Η Ιαπωνία έχασε το 2023 τον τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, τον οποίο κατέχει πλέον η Γερμανία, κυρίως εξαιτίας της υποτίμησης του γεν, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για το ιαπωνικό ΑΕΠ.
Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανήλθε σε περίπου 4,2 τρισ. δολάρια, έναντι περίπου 4,5 τρισ. της Γερμανίας. H αύξηση του τελευταίου αποδόθηκε κυρίως στον πληθωρισμό, που ήταν υψηλός πέρυσι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Oμως, σε πραγματικές τιμές (προσαρμοσμένες για να ληφθούν υπόψη ο πληθωρισμός και οι εποχικές διακυμάνσεις), η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,9% την περασμένη χρονιά, ενώ αυτή της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν στο Βερολίνο τον Ιανουάριο.
H Γερμανία πλήττεται από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης για τα προϊόντα της, το κόστος της ενέργειας για τον μεγάλο βιομηχανικό τομέα της και την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.
Η επιδείνωση της συγκυρίας σημαίνει ότι ο νέος τίτλος της Γερμανίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εξέλιξη που προεξοφλούσε τον Οκτώβριο στις προβλέψεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκλαμβάνεται ως «οφθαλμαπάτη».
Εξάλλου, η Ινδία ενδέχεται να ξεπεράσει τόσο την Ιαπωνία, όσο και τη Γερμανία σε μερικά χρόνια.
Στην Ιαπωνία παρ’ όλα αυτά, ΜΜΕ σχολίασαν εκτενώς την απώλεια της θέσης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θυμίζοντας ότι πέρα από τον ιδιαίτερο αντίκτυπο της μείωσης της ισοτιμίας του γεν, υπάρχουν και άλλοι αρνητικοί θεμελιώδεις παράγοντες, όπως η δημογραφική κρίση στο αρχιπέλαγος και η χρόνια αδυναμία ως προς την παραγωγικότητα.
«Αφού παραχώρησε στην Κίνα τη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ το 2010, τώρα η Ιαπωνία παραδίδει επίσης την τρίτη θέση», ανέφερε η μεγάλη ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei στο κύριο άρθρο της το Σάββατο.
«Η Ιαπωνία δεν έχει σημειώσει πρόοδο ως προς την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της. Αυτή η κατάσταση θα όφειλε να αποτελεί σήμα συναγερμού για να επιταχυνθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν παραμεληθεί», πρόσθεσε.
Οπως και η Γερμανία, η Ιαπωνία είναι μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη, όμως χάνει ορμή εδώ και καιρό, ενώ η εσωτερική κατανάλωση υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του νομίσματός της.
Το τέταρτο τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε (-0,1% σε πραγματικές τιμές) για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μετά την αισθητή πτώση του το τρίτο τρίμηνο (-0,8%, κατά το αναθεωρημένο προς τα κάτω μέγεθος που δημοσιοποιήθηκε σήμερα).