Η Γερμανία κινδυνεύει να δημιουργήσει χάος στα σύνορα και να έρθει σε αντιπαράθεση με τους γείτονές της, στην ΕΕ, μετά την ανακοίνωση ότι θα επαναφέρει τους ελέγχους σε όλα της τα σημεία εισόδου.
Ελεγχοι σε όλα τα γερμανικά χερσαία σύνορα θα τεθούν σε εφαρμογή για έξι μήνες από την προσεχή Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους Times, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η είσοδος παράνομων μεταναστών στη χώρα. Λεπτομέρειες σχετικά με τους ελέγχους δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Τα μέτρα, που κατατέθηκαν από τη Νάνσι Φάζερ, τη γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών, έρχονται μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις από αιτούντες άσυλο, στο Μόναχο και στο Σόλινγκεν.
«Ενισχύουμε την ασφάλειά μας μέσω της συγκεκριμένης δράσης και συνεχίζουμε τη σκληρή μας στάση ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση», είπε η Φάζερ τη Δευτέρα, πριν από τις διαβουλεύσεις με το εθνικό κοινοβούλιο.
«Μέχρι να επιτύχουμε ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πρέπει να ελέγχουμε τα εθνικά μας σύνορα ακόμη πιο στενά. Στοχεύουμε στον περαιτέρω περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και στην προστασία από τους οξείς κινδύνους του ισλαμικού τρόμου».
Η Φάζερ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, επέμεινε ότι τα σχέδιά της περιελάμβαναν ένα «μοντέλο για αποτελεσματικές αποτροπές εισόδου που συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αφού η γειτονική Αυστρία αντέδρασε με οργή.
Ο Γκέρχαρντ Κάρνερ, ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, προειδοποίησε ότι χωρίς διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους γείτονες για επίσημες διαδικασίες, δεν θα γίνονται δεκτές οι επιστροφές παράνομων μεταναστών ή οι «απωθήσεις».
«Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών σε αυτό το θέμα», είπε στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Υπάρχουν νόμοι. Εχω δώσει οδηγίες στον αρχηγό της ομοσπονδιακής αστυνομίας να μην επιτρέψει καμία επιστροφή. Ως εκ τούτου, η Αυστρία δεν θα δεχτεί άτομα που απορρίφθηκαν από τη Γερμανία».
Η Γερμανία, όπως γράφουν οι Times, έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια που επιτρέπουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους εντός της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ σε περίπτωση κρίσης.
Τα μέτρα είναι δικαιολογημένα, είπε το Βερολίνο στις Βρυξέλλες, λόγω του «επίμονα υψηλού φόρτου για τη Γερμανία» και της «προστασίας της εσωτερικής ασφάλειας από τις τρέχουσες απειλές από την ισλαμιστική τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα».
Η συντηρητική αντιπολίτευση της Γερμανίας ζήτησε να σταλούν πίσω στα σύνορα όλοι οι αλλοδαποί που δεν έχουν έγγραφα ή οι αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Ο Φρίντριχ Μερτζ, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, προειδοποίησε τη Φάζερ και τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς: «Αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να την ακολουθήσουμε σε αυτό το μονοπάτι, τότε αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν απομακρύνουμε τους ανθρώπους που ήδη βρίσκονται εδώ».
Σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες ασύλου, οι μετανάστες μπορούν να επιστραφούν στη χώρα από την οποία εισήλθαν για πρώτη φορά στην ΕΕ, αλλά αυτό απαιτεί τη συγκατάθεση της ενδιαφερόμενης χώρας και επίσημες διαδικασίες.
Οι κανόνες της ΕΕ για την «επαναπροώθηση» στοχεύουν στην αποτροπή της αποστολής αιτούντων άσυλο πέρα-δώθε, αλλά η Φάζερ απέρριψε τις ενστάσεις.
«Δεν φοβάμαι ένα φαινόμενο ντόμινο», είπε. «Εξακολουθούμε να προσαρμόζουμε τις τελικές λεπτομέρειες, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα παρουσιάσουμε ένα μοντέλο που θα συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Η Γερμανία, επισημαίνουν οι Times, επαναπροωθεί επί του παρόντος παράνομους μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ μόνο εάν τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, δεν έχουν βίζα ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου.
Η χώρα συγκλονίστηκε από πολιτικές αντιδράσεις που οδήγησαν σε μεγάλα εκλογικά κέρδη για τους ακροδεξιούς εθνικιστές, έπειτα από μια τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι που έγινε στο Σόλινγκεν τον Αύγουστο και είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα. Η επίθεση έγινε από έναν αιτούντα άσυλο που έπρεπε να απελαθεί.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζουν πολιτειακές εκλογές στο προπύργιο τους, το Βρανδεμβούργο, σε δύο εβδομάδες και προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η κυβέρνηση βλέπει πολύ σοβαρά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας.
Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία στο Μόναχο πυροβόλησε και σκότωσε έναν ένοπλο, ο οποίος είχε ταξιδέψει από την Αυστρία για να επιτεθεί στο ισραηλινό προξενείο, στην επέτειο της επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 ισραηλινοί αθλητές.
Η εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική ανοιχτών θυρών του Βερολίνου την τελευταία δεκαετία. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία κέρδισε τις πρώτες του πολιτειακές εκλογές νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Θουριγγία και είχε πολύ μεγάλα ποσοστά σε ένα άλλο ανατολικό κρατίδιο, τη Σαξονία.
Από τότε που η Γερμανία εφάρμοσε μερικούς ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία, τον περασμένο Δεκέμβριο, περίπου 30.000 άνθρωποι απωθήθηκαν. Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.