Πόσο αξίζει ένα διαβατήριο χώρας Ευρωπαϊκής Ενωσης; Εξαρτάται ποιος είσαι και γιατί το χρειάζεσαι. Και μόνο όμως το γεγονός ότι –για παράδειγμα– ένα κυπριακό σου προσφέρει ελεύθερα ταξίδια, χωρίς βίζα και άλλες διατυπώσεις, σε 163 κράτη σε όλον τον κόσμο αξίζει πολλά. Αλλα αυτή η μπίζνα της «χρυσής βίζας» ήταν λίγο πολύ γνωστή: η Κύπρος έχει κερδίσει 6,6 δισ. ευρώ από την «πώληση» –διαβατήριο έναντι μιας επένδυσης δύο εκατ. ευρώ στο νησί– υπηκοότητας, προκαλώντας την ενόχληση των Βρυξελλών. Αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι ότι όλοι και περισσότεροι Βρετανοί σπεύδουν να αναζητήσουν την κυπριακή ιθαγένεια υπό το φόβο της επαπειλούμενης απομόνωσης που θα υποστούν μετά το Brexit.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που κατοικούν στην Κύπρο που το επιδιώκουν να αποκτήσουν κυπριακή ταυτότητα.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Νίκος Χασαπόπουλος στο ρεπορτάζ του:
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα 500 Βρετανοί απέκτησαν την κυπριακή ιθαγένεια. Οι αιτήσεις, τώρα μάλιστα που πρωθυπουργός της Βρετανίας έγινε ο Μπόρις Τζόνσον, αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να χορηγήσει την κυπριακή υπηκοότητα σε Βρετανούς χωρίς όμως να χάνουν και τη βρετανική.
Ως πρώην βρετανική κτήση η Κύπρος είναι ιδιαίτερα φιλόξενος προορισμός για τους Βρετανούς, κυρίως συνταξιούχους που θέλουν να απολαύσουν τη δύση της ζωής τους σε ένα θερμό κλίμα. Αν όμως υπάρξει άτακτο Brexit όπως απειλεί ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, πολλοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Περισσότεροι από 70.000 Βρετανοί, οι πιο πολλοί συνταξιούχοι, ζουν μόνιμα στη Λευκωσία, στη Λάρνακα και στη Λεμεσό και σε περίπτωση άτακτου Brexit θα αναγκαστούν να κάνουν προσαρμογές στην ασφάλεια υγείας τους αλλά και να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την απόκτηση βίζας.
Τα «Νέα» αναφέρονται σε ρεπορτάζ της Berliner Zeitung η οποία προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση σκληρού Brexit τίθεται σε κίνδυνο μια σειρά από ζητήματα των “Βρετανών Κυπρίων”, όπως το καθεστώς παραμονής τους ή η αναγνώριση επίσημων εγγράφων. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, που τους δίνει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Λευκωσία σχεδιάζει μετά παρέλευση επτά χρόνων να αποκτήσει ένας Βρετανός την κυπριακή υπηκοότητα χωρίς να αφήσει τη βρετανική. Με το κυπριακό διαβατήριο ο Βρετανός θέλει να ξεπεράσει προβλήματα βίζας σε τυχόν Brexit χωρίς συμφωνία.
Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα με το Brexit το έχουν οι κυπριακής καταγωγής Βρετανοί (δεύτερης και τρίτης γενιάς), οι οποίοι είναι πολλοί και ζουν κυρίως στο Λονδίνο. Αυτοί ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν μαζικά αιτήσεις απόκτησης και της κυπριακής υπηκοότητας και εμφανίζονται πρόθυμοι να υπηρετήσουν και στην Εθνική Φρουρά!
Είναι και αυτό μια αντιστροφή της πορείας της Ιστορίας. Κάποτε ήταν οι Κύπριοι (όπως και άλλοι που ζούσαν σε βρετανικά προτεκτοράτα πχ Αίγυπτος προ Νάσερ) που απολάμβαναν την προστασία ενός βρετανικού διπλωματικού εγγράφου – τώρα είναι οι Βρετανοί που θέλουν να βρουν καταφύγιο στο κυπριακό διαβατήριο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News