| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η Εύβοια των αστεριών!

Το νησί με τα μέλια, το σύκο και τα προϊόντα του, το τσίπουρο, το ντολμαδάκι, το χυμό του ροδιού κάνει την διαφορά συμμετέχοντας με τα προϊόντα του στα φετινά Great Taste Awards και αποσπώντας διακρίσεις
Κώστας Τσαούσης

Για να φτάσεις στο χωριό Σέτα στρίβεις από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στη Νότιο Εύβοια στο ύψος της Βάθειας – της Αμαρύνθου όπως είναι γνωστή στις μέρες μας. Από εκεί, το μικρό χωριό – σε υψόμετρο 740 μέτρων- απέχει κοντά στα 20 χιλιόμετρα.

Στη Σέτα, λοιπόν, «έστησε» μια καινούργια ζωή μια γυναίκα μελισσοκόμος. Στο fb διαβάζω: «Ονομάζομαι Γουλιάμου Βιργινία και κατάγομαι από την ιστορική και όμορφη Γραβιά. Είχα την τύχη λόγω της οικονομικής κρίσης να χάσω την δουλειά μου και να αναζητήσω διέξοδο στην φύση και ειδικότερα στην μελισσοκομία. Πολύ γρήγορα από τους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου βρέθηκα στο βουνό παρέα με τις μελισσούλες μου να αγωνιζόμαστε να μάθουμε ο ένας τον άλλον. Με τον καιρό έκτισα μια σχέση εμπιστοσύνης με τα σπουδαία αυτά πλάσματα και όποτε οι καιρικές συνθήκες και οι ανάγκες τους μου το επιτρέπουν έχω την δυνατότητα να σας διαθέσω ένα μικρό μέρος από τα θρεπτικά τους μελισσοκομικά προϊόντα».

Σετιανή Μέλισσα

Τα προϊόντα που παράγει κυκλοφορούν με τη φίρμα Σετιανή Μέλισσα και δύο εξ αυτών συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο διαγωνισμό Great Taste Awards κέρδισαν από ένα αστέρι. Πρόκειται για το βιολογικό μέλι ελάτης και το βιολογικό μέλι θυμαρίσιο. Δύο στα δύο με την πρώτη (δύο συμμετοχές – δύο βραβεία).

Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση -με το brand name Σετιανή Μέλισσα- είναι μια από τις 13 επιχειρήσεις της Εύβοιας που τα προϊόντα τους ταξίδεψαν μέχρι το Λονδίνο και γύρισαν πίσω γεμάτα αστέρια – και ένα και δύο και τρία αστέρια!  Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετρά πρωταθλητές στο δύσκολο πεδίο του αγροδιατροφικού τομέα της οικονομίας (οι βραβεύσεις σε αυτή τη μάχη των Oscar στα τρόφιμα και τα ποτά είναι μια ισχυρή ένδειξη του επιπέδου ανταγωνιστικότητας αλλά και του βαθμού καινοτομίας και εξωστρέφειας των ευβοϊκών προϊόντων).

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην ορεινή Σέτα. Το χωριό έχει επιλέξει ως μόνιμο τόπο κατοικίας του ο Ελληνοαμερικανός Σταύρος Σπυρόπουλος, επικεφαλής μιας φαμίλιας που έχει την επιχειρηματικότητα να τρέχει στο αίμα της. Ο ίδιος ήρθε στην Εύβοια ως ερωτικός μετανάστης (η έκφραση του ανήκει και την χρησιμοποιεί συχνά) και ρίζωσε. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην χώρα μας και στο νησί. Την κατάλληλη στιγμή πούλησε σε μια εισηγμένη εταιρεία του κλάδου και πέρασε ομαλά από την τσιπούρα στο τσίπουρο.

Μαζί του, ένα από τα παιδιά του ο Φώτης Σπυρόπουλος που επέλεξε να δραστηριοποιηθεί και εκείνος στην Ελλάδα. Με το brand name Spyropoulos Family η οικογενειακή επιχείρηση με παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Αλιβέρι και τα Κριεζά έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις αλλά και το ενδιαφέρον της στο τσίπουρο. Φέτος, στο διαγωνισμό των Great Taste Awards οι δύο συμμετοχές του κέρδισαν αστέρια. Το τσίπουρο πήρε 2 αστέρια και το παλαιωμένο τσίπουρο έφυγε με ένα αστέρι στις αποσκευές του.

