας την πολυγαμία.

Ο πρωτότοκος γιος του Μπέντζαμιν συνήθιζε να βρυχάται δημοσίως, θέλοντας να αποδείξει ότι είναι το «Λιοντάρι του Ιούδα». Και κάποια στιγμή τη δεκαετία του 1950 προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους του Σολτ Λέικ Σίτι, κάνοντας κάμψεις στη μέση μιας λεωφόρου. Αφότου έφτασε στις 200, άρχισε να ωρύεται ότι κανένας δεν μπορούσε να τον ξεπεράσει και, κατά συνέπεια, ήταν αυτός ο Μεσσίας. Κατέληξε, τελικά, στο ψυχιατρείο και το κενό που άφησε πίσω του ανέλαβαν να καλύψουν τα μικρότερα αδέλφια του, ο Ερβιλ και ο Τζόελ.

Συγγνείς των θυμάτων έξω από το καμμένο αυτοκίνητο, όπου βρήκαν τον θάνατο μέλη της οικογένειας Μορμόνων (REUTERS/Jose Luis Gonzalez)

Ο Ερβιλ επιδίωκε να παντρευτεί έως και 30 γυναίκες ούτως ώστε οι απόγονοί του να εποικίσουν όλη τη Γη. Η 13η από αυτές αποκάλυψε κάποια στιγμή ότι ο σύζυγός της παρέμενε επί πολλές ημέρες κλεισμένος στο σπίτι τους, γράφοντας ολημερίς τις δικές του «Γραφές», αξύριστος και άπλυτος τόσο που ο ιδρώτας του μύριζε καφέ. Το 1969 ο Τζόελ τον εξεδίωξε από την κοινότητά τους αλλά τρία χρόνια μετά ένας ακόλουθος του Ερβιλ δολοφόνησε τον Τζόελ.

Στη συνέχεια οι οπαδοί του Ερβιλ μετοίκισαν κοντά στα σύνορα της Καλιφόρνια, και άρχισαν να διεξάγουν εκστρατείες κατά της επιβολής φόρων και της διενέργειας ελέγχων για την οπλοκατοχή, φτάνοντας το 1976 στο σημείο να απειλήσουν ακόμα και τον Τζίμι Κάρτερ ο οποίος διεκδικούσε την αμερικανική προεδρία. Ο Ερβιλ είχε ήδη συλληφθεί μια φορά στο Μεξικό, το 1975, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, δωροδοκώντας πιθανότατα τις τοπικές Αρχές. Τρία χρόνια μετά, ωστόσο, απελάθηκε στις ΗΠΑ, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Μια μέρα, όμως, τον βρήκαν νεκρό στο κελί του. Αφησε πίσω του μια τεράστια λίστα με ονόματα εχθρών της αποικίας τους, τους οποίους οι απόγονοι και οι οπαδοί του – μια ομάδα νεαρών ατόμων τα οποία είχαν πέσει θύματα κακοποίησης από τα μεγαλύτερα μέλη της κοινότητάς τους – κυνηγούσαν επί μια 15ετία, διάστημα κατά το οποίο προέβησαν σε πέντε δολοφονίες. Μεταξύ των ανθρώπων που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα στο όνομα του Ερβιλ ΛεΜπάρον συγκαταλέγονταν επίσης μία από τις συζύγους και μία από τις κόρες του.

Σήμερα ο θεσμός της πολυγαμίας φθίνει και στην κοινότητα των ΛεΜπάρον. Αλλά φαίνεται πως η βία τους καταδιώκει ακόμα. Αντιτάχθηκαν στην ανεξέλεγκτη και δολοφονική δράση των πανίσχυρων μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών, επιδιώκοντας να λάβουν και σχετική άδεια για να συστήσουν τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας. Πριν από μια δεκαετία, όταν ο 16άχρονος Ερικ, δισέγγονος του ιδρυτή της Αποικίας ΛεΜπάρον, απήχθη από συμμορία ενόπλων, ο αδελφός του Μπέντζαμιν αρνήθηκε να καταβάλει τα λύτρα, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ζητούσαν οι απαγωγείς, και απευθύνθηκε στις Αρχές. Επειτα από μερικές ημέρες ο Ερικ ήταν ελεύθερος.

Τότε οι ντόπιοι αγρότες ζήτησαν από τον Μπέντζαμιν ΛεΜπάρον να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δράση των συμμοριών που λυμαίνονταν και εξακολουθούν, φυσικά, να λυμαίνονται την περιοχή. Προσπαθώντας, ωστόσο, έχασε και αυτός τη ζωή του, πέφτοντας θύμα άγριου ξυλοδαρμού. Επειτα από κάποιο διάστημα, όμως, οι ντόπιοι άρχισαν να κατηγορούν τους ΛεΜπάρον ότι τους κλέβουν το νερό. Αποπειράθηκαν, μάλιστα, να καταστρέψουν τα παράνομα πηγάδια της αποικίας τους. Εκείνοι, ωστόσο, τους απώθησαν εύκολα με τα όπλα τους.