Το Πατριαρχείο της Γεωργίας είπε ότι δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» που αποδεικνύουν ότι πράγματι συναντήθηκαν η αγία και ο Στάλιν και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν αλλαγές | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Αγιογραφία με τον Στάλιν συνταράσσει τη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία

Η εικόνα περιλαμβάνει σκηνές από τη ζωή της Αγίας Ματρώνας της Μόσχας, μιας ρωσίδας οραματίστριας και θεραπεύτριας του 20ού αιώνα. Σε μια από αυτές παρουσιάζεται να ευλογεί τον Στάλιν. Στη μικρή χώρα του Νοτίου Καυκάσου πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτουν την κληρονομιά της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν τον (Γεωργιανό) «Πατερούλη» με κάποια υπερηφάνεια
Protagon Team

Η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε να γίνουν αλλαγές σε μια εικόνα που απεικονίζει τον σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν και βρίσκεται αναρτημένη σε καθεδρικό ναό στην πρωτεύουσα της χώρας, Τιφλίδα.

Η εικόνα περιλαμβάνει σκηνές από τη ζωή της Αγίας Ματρώνας της Μόσχας, μιας ρωσίδας οραματίστριας και θεραπεύτριας του 20ού αιώνα. Σε μία από αυτές, η αγία παρουσιάζεται να ευλογεί τον Στάλιν.

Το Πατριαρχείο της Γεωργίας είπε ότι δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» που αποδεικνύουν ότι πράγματι συναντήθηκαν η αγία και ο Στάλιν και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν αλλαγές. «Οι δωρητές καλούνται να κάνουν οι ίδιοι τις κατάλληλες αλλαγές στην εικόνα, διαφορετικά μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Συμμαχία των Πατριωτών, ένα φιλορωσικό πολιτικό κόμμα, δώρισε την εικόνα στον καθεδρικό ναό πριν από αρκετούς μήνες, όπως  ανέφερε το BBC.

Η εικόνα ήρθε στο προσκήνιο φέτος, όταν ο πρώην πολιτικός της αντιπολίτευσης Γκεόργκι Καντελάκι διαμαρτυρήθηκε κάνοντας λόγο για μια απόπειρα να παρουσιαστεί «ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους στην Ιστορία» υπό «θετικό πρίσμα».

Η εικόνα άρχισε να προκαλεί διαμάχες από τότε που ο Καντελάκι επέστησε την προσοχή σε αυτήν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ακτιβίστρια την ψέκασε με μπογιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Νάτα Παρέτζε δημοσίευσε το βίντεο στο οποίο φαίνεται η ίδια να ρίχνει μπογιά στην εικόνα και είπε ότι διαμαρτύρεται για αυτό που θεωρεί ως αποθέωση ενός τυράννου.

«Ο Στάλιν σκότωσε ολόκληρη την οικογένειά μου, ενστάλαξε τον τρόμο και τον φόβο, δεν ήταν ήρωας» είπε στο Politico, προσθέτοντας ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της από τότε που δημοσίευσε το βίντεο στο Facebook. Είπε επίσης ότι το σπίτι της έγινε στόχος μετά το περιστατικό.

Στην ανακοίνωσή του, το Πατριαρχείο της Γεωργίας ανέφερε ότι μια εικόνα θα μπορούσε να απεικονίζει «πραγματικές ιστορίες που σχετίζονται με τη ζωή της αγίας, συμπεριλαμβανομένων ηγεμόνων και απλών ανθρώπων». «Ωστόσο», προσέθεσε, «αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι η εικόνα εξυμνεί αυτές τις φιγούρες ή τους αποδίδει κάποια αξιοπρέπεια».

Ο Στάλιν έχει αφήσει μια πολύπλοκη κληρονομιά στη Γεωργία, από την οποία και καταγόταν. Γεννήθηκε ως Ιωσήφ Τζουγκασβίλι στην πόλη Γκόρι, στα ανατολικά της χώρας, το 1878. Βασικό πρόσωπο της Ρωσικής Επανάστασης που έφερε τους Μπολσεβίκους στην εξουσία, κυβέρνησε την ΕΣΣΔ από το 1924 μέχρι τον θάνατό του, το 1953. Εκατομμύρια πέθαναν υπό την ηγεμονία του, καθώς επέβαλε σιδηρά πειθαρχία και κρατικό τρόμο για να ξεριζώσει τους «εχθρούς του λαού» και να οικοδομήσει ένα κομμουνιστικό κράτος.

Πολλοί άνθρωποι στη μικρή χώρα του Νοτίου Καυκάσου απορρίπτουν την κληρονομιά της Σοβιετικής Ενωσης. Αλλά κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν τον Στάλιν με κάποια υπερηφάνεια επειδή, προερχόμενος από ένα ταπεινό γεωργιανό υπόβαθρο, έφτασε να κυβερνήσει μια υπερδύναμη και να ταπεινώσει τη ναζιστική Γερμανία.