Ο Ερντογάν υπέγραψε πάνω σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος το περασμένο Σάββατο στη Σαμψούντα | via REUTERS
Επικαιρότητα

Η φράση του Ερντογάν που θύμισε στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ την Κύπρο και τη Συρία

H Figaro παραλληλίζει την απειλητική αποστροφή του τούρκου προέδρου για την Ελλάδα με τις πολεμοχαρείς δηλώσεις που έκανε πριν από τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, ενώ η φράση παραπέμπει σαφώς στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ανησυχεί η Ευρώπη για τις εχθρικές δηλώσεις και απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο προκαλώντας την οργή της Αγκυρας  
Protagon Team

Από εκεί που η ελληνική εξωτερική πολιτική πάλευε να στρέψει το ενδιαφέρον της ΕΕ στον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα του Ερντογάν και να ξεκολλήσει την Ευρώπη από το γερμανικής εμπνεύσεως «βρείτε τα», οι προσπάθειες των τελευταίων ετών και κυρίως το σοκ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι αλλάζουν τα δεδομένα.

Διότι η απάντηση των Ευρωπαίων στην απειλή Ερντογάν με τη φράση-πολεμική απειλή «όπως λέμε, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά, μέσα στη νύχτα» που διατύπωσε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν διαφορετική από άλλες φορές. 

Η γαλλική Figaro, στάθηκε κυρίως σε αυτή την απειλητική φράση του τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας σημειώνοντας επανέλαβε «μια φόρμουλα που χρησιμοποιούσε συχνά, όταν αναφερόταν σε έναρξη επιχείρησης στη Συρία». Σε ότι αφορά Ελλάδα και Τουρκία το «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά, μέσα στη νύχτα» αποτελεί, όπως εξήγησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος (την Κυριακή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ), στίχο τραγουδιού του 1974 και παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο την ίδια χρονιά.

Το Reuters, σε τηλεγράφημά του με τίτλο «Η ΕΕ εκφράζει ανησυχία για τα “εχθρικές αναφορές” της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας», αναφέρεται και σε άλλες δηλώσεις του τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας, όπως ότι (δήθεν) η χώρα μας κατέχει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο αλλά και στις απειλές του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη «να κάνει ό,τι χρειάζεται όταν έρθει η ώρα»

Το διεθνές πρακτορείο παρουσιάζει και την αντίδραση των Βρυξελλών μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων την Δευτέρα ότι «οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν». Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ, έκανε λόγο, επίσης την Δευτέρα, για «απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που εκφράστηκε για την Ελλάδα κατά την πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν». 

Η πλευρά της Τουρκίας φαίνεται ότι αντιλήφθηκε την ασυνήθιστα ξεκάθαρη (σε σύγκριση με άλλες εποχές) απάντηση της ΕΕ και απάντησε με οξύτητα την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς. είπε ότι οι δηλώσεις του τσέχου ΥΠΕΞ και αξιωματούχων της ΕΕ «δεν έχουν κανένα νόημα και αξία» και πρόσθεσε: «Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα στις διαφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για λόγους αλληλεγγύης είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση, που κακομαθαίνει  την Ελλάδα, ενθαρρύνει τη μη λύση, όχι τη λύση, και υποστηρίζει την επιδίωξη της Ελλάδας για μαξιμαλιστικά αιτήματα».

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρονται επίσης στην επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην Τουρκία την Δευτέρα κατά την οποία δήλωσε ότι η Γαλλία σέβεται την τουρκική απόφαση να μην εφαρμόσει ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας αλλά ζήτησε να μην λειτουργεί ως «πλατφόρμα» για να την παράκαμψή τους και ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η κυρία Κολονά, που επισκέπτεται την Τρίτη την Αθήνα, δήλωσε σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Τρίτης ότι «η Γαλλία είναι πάντοτε σαφέστατη και αλληλέγγυα οποτεδήποτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».