Το ξίφος του 14ου αιώνα που αγοράστηκε παράνομα -αφού εκλάπη από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του- επιστρέφει στην Ινδία. | Glaskow Life
Επικαιρότητα

Η Γλασκώβη επέστρεψε στην Ινδία επτά τεχνουργήματα

Για πρώτη φορά η Βρετανία επιστρέφει αρχαία εκθέματα που λεηλατήθηκαν τον 19ο αιώνα. Οι αρχαιότητες είχαν κλαπεί από ιερούς τόπους και είχαν προσφερθεί στις συλλογές των μουσείων της σκωτσέζικης πόλης
Protagon Team

Η πόλη της Γλασκώβης, στη Σκωτία, επέστρεψε, επισήμως, στην Ινδία επτά αντικείμενα τέχνης που είχαν αρπαγεί κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας τον 19ο αιώνα. H οργάνωση Glasgow Life, που διαχειρίζεται συλλογές μουσείων, «υποδέχθηκε την Παρασκευή τους εκπροσώπους της ινδικής διπλωματικής αποστολής για την μεταβίβαση ιδιοκτησίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τα αντικείμενα είχαν αρπαγεί από τόπους λατρείας και παραδόθηκαν σε συλλογές των μουσείων της πόλης της Σκωτίας.

Η διοίκηση της Glaskow Life παραδίδει τις λεηλατημένες αρχαιότητες στην ινδική διπλωματική αποστολή που έφτασε στη Σκωτία για να τις παραλάβει / Glaskow Life

Εξι αντικείμενα προέρχονται από την βόρεια Ινδία και εκλάπησαν στην δεκαετία του 1800 και το έβδομο, ένα τελετουργικό ξίφος του 14ου αιώνα, αγοράσθηκε παράνομα αφού εκλάπη από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του.

Το Mουσείο της Γλασκώβης έχει αποφασίσει να παραδώσει συνολικά 51 αντικείμενα: εκτός των επτά έργων τέχνης προς την Ινδία, θα επιστραφούν 19 ορειχάλκινα έργα τέχνης του αρχαίου βασιλείου του Μπενίν στην Νιγηρία και 25 λατρευτικά αντικείμενα στις φυλές Σιού του ποταμού Τσεγιέν και Ογκλαλά στην αμερικανική Πολιτεία της Νότιας Ντακότα.

Ενα από τα εκθέματα που επιστράφηκαν στην Ινδία / Glaskow Life

Οι επιστροφές αυτές εντάσσονται σε μία διαδικασία αξιολόγησης της προέλευσης αντικειμένων που βρίσκονται στα μουσεία δυτικών χωρών στον απόηχο της δραστηριοποίησης των κινημάτων κατά του ρατσισμού.

Οι τωρινές επιστροφές αποτελούν σημαντικό βήμα για την Γλασκώβη με στόχο τα έργα αυτά να ξαναβρούν τους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλώνει στην ανακοίνωσή του ο Ντάνκαν Ντόρναν, υπεύθυνος της Glasgow Life.

«Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς μας ως πολιτισμού και τώρα θα σταλούν πίσω στην χώρα τους», δήλωσε ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματικής αποστολής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ευχαριστώντας «όλους όσοι εργάσθηκαν για να γίνει αυτό δυνατόν», ανάμεσά τους και την πόλη της Γλασκώβης.

Επιστροφές αρχαιοτήτων και από βρετανικά πανεπιστήμια

Πριν από μερικούς μήνες, δυο βρετανικά πανεπιστήμια επέστρεψαν στη Νιγηρία δύο ορειχάλκινα γλυπτά του Μπενίν, τα οποία λεηλατήθηκαν τον 19ο αιώνα από βρετανούς αποίκους. Ανάμεσα στα 25 πολιτιστικά αντικείμενα εξάλλου που θα επιστραφούν στην ινδιάνικη φυλή των Λακότα, μερικά είναι ιερά. Άλλα αφαιρέθηκαν από τον τόπο της σφαγής του Γούντεντ Νι (Πληγωμένου Γόνατου) όπου τον Δεκέμβριο του 1890, τουλάχιστον 150 Ινδιάνοι που ετοιμάζονταν να παραδώσουν τα όπλα τους σκοτώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

«Διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, νομίζουμε ότι αυτές οι επιστροφές θα βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις με αυτές τις κοινότητες των απογόνων», δήλωσε ο Ντόρναν.