Την ιδιαίτερη περίπτωση μιας κοπέλας, της Φιλιππινέζας Αλαμπ Αϊρόζο, η οποία ταξίδεψε μέχρι το αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Σαρμ ελ Σέιχ όπου διεξήχθη η κλιματική σύνοδος του ΟΗΕ COP27, προέβαλε η Repubblica. Μίλησε μαζί της για τη συμμετοχή της. «Ηρθα στην COP27», δήλωσε η Αλαμπ, «για να μοιραστώ την εμπειρία μου, και το έκανα με ελπίδα και όχι με φόβο».
Η κοπέλα, όπως έγραψαν οι Ιταλοί, «αγωνίζεται τόσο για την κλιματική δικαιοσύνη όσο και για τα πολιτικά δικαιώματα στη χώρα της». Και συμπλήρωσαν ότι η πατρίδα της Αλαμπ έχει παρελθόν στην καταστολή και στη δικτατορία. Η Αλμαπ ξεκαθάρισε ότι τη δική της προσέγγιση στο ζήτημα του κλίματος: «Δεν υπάρχει κλιματική δικαιοσύνη χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα».
Με δάκρυα στα μάτια είπε τον πόνο της όσον αφορά μία ιστορία που μετρά 20 χρόνια. Το 2002 ο πατρέρας της, ο Ονόριο Αϊρόζο, «πιθανότατα απήχθη από τον στρατό» και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Και εκείνος «ήταν περιβαλλοντικός αλλά και κοινωνικός ακτιβιστής, αφού αγωνιζόταν υπέρ των δικαιωμάτων των φιλιππινέζων αγροτών και υπέρ του περιβάλλοντος».
@guardian “We want to bring our demands and hold them accountable with what they’re saying,” says 22-year-old Alab Mirasol Ayroso. #Cop27 #climatecrisis ♬ original sound – The Guardian
Η Repubblica έδωσε την πληροφορία ότι ο πατέρας Αϊρόζο «βασανίστηκε και επί δικτατορίας Φέρντιναντ Μάρκος», δηλαδή κατά τη δεκαετία του ’80. «Αποφυλακίστηκε, αλλά κατόπιν εξαφανίστηκε. Τότε άρχισαν οι έρευνες, όμως ουδέποτε εξακριβώθηκε τι του συνέβη». Η Αλαμπ εξιστόρησε τη δική της θεωρία για την τύχη του πατέρα της.
«Ο πατέρας μου έπεσε θύμα απαγωγής. Ηταν ακτιβιστής. Είκοσι χρόνια μετά, είμαι εγώ εδώ, βρίσκομαι εγώ εδώ και στο όνομά του. Από τις έρευνες δεν λάβαμε ποτέ απαντήσεις, ξέρουμε μόνο ότι εξαφανίστηκε εξαιτίας των πεποιθήσεών του. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μου, δηλαδή σε μια περιοχή που συχνά πλήττεται από τα κλιματικά φαινόμενα, συνεχίζονται. Τώρα που την εξουσία έχει ο γιος του Μάρκος, φοβόμαστε ότι και άλλοι ακτιβιστές θα έχουν την τύχη του πατέρα μου – ακόμη και εκείνοι που απλώς αγωνίζονται για το περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι στο Σαρμ ελ Σέιχ, για να μοιραστώ την προσωπική ιστορία μου και για να θυμηθώ τη σημασία του κοινού αγώνα για το καλό της Γης».
Οι Φιλιππίνες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, είναι μία από τις χώρες που ρέπουν σε κλιματικές καταστροφές. Τη χτυπούν περί τους είκοσι τυφώνες κάθε χρόνο, ενώ οι πλημμύρες που προκαλούνται προξενούν ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεσπιτώνουν 700.000 ανθρώπους και έχουν αντίκτυπο σε πληθυσμό 13 εκατομμυρίων. Η κλιματική κρίση εκεί πλήττει τη γεωργία, την αλιεία και τη βιοποικιλότητα. Η Αϊρόζο και οι υπόλοιποι νεαροί φιλιππινέζοι οικολόγοι ζητούν να σταματήσουν αμέσως οι εξορύξεις.