Μετανάστες στα σύνορα Ρωσίας - Φινλανδίας | Lehtikuva/Jussi Nukari via REUTERS
Επικαιρότητα

Η Φινλανδία έκλεισε όλα τα μεθοριακά περάσματα με τη Ρωσία πλην ενός

Η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω των καταγγελιών του νέου μέλους του ΝΑΤΟ για «υβριδικό πόλεμο» από τη Μόσχα, την οποία κατηγορεί ότι επιτρέπει σε παράτυπους μετανάστες να διασχίζουν τα κοινά τους σύνορα. Τις τελευταίες εβδομάδες, και μόνο, οι φινλανδικές Αρχές αναφέρουν ότι κατέγραψαν περισσότερες από 700 αφίξεις μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας
Protagon Team

Η Φινλανδία έκλεισε προσωρινά όλα τα μεθοριακά περάσματα με τη Ρωσία, πλην ενός, την Παρασκευή, έπειτα από την είσοδο περισσότερων από 700 μεταναστών στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για ανθρώπους με καταγωγή από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν και η Σομαλία, οι οποίοι έφτασαν στη Φινλανδία μέσω Ρωσίας.

Το Ελσίνκι κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα για την ασυνήθιστα υψηλή εισροή μεταναστών, με το Κρεμλίνο να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Αυτές οι μεταναστευτικές ροές πρέπει να σταματήσουν, τόνισε σε δηλώσεις του για την απόφαση να κλείσουν επτά από τις οκτώ συνοριακές διαβάσεις με τη Ρωσία ο φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Ορπο.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στη Ρωσία: αυτό πρέπει να σταματήσει» υπογράμμισε. «Πρόκειται για υβριδικές επιθέσεις (που δεχόμαστε) και για ζήτημα εθνικής ασφάλειας» σημείωσε στον ίδιο τόνο ο συντηρητικός πολιτικός, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές στη χώρα τον Απρίλιο.

Η μόνη συνοριακή διάβαση που θα παραμείνει ανοιχτή, ο σταθμός Ράγια Γιόσεπι στη φινλανδική Λαπωνία (Lehtikuva/Emmi Korhonen via REUTERS)

«Οι παράνομες διελεύσεις στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά» και είναι «οργανωμένες» ανέφερε στο δικό της ανακοινωθέν η φινλανδική συνοριοφυλακή.

«Για τον λόγο αυτόν η Φινλανδία περιορίζει την είσοδο στα ανατολικά σύνορα και κλείνει περισσότερα συνοριακά σημεία διέλευσης από τις 24 Νοεμβρίου 2023», με την απόφαση αυτή να παραμένει σε ισχύ «έως τις 23 Δεκεμβρίου 2023».

Οι μετανάστες φθάνουν κατά δεκάδες στα σύνορα, ακόμη και με ποδήλατα, όπως φαίνεται στο παραπάνω φωτογραφικό στιγμιότυπο που εξασφάλισε στις 23 Νοεμβρίου το Reuters (Lehtikuva/Jussi Nukari via REUTERS)

Την περασμένη εβδομάδα η Φινλανδία, που προσχώρησε στο ΝΑΤΟ νωρίτερα εφέτος, είχε επιχειρήσει να αποκριθεί στην κρίση κλείνοντας τέσσερα από τα περάσματα.

Πλέον, η μόνη διάβαση που παραμένει ανοιχτή, και όπου θα εξετάζονται αιτήματα ασύλου κατά τις ώρες λειτουργίας, είναι το βορεινό πέρασμα Ράγια Γιόσεπι στην Αρκτική, όπως ανακοινώθηκε.

Στο εξής όλοι «οι πολίτες που διασχίζουν τα χερσαία σύνορα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας πρέπει να χρησιμοποιούν το συνοριακό σημείο διέλευσης Ράγια Γιόσεπι. Η απόφαση ισχύει και για την εμπορική κίνηση που διέρχεται τα σύνορα» όπως και για τους φινλανδούς πολίτες, γνωστοποίησε η συνοριοφυλακή. Δεν επηρεάζεται το δικαίωμα της εξόδου από τη χώρα, προσέθεσε.

Αποφασίστηκε, εξάλλου, να ενταθούν οι περιπολίες της συνοριοφυλακής κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων με τη Ρωσία, τα οποία φθάνουν τα 1.340 χιλιόμετρα. Για τον σκοπό αυτό το Ελσίνκι θα λάβει πρόσθετους πόρους από τη Frontex. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ανακοίνωσε ήδη από την Πέμπτη ότι θα αναπτύξει 50 συνοριοφύλακες και άλλο προσωπικό στη Φινλανδία, μαζί με εξοπλισμό, όπως οχήματα περιπολίας, για να ενισχύσει το επιχειρησιακό έργο των φινλανδών συνοριοφυλάκων.

Στα βήματα της Φινλανδίας και η Εσθονία

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η Εσθονία εξαπέλυσε παρόμοιες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Μόσχα συμμετείχε σε «μια επιχείρηση υβριδικής επίθεσης» προωθώντας μετανάστες στα σύνορά της, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την ασφάλεια της βαλτικής χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες, 75 άτομα, κυρίως από τη Σομαλία και τη Συρία, προσπάθησαν να εισέλθουν στην Εσθονία μέσω Ρωσίας, ανέφερε η δημόσια τηλεόραση της χώρας. Κανείς τους δεν ζήτησε άσυλο και όλοι απελάθηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Εσθονία προετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και να κλείσει τα συνοριακά περάσματα εάν «κλιμακωθεί η μεταναστευτική πίεση από τη Ρωσία» δήλωσε ο εσθονός υπουργός Εσωτερικών, Λάουρι Λάενεμετς, στο Reuters.