Επικαιρότητα

Η Frontex στέλνει ισραηλινό UAV πάνω από το Αιγαίο

Ενα ακόμη  ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα περιπολεί  για διάστημα έξι μηνών στο Αιγαίο, αυτή τη φορά μισθωμένο από τον ευρωπαϊκό οργανισμό έναντι 6 εκατ. ευρώ, επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος - Ποια η αποστολή του
Protagon Team

Επί του παρόντος, η Πολεμική Αεροπορία «απαντά» στις «βόλτες» των τουρκικών UAV στο Αιγαίο με την αποστολή του UAV Heron ανατολικά της Ρόδου, δίπλα στις τουρκικές βάσεις Ακσάζ και Νταλαμαν. Τα τρία UAV Heron που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία (μισθωμένα και τα τρία από το Ισραήλ) ήδη επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο με εξαιρετικά αποτελέσματα σε αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και έρευνας.

Kαι τώρα ένα ακόμη  ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα περιπολεί  για διάστημα έξι μηνών στο Αιγαίο, αυτή τη φορά μισθωμένο από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex έναντι 6 εκατ. ευρώ, επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εδρεύει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τυμπάκι της Κρήτης και θα μεταφέρει εικόνα στους θαλάμους επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ αλλά και στα κεντρικά γραφεία του Frontex, στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το ισραηλινό drone έχει αυτονομία 16 ωρών και θα περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως και νοτίως της Κρήτης και δευτερευόντως στο Ιόνιο.

Αποστολή του όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Γιάννης Σουλιώτης, ο έγκαιρος εντοπισμός ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων σκαφών με μετανάστες που κινούνται στην ανοικτή θάλασσα, μεταφέροντας δεκάδες ανθρώπους από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, πάντως, τα στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι η εναέρια επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης ενδεχομένως να οδηγήσει και στον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν ναρκωτικά.

Από το Λιμενικό σημειώνεται επίσης πως πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την παραίτηση του πρώην εκτελεστικού διευθυντή του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, που ο οργανισμός αυξάνει τον αριθμό των επιχειρησιακών μέσων που διαθέτει στη χώρα.

«Ο οργανισμός όχι μόνο δεν εγκαταλείπει την επιχείρηση “Ποσειδώνας”, αλλά αποδεικνύει ότι συνεχίζει να την υποστηρίζει», λέει στην «Καθημερινή» στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, την ώρα που η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Frontex, Αϊγια Καλνάγια, επισκέπτεται το αεροδρόμιο του Τυμπακίου

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν τεθεί σε γνώση της εφημερίδας, τον Ιούνιο στη χώρα βρίσκονταν 15 επιχειρησιακά μέσα υπό την ομπρέλα του οργανισμού και συγκεκριμένα εννιά σκάφη, ένα ελικόπτερο και πέντε οχήματα με κάμερες και άλλες συσκευές επιτήρησης. Επιπλέον, ο οργανισμός καλύπτει στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδώνας» τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης ακόμα έξι πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος.

Με αφορμή, μάλιστα, την επίσκεψη της επικεφαλής του Frontex στην Ελλάδα, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι έχει συμφωνηθεί να τοποθετηθούν κάμερες σε όσα σκάφη θα αποκτήσει στο εξής το Λ.Σ., με συγχρηματοδότηση από τον Frontex. Σκοπός της πρωτοβουλίας, όταν αυτή ευοδωθεί, είναι να βιντεοσκοπούνται οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά χωρικά ύδατα ώστε να ελέγχονται άμεσα οι καταγγελίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.