Παλιά λέγαμε ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με με χίλιες λέξεις. Στην εποχή των social media, μια εικόνα ισοδυναμεί με εκατομμύρια likes και followers.
Η φωτογραφία που τράβηξε ο Γέσκο Ντένζελ, ο φωτογράφος που βρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στον Καναδά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η πιο επιδραστική εικόνα των τελευταίων ετών:
Ο Τραμπ καθισμένος σε μια καρέκλα στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Σαρλβουά του Κεμπέκ, περιτριγυρισμένος ως και στριμωγμένος από τους υπόλοιπους ηγέτες του κλαμπ των ισχυρών. Στην εικόνα δεσπόζει η φιγούρα της Ανγκελα Μέρκελ, με τα χέρια της ακουμπισμένα πάνω στο τραπέζι, σαν να ζητάει τα ρέστα από έναν πλανητάρχη που μοιάζει με κακομαθημένο παιδί που μόλις έχει φάει κατσάδα από τους κηδεμόνες του.
Η εικόνα του Ντενζέλ ήταν μια ιστορική αποτύπωση του κλίματος στο G7 και της διεθνούς απομόνωσης των ΗΠΑ επί Τραμπ, είπαν οι αναλυτές. Αλλά παράλληλα ήταν και μια ευκαιρία να αναπαραχθεί σε διάφορες παραλλαγές, αποτελώντας πηγή έμπνευσης.
Διότι στην εποχή της έκρηξης των soscial media, κάτι γίνεται κλασικό μέσα σε λίγα 24ωρα.
Η εικόνα του απομονωμένου Τραμπ έγινε σημείο αναφοράς για τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και για τον κόσμο του facebook. Και έτσι δημιουργήθηκαν ενδιαφέρουσες εκδοχές της ως έργο τέχνης, με αναφορές σε πίνακες της Αναγέννησης, με ήρωες της θρυλικής σειράς «Simpsons», με memes βιτριολικού χιούμορ και με όποιον άλλο τρόπο μπορούμε, ή δεν μπορούμε να φανταστούμε.
Το Twitter πήρε φωτιά. «Οταν η ιστορία τέχνης σου έρχεται ζεστή στο πιάτο» σχολιάζει ένας χρήστης, «πειράζοντας» με τη βοήθεια του photoshop τη συγκεκριμένη φωτογραφία και κάνοντάς τη να παραπέμπει σε πίνακες άλλων εποχών. «Αυτός είναι πίνακας της Αναγέννησης» γράφει ένας άλλος.
Για να υπογραμμιστεί η πρόωρη προαγωγή της εικόνας στο πάνθεον των κλασικών έργων τέχνης, κάποιος άλλος σκέφτηκε να την «τοποθετήσει» σε τοίχο γκαλερί, κορνιζαρισμένη, ενώ μια ομάδα παιδιών κάθονται στον πάγκο μπροστά από αυτήν και την κοιτούν προσπαθώντας να κατανοήσουν όλους τους συγκεντρωμένους συμβολισμούς.
Δεν άργησαν να ξεσπάσουν και οι χιουμοριστικές on line αντιπαραθέσεις σχετικά με το σε ποιο καλλιτεχνικό ρεύμα ανήκει το συγκεκριμένο έργο τέχνης: «έχω την ανάγκη να πω ότι αυτή η φωτογραφία δεν μοιάζει σε τίποτα με πίνακα της Αναγέννησης. Πρόκειται ξεκάθαρα για μπαρόκ» γράφει κάποιος, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην ιντερνετική φωτιά.
Οσο για τη δημοτικότητα της Ανγκελα Μέρκελ, την είδαμε να ανεβαίνει με εντυπωσιακή ταχύτητα χάρη σε αυτή τη φωτογραφία που την απεικονίζει να έχει στριμώξει για τα καλά τον πλανητάρχη. «Σήμερα θα πλήρωνα όσο όσο για να έχω πρόσβαση στον εσωτερικό μονόλογο της Μέρκελ», σχολιάζει κάποια στο Twitter.
«Ο καθένας από εμάς περνά πολύ καλύτερο Σαββατοκύριακο από τη Μέρκελ αυτή τη στιγμή» έρχεται να προσυπογράψει ένα άλλο σχόλιο.
Ενας άλλος δαιμόνιος χρήστης, έχει προσθέσει στην αγκαλιά του καθισμένου Τραμπ ένα λούτρινο αρκουδάκι.
Σε μια άλλη εκδοχή, ο Ντόναλντ έχει ένα πιάτο με μακαρόνια αναποδογυρισμένο πάνω στο κεφάλι του. Και αλλού, έχει μπει η εξής λεζάντα, λες και αποκωδικοποιεί αυτά που του λένε εκείνη ακριβώς τη στιγμή οι υπόλοιποι ηγέτες: «απλά πες μας με τι σε εκβιάζει ο Πούτιν. Ισως να μπορούμε να σε βοηθήσουμε».
Από αυτό το viral πάρτι δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι θρυλικοί ήρωες της σειράς «Simpsons»: ο Χόμερ Σίμπσον στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ, καθισμένος με τα χέρια σταυρωμένα και όρθια πάνω σε ένα σκαμπό η γυναίκα του Μαρτζ, ως άλλη Μέρκελ, να κρατά απειλητικά έναν πλάστη και να του κουνά εξαγριωμένη το δάχτυλο: «είναι λες και ο Τραμπ πρόκειται να απολύσει τη Μέρκελ επειδή απέτυχε το σχέδιό της με την επιχείρηση στρούντελ».
Και κάπως έτσι, μια φωτογραφία πολιτικού ρεπορτάζ, βρήκε τη θέση της ανάμεσα στις πιο κλασικές απεικονίσεις της αλλόκοτης πραγματικότητας του 2018.