| Shutterstock
Επικαιρότητα

Η Ιαπωνία ενέκρινε διαγνωστικό τεστ για την Αλτσχάιμερ

Περισσότερα από 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άνοια, με τον αριθμό τους να αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 130 εκατομμύρια ως το 2050
Protagon Team

Εγκρίθηκε στην Ιαπωνία η εμπορική διάθεση ενός διαγνωστικού κιτ για τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η φαρμακευτική που το κατασκεύασε. Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση περιγράφεται ως γεγονός που σηματοδοτεί μια πρόοδο στη μάχη κατά της νευρολογικής αυτής ασθένειας.

Η ιαπωνική εταιρεία Sysmex Corporation επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι πλέον σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά της Ιαπωνίας το διαγνωστικό αυτό εργαλείο, «το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τη Sysmex, το διαγνωστικό της τεστ επιτρέπει να μετρηθεί σε λιγότερο από ένα τέταρτο η συγκέντρωση στο αίμα της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για τη διάγνωση της νόσου αυτής, αλλά συνήθως είναι δαπανηρές ή επεμβατικές (αξονική εγκεφάλου, οσφυονωτιαία παρακέντηση), την ώρα που είναι κρίσιμο το Αλτσχάιμερ να διαγιγνώσκεται το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ανασχεθεί η εξέλιξή του.

Σε όλο τον κόσμο άλλα αιματολογικά τεστ βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης ή αναμένουν να λάβουν άδεια για να διατεθούν στην αγορά.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη απλών, φθηνών, μη επεμβατικών διαγνωστικών εργαλείων που θα είναι εύκολα προσβάσιμα» για τη βελτίωση της πρόωρης ανίχνευσης του Αλτσχάιμερ, υπογράμμισε στον ιστότοπό της η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Alzeiheimer’s Association.

Στο μέλλον, τα αιματολογικά τεστ «πιθανόν θα φέρουν την επανάσταση στη διαδικασία διάγνωσης του Αλτσχάιμερ και όλων των άλλων ανοϊκών διαταραχών», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η Αλτσχάιμερ παραμένει ανίατη ασθένεια μέχρι σήμερα, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο επιπλέον κλινικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι ένα νέο πειραματικό φάρμακο, το lecanemab των εταιρειών Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ), επιβραδύνει λίγο τη γνωστική εξασθένηση των ασθενών στα αρχικά στάδια της νόσου.

Περισσότερα από 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άνοια, με τον αριθμό τους να αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 130 εκατομμύρια ως το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Αλτσχάιμερ αφορά το 60% με 70% των περιστατικών.

Η άνοια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ιαπωνία, τη χώρα με τον γηραιότερο πληθυσμό παγκοσμίως, καθώς το 29,1% των κατοίκων της φέτος ήταν άνω των 65 ετών, νέο ρεκόρ.