Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η φωτογράφηση -με ρούχα- της Μαρλέν Σιαπά, υφυπουργού στην κυβέρνηση Μακρόν, για τη γαλλική έκδοση του Playboy, που κυκλοφορεί στις 8 Απριλίου.
Η 40χρονη Σιαπά, που θεωρείται εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος στην κυβέρνηση, πόζαρε με λευκό φόρεμα για το περιοδικό και έδωσε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί σε 12 σελίδες την Πέμπτη -την ημέρα που η Γαλλία θα παραλύσει από μια ακόμη εθνική απεργία- απαντώντας σε ερωτήσεις για θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ, σύμφωνα με τους συνεργάτες της.
Οι επικριτές της κατηγορούν την 40χρονη υφυπουργό Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ότι αψήφησε την έκκληση του γάλλου προέδρου προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να κρατήσουν χαμηλό προφίλ, σε μία περίοδο έντονης κοινωνικής αναταραχής, λόγω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
Από την άλλη, οι υποστηρικτές της απαντούν ότι της αξίζουν έπαινοι γιατί «μετέφερε τον φεμινιστικό αγώνα» σε ένα «προπύργιο αντιδραστικού σεξισμού».
Πάντως, η 61χρονη πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανήκει στην πρώτη ομάδα. Σύμφωνα με τους Times, τηλεφώνησε στη Σιαπά για να της εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και να της πει ότι η συνέντευξη δεν ήταν κατάλληλη αυτή την περίοδο.
Η Μπορν μάλιστα, στην οποία τα συνδικάτα επιρρίπτουν ευθύνες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, έσπευσε να ενημερώσει τα γαλλικά ΜΜΕ ότι «τα έψαλε» στην Σιαπά.
Η φωτογράφηση της υφυπουργού έχει διχάσει το υπουργικό συμβούλιο. Κάποιοι την κατηγορούν ότι υποβαθμίζει το υπουργικό αξίωμα, ενώ κατηγορούν τον Μακρόν ότι χάνει τον έλεγχο της κυβέρνησής του.
Πολλοί υπουργοί κατηγόρησαν τη Σιαπά ότι δεν έλαβε υπόψιν την έκκληση του προέδρου προς την κυβέρνησή του να επιδείξει σοβαρότητα. «Αρκετοί από εμάς δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Νόμιζα ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο εκ των προτέρων», είπε κάποιος. Ενας άλλος πρόσθεσε: «Το να είσαι υπουργός απαιτεί λίγη αξιοπρέπεια».
Η Σιαπά αντεπιτέθηκε στους επικριτές της, γράφοντας στο Twitter ότι ήταν απαραίτητο «να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους παντού και πάντα. Στη Γαλλία οι γυναίκες είναι ελεύθερες, ό,τι κι αν λένε οι οπισθοδρομικοί και οι υποκριτές».
Ο εκδότης του γαλλικού Playboy, Ζαν-Κριστόφ Φλορεντίν, είπε ότι το έντυπο έχει αλλάξει και είναι πια ένα μείγμα περιοδικού και βιβλίου, 300 σελίδων, «διανοούμενο και μοντέρνο».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Σιαπά «κατάλαβε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τον φεμινιστικό αγώνα».
Το 2017, ο Μακρόν μπήκε στο προεδρικό μέγαρο υποσχόμενος να ανανεώσει τη γαλλική πολιτική σκηνή. Διόρισε ένα υπουργικό συμβούλιο από προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων και η Σιαπά, μια φεμινίστρια συγγραφέας και ακτιβίστρια που τότε ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στους ψηφοφόρους.
Στη συνέχεια έγινε γνωστό όνομα σε όλη τη χώρα, προωθώντας τη θέσπιση πρωτοποριακής νομοθεσίας για να καταστεί αδίκημα η παρενόχληση γυναικών στο δρόμο, με το γνώριμο και ενοχλητικό σφύριγμα.
Από τότε, η υφυπουργός είναι συχνά στα πρωτοσέλιδα των γαλλικών ΜΜΕ. Κάποτε, είχε περιγράψει τον εαυτό της ως «sapiosexual», δηλαδή κάποια που βρίσκει την ευφυία σεξουαλικά ελκυστική.
Μία κορυφαία βουλευτής του κεντρώου συνασπισμού του Μακρόν, εξέφρασε την υποστήριξή της προς τη Σιαπά: «Το περιοδικό Playboy είναι γνωστό για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών; Δεν το νομίζω. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μπορούμε να ασχοληθούμε και με αυτά τα ζητήματα σε αυτό το περιοδικό. Δεν είναι θέμα να ποζάρουμε γυμνοί αλλά να θίγουμε σημαντικά ζητήματα».
Όπως αναμενόταν, αντέδρασαν και οι πολιτικοί αρχηγοί των αντίπαλων κομμάτων. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κατέκρινε την εμφάνιση της υφυπουργού στο Playboy λέγοντας ότι, «όταν ο πρόεδρος δίνει συνέντευξη στο Pif (παιδικό κόμικ) εν μέσω μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, οι υπουργοί αισθάνονται ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν».
Ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν είδε τη συνέντευξη της Σιαπά ως μια προσπάθεια του Μακρόν να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την κρίση των συντάξεων.
«Το στρατόπεδο του Μακρόν βρίσκεται σε αδιέξοδο, στη μεγαλύτερη κοινωνική σύγκρουση στην ιστορία της χώρας εδώ και 50 χρόνια και δρομολογούν κάθε είδους μικρούς αντιπερισπασμούς», είπε.