Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ δεν αμφισβητούνται: στο τέλος του 2023 οι Ινδοί θα είναι περισσότεροι από τους Κινέζους και θα αριθμούν ένα δισεκατομμύριο 428 εκατομμύρια ψυχές. Ετσι, η Ινδία καθίσταται η πλέον πολυάνθρωπη χώρα του κόσμου, κάτι που πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση του Νέου Δελχί. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η Ινδία θα προσπεράσει την Κίνα σε ανθρώπινο κεφάλαιο γύρω στα μέσα του έτους, όμως σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς αυτό έχει συμβεί ήδη.
Το να γίνεις η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, γράφει η Corriere della Sera, συνεπάγεται ευθύνες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Ινδοί είναι νέοι (το 65% είναι κάτω των 35 ετών), το ζήτημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Συνεπώς, η οικονομική ανάπτυξη είναι η πρώτη και σημαντικότερη πρόκληση για την ινδική κυβέρνηση. Προς το παρόν τα οικονομικά στοιχεία είναι ικανοποιητικά, καλύτερα από της Κίνας πάντως.
Καθώς η παγκοσμιοποίηση περνάει στο στάδιο της απεξάρτησης από την Κίνα, η Ινδία μπορεί να προσδοκά έλευση επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι έχει φτιάξει νέες υποδομές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Ωστόσο, στη χώρα σοβούν σοβαρά προβλήματα διαφάνειας, γραφειοκρατίας και διαφθοράς, άρα θα χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Σε διεθνές επίπεδο, η δημογραφική υπέρβαση εις βάρος της Κίνας επιβεβαιώνει τον στόχο του Νέου Δελχί να παρουσιαστεί ως υπερδύναμη.
Από πολλές απόψεις η Ινδία είναι σήμερα ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του λεγόμενου «παγκόσμιου Νότου», δηλαδή στις χώρες που δεν συμπορεύονται ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με την Κίνα, γράφουν οι Ιταλοί. Κατά τη δική τους εκτίμηση, η Ινδία, ακριβώς επειδή ανταγωνίζεται την Κίνα, αναγκαστικώς θα έρθει πιο κοντά με τις ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσει τον επεκτατισμό του Σι Τζινπίνγκ για λογαριασμό όλων των αντιπάλων του.
Η Κίνα θα βιαστεί…
Στο υπόλοιπο κείμενό της η Corriere ασχολείται με τον… ηττημένο του δημογραφικού ανταγωνισμού. Ο πληθυσμός της Κίνας στο τέλος του αιώνα μπορεί να πέσει και στα 800-600 εκατομμύρια ψυχές. Είναι συγκλονιστική πληθυσμιακή κατάρρευση, κάτι που για τους Ιταλούς αποδεικνύει ότι οι φιλοδοξίες του Πεκίνου να καταστεί η πρωτεύουσα δύναμη του κόσμου θα συντριβούν. Γιατί; Επειδή η δημογραφική παρακμή θα αποβεί καταστροφική στην οικονομία, στις κοινωνικές σχέσεις, στην πολιτική δυναμική και στη διεθνή αξιοπιστία μιας χώρας που θέλει να αναδυθεί αλλά στην πραγματικότητα συρρικνώνεται.
Η Κίνα μάλλον έχει φτάσει στο απόγειο της δύναμής της και η μείωση του πληθυσμού λέει ότι η παρούσα ισχύς δεν θα διαρκέσει αιωνίως. Η απώλεια της πληθυσμιακής πρωτιάς λέει στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι πρέπει να βιαστεί, σημειώνει η Corriere στην κατακλείδα του άρθρου της, και συνδέι το θέμα με την Ταϊβάν: η κατάκτηση του νησιού είναι το απαραίτητο, το αναπόφευκτο βήμα για την επίτευξη των κινεζικών στόχων περί περιφερειακής ηγεμονίας, ή έστω στις θάλασσες που περιβάλλουν την Ταϊβάν. Αυτό δεν είναι ζήτημα που θα λυθεί από άλλες γενιές Κινέζων, οι οποίες θα είναι και πιο ανίσχυρες σε επίπεδο πληθυσμού…