Οι σχέσεις της Ινδίας με τη Ρωσία έχουν βάθος μεν, ωστόσο «τώρα που η εισβολή στην Ουκρανία καρκινοβατεί και που ο Βλαντίμιρ Πούτιν κινδυνεύει να γίνει υποτελής στον Σι Τζινπίνγκ», μήπως ήρθε ή ώρα για αναθεώρηση αυτής της «φιλίας»; Το παραπάνω ερώτημα απασχόλησε τον συντάκτη της Corriere della Sera Λούκα Αντζελίνι.
«Γιατί με τη Ρωσία;» συνέχισε τον προβληματισμό του ο Ιταλός. «Σε τελική ανάλυση, αν ο κόσμος οδεύει πραγματικά προς μία νέα διαίρεση σε δύο μπλοκ, απολυταρχίες εναντίον δημοκρατιών, τι κέρδος θα έχει η Ινδία να συμπαραταχθεί με τη Ρωσία και με την Κίνα, αντί να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ;»
Ο Αντζελίνι κατέκρινε τον ινδό πρωθυπουργό για «ινδουιστικό εθνικισμό που διαιρεί την πολυεθνική, πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική χώρα» του και επέμεινε: «Ωστόσο, ακόμα και αν η καρδιά του τον οδηγεί στους αυταρχικούς, δεν θα έπρεπε η λογική να τον οδηγήσει στην επανασύνδεση με τις ΗΠΑ και με τη Δύση;»
Ομως θυμήθηκε τη συμμετοχή του Μόντι στο Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ και τα γυμνάσια στη Ρωσία όπου έλαβαν μέρος και ινδοί φαντάροι, έτσι έγραψε: «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι αυτό συμβαίνει». Κάτι διαφορετικό έγινε όμως στη Σαμαρκάνδη, όπου ο Μόντι συνάντησε τον Πούτιν.
«Παρά τα deals στην άμυνα και στο φυσικό αέριο (στο πρώτο επτάμηνο του 2022 οι ινδικές εισαγωγές από τη Ρωσία σημείωσαν ρεκόρ 13 δισ. δολαρίων), ο Μόντι είπε στον Πούτιν ότι η εποχή μας δεν είναι κατάλληλη για πολέμους, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο μονοπάτι της ειρήνης, και ότι ο ίδιος ανησυχεί ιδιαίτερα για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, λιπασμάτων και καυσίμων. Κάτι αλλάζει στο μυαλό του Μόντι, λοιπόν».
Ο Αντζελίνι ανέφερε τις ανησυχίες των Αμερικανών για τις ινδορωσικές σχέσεις και παρέθεσε γνώμες Δυτικών ειδικών που εξέφρασαν την άποψη ότι η Ινδία δεν έχει λόγους να προσεγγίσει γεωπολιτικά τη Ρωσία και την Κίνα. Μάλιστα μνημόνευσε τον ινδό πολιτικό αντίπαλο του Μόντι, τον Σάσι Θαρούρ, ο οποίος μέσω του γνωστού σάιτ Project Syndicate κάλεσε την ινδική κυβέρνηση «να επανεξετάσει επειγόντως τις γεωπολιτικές επιλογές της και να αναγνωρίσει ότι ποτέ δεν χρειάστηκε λιγότερο τη Ρωσία απ’ ό,τι σήμερα».
Ο Θαρούρ προεξόφλησε ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ [προς την Ινδία] σημαίνει ότι η Ινδία δεν θα χρειάζεται το δικαίωμα βέτο της Ρωσίας ώστε να κρατήσει το Κασμίρ εκτός της ατζέντας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Και για την Κίνα ο Θαρούρ απεφάνθη ότι «κάνει δορυφόρο της το Πακιστάν, τον παραδοσιακό εχθρό της Ινδίας». Το συμπέρασμα του Θαρούρ, σαφές: «Η Ρωσία του εγγύς μέλλοντος, σοβαρά αποδυναμωμένη από την αποτυχία στην Ουκρανία, δεν είναι κράτος στο οποίο μπορεί να βασιστεί η Ινδία».
Οι σχολιαστές που επικαλέστηκε ο Αντζελίνι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο Μόντι τώρα προσπαθεί να πείσει τη Δύση ότι δεν είναι με τον Πούτιν, αλλά το κάνει χωρίς να λέει κάτι σαφές για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ωστόσο ευελπιστούν ότι «αργά ή γρήγορα, θα αλλάξουν πολλά πράγματα και στην Ασία ύστερα από τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας».