| Shutterstock / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Η φόρμουλα της σαμπάνιας αλλάζει για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, οι Γάλλοι επέτρεψαν την προσθήκη μιας νέας ποικιλίας σταφυλιού για την παραγωγή αφρώδους κρασιού σε μια προσπάθεια να προστατέψουν το μέλλον του εμβληματικού αφρώδους που πλήττεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Protagon Team

Με μια απόφαση που οι Γάλλοι σίγουρα δεν έχουν πάρει ελαφρά τη καρδία, οι ποικιλία των σταφυλιών από τα οποία μπορεί να παρασκευαστεί η σαμπάνια αλλάζει για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, σημειώνει η Ρις Μπλέικλι στους Times του Λονδίνου.

Από τη δεκαετία του 1930 ένα μπουκάλι σαμπάνιας επιτρεπόταν από τον νόμο να περιέχει επτά συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιού: τις chardonnay, pinot noir, pinot meunier και τις πιο σπάνιες arbane, petit meslier, pinot blanc και pinot gris.

Μια όγδοη, όμως, έχει ήδη προστεθεί στη λίστα. Ονομάζεται voltis και προέρχεται από μια νέα γενιά υβριδικών κλημάτων, που αναπτύχθηκε για να αντιστέκεται σε μυκητιάσεις που απειλούν να πλήξουν την παραγωγή κρασιού σε όλον τον κόσμο, καθώς το κλίμα αλλάζει.

Στο Λανγκεντόκ  της Γαλλίας, όπως παντού στον κόσμο, ο τρύγος έχει ήδη αρχίσει νωρίτερα 

Η οικογένεια του Ουγκό Ντραπιέ, γράφει η Μπλέικλι, φτιάχνει σαμπάνια στο Ουρβίλ της κεντρικής Γαλλίας για περισσότερα από 200 χρόνια και η εταιρεία τους, Maison Drappier, είναι ο πρώτος παραγωγός στην περιοχή που καλλιεργεί και τις οκτώ επιτρεπόμενες ποικιλίες. Βλέπει τα αμπέλια του, που φυτεύτηκαν πέρυσι, ως ένα σπάνιο αλλά απαραίτητο πείραμα. «Είναι ένα πρώτο βήμα προς το μέλλον» δήλωσε ο Ντραπιέ στους Times.

Ο παππούς του έκανε τρύγο στο κτήμα του τον Οκτώβριο, αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι τα σταφύλια ωριμάζουν τώρα πιο γρήγορα. Ο Ντραπιέ, λοιπόν, τα μαζεύει πλέον στα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο ο τρύγος νωρίτερα μέσα στο έτος αυξάνει τον κίνδυνο τα σταφύλια να μην έχουν αναπτύξει τις αρωματικές ενώσεις που δίνουν στη σαμπάνια την πολυπλοκότητά της.

Αλλά η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών ήταν μεγαλύτερο πρόβλημα. «Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά φέτος είχαμε και υπερβολικές βροχές» παρατήρησε. Η περισσότερη υγρασία, ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως το ωίδιο και ο βοτρύτης, που μπορεί να καταστρέψουν τη συγκομιδή. Η Voltis, λοιπόν, είναι μια ποικιλία αμπέλου που έχει αναπτυχθεί ειδικά για να αντιστέκεται σε αυτά τα μυκητιακά παράσιτα. Αλλά όπως τόνισε ο Ντραπιέ «η σαμπάνια που θα φτιάχνουμε στο μέλλον δεν θα είναι ίδια με αυτή που φτιάχνουμε σήμερα».

 Λίγο Pinot Noir μέσα σε μια «θάλασσα» Chardonnay στον τρύγο του Maison Drappier στο Ουρβίλ

Ο δρ Αλιστερ Νέσμπιτ, εξάλλου, ο οποίος μελετά τον τρόπο που το κλίμα επηρεάζει το κρασί, δήλωσε στους Times ότι θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση περισσότερων νέων ποικιλιών στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, το 2023 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού έφτασε σε χαμηλό 60 ετών, κυρίως εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής. Η Ιταλία έπεσε από τη θέση της κορυφαίας οινοπαραγωγού στον κόσμο, εν μέρει λόγω του περονόσπορου που προκαλείται από μη εποχικές βροχές, καθώς και από πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ξηρασία.

Αυτή την εβδομάδα, σημειώνει η Μπλέικλι στους Times, η αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco έγινε ο πρώτος μεγάλος λιανοπωλητής στο Ηνωμένο Βασίλειο που πούλησε ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από την ποικιλία σταφυλιού floreal, άλλο ένα νέο υβρίδιο που αναπτύχθηκε για να αντέχει σε μυκητιακά παράσιτα. Το σουπερμάρκετ ισχυρίζεται ότι η φυσική αντοχή της floreal μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 80-90% της ανάγκης για χημικούς ψεκασμούς, της χρήσης τρακτέρ, των εκπομπων CO2 και της συμπίεσης του εδάφους.

«Οι πελάτες που απολαμβάνουν ένα sauvignon blanc αλλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, πιθανότατα θα απολαύσουν τη (νέα) γεύση» δήλωσε η Σαρλότ Λεμουάν, υπεύθυνη ανάπτυξης προϊόντων στην εταιρεία Tesco.

Η καθηγήτρια Στεφανί Μαρσάν-Μαριόν, ειδικός στο κρασί, από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, είπε ότι η ποικιλία floreal είναι αποδεκτή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κοινό κρασί, που αγοράζετε για να το πιείτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά όχι για τις πολύ σημαντικές στιγμές της ζωής».

Πίσω στο Ουρβίλ η ετυμηγορία έχει βγει. Τα αμπέλια στα οποία έχει φυτευτεί η ποικιλία voltis δεν έχουν ψεκαστεί με μυκητοκτόνα, παρ’ όλα αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί σημάδια μυκήτων. Η πρώτη συγκομιδή αναμένεται το επόμενο έτος και το 2027 θα είναι η χρονιά που μια πολύ νεαρή σαμπάνια θα είναι έτοιμη για κατανάλωση, με τους κανόνες να λένε ότι αν πρόκειται να πωληθεί, μπορεί να περιέχει το πολύ 10% της νέας ποικιλίας. «Η αντίσταση στις ασθένειες είναι απίστευτη» είπε ο Ντραπιέ στους Times και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει απλώς να δούμε τι γεύση έχει».

Πόσο καλή είναι αυτή η νέα ποικιλία σταφυλιού;

Καθώς η κλιματική αλλαγή κυριολεκτικά «δαγκώνει», με το 85% των αμπελώνων σε όλον τον κόσμο να θεωρείται ότι απειλείται, οι οινοπαραγωγοί αναζητούν επειγόντως λύσεις, γράφει η οινοκριτικός των Times Τζέιν ΜακΚουίτι.

Ο τρύγος, που γίνεται αναγκαστικά νωρίτερα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, η φύτευση αμπέλων σε μεγαλύτερα, ψυχρότερα υψόμετρα και η προστασία των αμπελιών από τον ήλιο με σκίαστρα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οσοι το αρνούνται πρέπει, ωστόσο, να παραδεχτούν ότι η συγκομιδή των σταφυλιών ξεκινά όλο και νωρίτερα παντού, οδηγώντας σε μικρότερους χρόνους ωρίμανσης και παραγωγή κρασιών πιο ώριμων, πιο γλυκών και με μεγαλύτερο αλκοολικό βαθμό.

Εδώ και μια δεκαετία ο πρωτοπόρος οινοποιός Πολ Μας πειραματίζεται με υβριδικά κλήματα

Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο ο πλανήτης που θερμαίνεται. Εξίσου προβληματικές είναι οι απρόβλεπτες, ακραίες καιρικές συνθήκες, με κρύο, καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι και παγετό. Οι αμπελουργοί αντεπιτίθενται φυτεύοντας υποκείμενα ανθεκτικά στην ξηρασία και στις ασθένειες, πλέον και υβριδικά αμπέλια.

Οπως γράφουν, δε, οι Times, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι λάτρεις του κρασιού πρόκειται να ανακαλύψουν μια σειρά από ανθεκτικές στις ασθένειες υβριδικές ποικιλίες σταφυλιών με άγνωστα νέα ονόματα, που μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη σήψη, το ωίδιο και τον περονόσπορο, μυκητολογικές ασθένειες που πλήττουν τα αμπέλια κατά τις υγρές περιόδους.

Ο πρωτοπόρος των υβριδικών καλλιεργειών Ζαν-Κλοντ Μας, του βραβευμένου Les Domaines Paul Mas, πέρασε μια δεκαετία δοκιμάζοντας υβρίδια ανθεκτικά στις ασθένειες και μερικά είναι ήδη προς πώληση. Τα τελευταία είναι ευρωπαϊκά κλήματα vitis vinifera, που διασταυρώνονται με αμερικανικά κλήματα.

Ποικιλίες όπως οι floreal, muscaris, prior και souvignier gris, που φύτεψε ο Ζαν-Κλοντ Μας στο Λανγκεντόκ, δεν είναι ακόμη γνωστές στους βρετανούς (και άλλους) οινόφιλους, αλλά ίσως γίνουν σύντομα.