Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλει ή αδυνατεί να βάλει στη θέση του τον Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος χρησιμοποιεί επανειλημένα τις λαϊκιστικές επιθέσεις του εναντίον των Βρυξελλών για να πάρει ψήφους στην Ουγγαρία.
Δεν είναι μόνο τώρα, που στην πράξη και με αφορμή τον κορονοϊό, εγκαθίδρυσε την πρώτη δικτατορία στην ΕΕ, η οποία ψηφίστηκε από το κυβερνητικό κόμμα, το Fidesz.
Είναι εδώ και μία δεκαετία, γράφουν οι Times, που η Ευρώπη τον φοβάται ή αδιαφορεί να τον σταματήσει.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία δικτατορική κυβέρνηση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
Δεκατρείς χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προέβησαν σε κοινή δήλωση, την Τετάρτη, τονίζοντας την ανάγκη τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, καθώς και να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Οι υπόλοιπες 13 χώρες όμως σιώπησαν. Το ότι οι περισσότερες ανήκουν στο πρώην ανατολικό μπλοκ, δεν θεωρείται τυχαίο…
Η ΕΕ δεν διαθέτει τις απαραίτητες διαδικασίες με τις οποίες να μπορεί να αποβάλλει ένα μέλος της. Μία χώρα μπορεί να φύγει μόνο με δική της θέληση, όπως η Βρετανία. Και έτσι, τα ευρωπαϊκά χέρια είναι δεμένα, απέναντι στον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.
Ακόμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν τόλμησε να αποβάλει το Fidesz από τους κόλπους του, καθώς δεν θέλει να χάσει τις ψήφους των ούγγρων ευρωβουλευτών.
Η επίκληση του Αρθρου 7 της ΕΕ, με το οποίο ένα κράτος μέλος χάνει την ψήφο του αν η κυβέρνησή του αποτελεί «συστημική» απειλή στην ελευθερία και τη δημοκρατία, θεωρείται πολύ μεγάλο ρίσκο, εκτιμά ο Τζον Ο’Μπρέναν, καθηγητής ευρωπαϊκών θεμάτων στο ιρλανδικό πανεπιστήμιο Maynooth και έτσι επιτρέπεται στον Ορμπαν να δρα ανενόχλητος.