Μία οικογενειακή υπόθεση τελείωσε: Φραντσίσκα Γκίφεϊ και Ανγκελα Μέρκελ την τελευταία ημέρα της συνεργασίας τους, στις 20 Μαΐου | REUTERS / Christian Mang
Επικαιρότητα

Η Γκίφεϊ του SPD που την πάτησε και αυτή λόγω… πλατφόρμας

Η εξαιτίας ακαδημαϊκής λογοκλοπής παραίτηση της σοσιαλδημοκράτισσας υπουργού στη Γερμανία δεν είναι εξαιρετικό φαινόμενο, αφού έχουν προηγηθεί και άλλες για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Υπεύθυνη για όλες αυτές τις αποκαλύψεις πανεπιστημιακών σκανδάλων είναι η πλατφόρμα VroniPlag Wiki
Protagon Team

Μία εξειδικευμένη πλατφόρμα βρίσκεται πίσω από την παραίτηση της Φραντσίσκα Γκίφεϊ από τη θέση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων στη γερμανική κυβέρνηση. Η πλατφόρμα λέγεται VroniPlag Wiki, λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια και φιλοδοξεί να καταστεί ο θεματοφύλακας των πανεπιστημιακών αξιών στη Γερμανία, αφού ασχολείται αποκλειστικά με την έκταση που έχει λάβει η λογοκλοπή στις διδακτορικές διατριβές, ιδίως από πλευράς πολιτικού προσωπικού.

Τον στίχο του Βολφ Μπίρμαν «τι θα χάναμε χωρίς όλους αυτούς τους γερμανούς προφεσόρους» –πολύ διφορούμενο βέβαια, αφού μιλάμε για μαρξιστή τροβαδούρο και ο Μαρξ ήταν γερμανός καθηγητής– η πλατφόρμα όχι μόνο δεν τον συμμερίζεται, αλλά υψώνει και τη σημαία της αξιοκρατίας. Δεν δείχνει, δε, να πάσχει από κομματικές προκαταλήψεις, αφού μέσα στη δεκαετή ιστορία της έχει καταβροχθίσει και άλλες πολιτικές καριέρες, όχι μόνο σοσιαλδημοκρατών πολιτικών όπως είναι η Γκίφεϊ, αλλά και χριστιανοδημοκρατών και μάλιστα «πρώτης γραμμής».

Το 2011 αποκάλυψε λογοκλοπή που έκανε ο υπουργός Αμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, πολιτικός που εθεωρείτο ένας από τους δελφίνους της Ανγκελα Μέρκελ, με αποτέλεσμα την παραίτησή του. Το 2013 το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της υπουργού Παιδείας Ανέτε Σάβαν. Και ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Φρανκ Στέφελ καταγγέλθηκε από την πλατφόρμα ως κλέπτης ακαδημαϊκών οπωρών το 2017, ωστόσο δεν παραιτήθηκε, περιορίστηκε να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του.

Υπάρχει και μία άλλη περίπτωση για την οποία η πλατφόρμα δημιούργησε θόρυβο, το 2015, αυτή της νυν προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η τιμή της διατριβής της Ούρσουλα, η οποία τότε ήταν υπουργός Αμυνας, τελικά διασώθηκε ύστερα από παρέμβαση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου. Η Σχολή της, κατόπιν ελέγχου, διαβεβαίωσε για το πρωτότυπο της εργασίας της υπουργού και την απάλλαξε από την κατηγορία της λογοκλοπής παρά τα προβλήματά της, όπως λέει η Corriere della Sera.

Από τον ιδιότυπο κανόνα της λογοκλοπής στο ακαδημαϊκό έργο των γερμανών πολιτικών δεν εξαιρέθηκε η Γκίφεϊ, την οποία μάλλον συμπαθεί η καγκελάριος αφού δήλωσε ότι «λυπήθηκε» για την ατίμωση που η υπουργός υπέστη. Εξάλλου ήταν και ίσως παραμένει το ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο αστέρι της σοσιαλδημοκρατίας.

Η συγκυρία δεν ήταν καλή για να βγει το σκανδαλάκι της διδακτορικής διατριβής της Γκίφεϊ, αφού το SPD δεν αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες των γκάλοπ, ούτε πείθει ότι ο Ολαφ Σολτς είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για να διεκδικήσει την καγκελαρία. Αλλά τι τη νοιάζουν την πλατφόρμα αυτά;

Πάντως η καριέρα της πρώην υπουργού, που έχει διατελέσει και δήμαρχος σε δύσκολο δήμο της πρωτεύουσας, δεν τελειώνει εδώ, αφού δηλώνει με θάρρος ότι παραμένει υποψήφια του κόμματος για τη διοίκηση του Βερολίνου στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μαζί με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Οι της πλατφόρμας σκάλιζαν τη διατριβή της Γκίφεϊ από το 2019, έναν χρόνο μετά τον διορισμό της στο υπουργείο, και την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε αρκετές παραθέσεις χωρίς παραπομπές. Οι δύο πρώτοι εσωτερικοί έλεγχοι που διενήργησε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου την απάλλαξαν, διατηρώντας κάποιες αμφιβολίες, και το ΑΕΙ της επέτρεψε τη χρήση του τίτλου δόκτωρ.

Παρά ταύτα η Γκίφεϊ, ελπίζοντας να ανατρέψει τα δεδομένα εν καιρώ, είχε πει ότι δεν θα έβαζε πλέον τον τίτλο δίπλα στο όνομά της. Ο τρίτος έλεγχος ανέτρεψε το σκηνικό: «Τις τελευταίες ημέρες», είπε η πρώην υπουργός, «υπήρξαν νέες συζητήσεις σχετικά με τη διατριβή μου, συνεπώς η κυβέρνηση, το κόμμα μου και η κοινή γνώμη έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τι έχει συμβεί, έτσι ζήτησα από την καγκελάριο να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου».

Και ειδικά για την επίμαχη εργασία δήλωσε: «Επιβεβαιώνω ότι έγραψα την εργασία μου καλή τη πίστει, όσο καλύτερα μπορούσα, με καθαρή συνείδηση, και λυπάμαι που έκανα λάθη». Σε λίγους μήνες τον λόγο θα έχουν οι Βερολινέζοι.