Η οικογένεια – ο Σταύρος, ο Φώτης και η Αγγελική, η γυναίκα του Φώτη- αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες στην αγορά που κυριαρχείται ακόμη από το χύμα τσίπουρο και τους προστάτες του (φανερούς και αφανείς σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο).

Και από το τσίπουρο περνάμε ξανά στο μέλι. Μια ανάσα από την Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας στη περιοχή της Δροσιάς βρίσκεται το στρατηγείο της Stayia Farm, μιας επιχείρησης προϊόντων μελιού που δημιούργησαν ο Γιάννης Καρυπίδης και η σύζυγος του, Στέβη Θεοδώρου. Η επιχείρηση – με πολλαπλά παράσημα καινοτομίας και εξωστρέφειας καθώς και με αξιοσημείωτες εξαγωγικές επιδόσεις στην Άπω Ανατολή- αναδείχθηκε φέτος πολυνίκης των Great Taste Awards: 4 προϊόντα της κατάφεραν να κερδίσουν από 2 αστέρια το καθένα και άλλα 8 προϊόντα επέστρεψαν από το Λονδίνο με 1 αστέρι στις αποσκευές τους.

Stayia Farm, μια επιχείρηση προϊόντων μελιού που δημιούργησα η Στέβη Θεοδώρου και o σύζυγος της Γιάννης Καρυπίδης

Μεταξύ των βραβευθέντων προϊόντων της Stayia Farm βρίσκονται και εκείνα που φιγουράρουν στο ράφι μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου – π.χ ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl- και παράγονται αποκλειστικά για λογαριασμό τους. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που συμβαδίζει με τη γενικότερη τάση της ευρωπαϊκής αγοράς να ενθαρρύνει τη συμμετοχή προϊόντων αποκλειστική διάθεσης σε διαγωνισμούς όπως το Great Taste Awards και να δίνει προνομιακή πρόσβαση σε εκείνα και στους παραγωγούς τους.

Η Εύβοια με τα μέλια της έκανε και φέτος μια καλή συγκομιδή αστεριών.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στα φετινά Great Taste Awards, οκτώ  μελισσοκομικές επιχειρήσεις και μελισσοκόμοι κέρδισαν με τα προϊόντα τους αστέρια ( συμπεριλαμβανομένων και των Stayia Farm και Σετιανή Μέλισσα).

Αλλά, η Εύβοια δεν είναι μόνον … μέλι!

Στα φετινά Great Taste Awards συμμετοχή στις διακρίσεις είχαν και δύο άξιοι εκπρόσωποι του παραμελημένου «χρυσού» της Κύμης. Ο Κώστας Λάμπρου της Kumilio απέσπασε 1 αστέρι για τα αποξηραμένα σύκα του, ενώ η Ευαγγελία Μύταλα και ο Στάθης Μηλιώτης τo δημιουργικό ζευγάρι της φάρμας Askada πήραν για το τσάτνει σύκου 1 αστέρι. Τα σύκα Κύμης – μια πολύ παραδοσιακή δραστηριότητα- χρειάζεται ουσιαστική στήριξη μέσα από πρωτοβουλίες της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης αλλά και των κεντρικών υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να βρει τη θέση που αρμόζει σε ένα προϊόν που φέρνει πλούτο και ανάπτυξη σε μια περιοχή με ιστορία και πολιτισμό.

Τέλος, καλά πλασαρίσματα είχαν στα φετινά Great Taste Awards τόσο το πασίγνωστο παραδοσιακό ντολμαδάκι της εξαγωγικής βιομηχανίας Παλίρροια των αδελφών Σουλιώτη (1 αστέρι) όσο και ο φρέσκος χυμός ροδιού Ju από το Rodi Elimnion από την περιοχή της Λίμνης Ευβοίας (1 αστέρι).