Επικαιρότητα

«Η Ευρώπη των διαφορετικών βηματισμών»

Στο προσχέδιο της διακήρυξης για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης γίνεται αναφορά σε «κοινό μέλλον», αλλά και σε διαφορετικές ταχύτητες...
Protagon Team

«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον» θα είναι το κυρίαρχο μήνυμα των 27 ηγετών της Ε.Ε. στο προσχέδιο της διακήρυξης για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, σύμφωνα με αντίγραφό της που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το έγγραφο αυτό, που έχει έκταση μιάμιση σελίδα και είναι γραμμένο στα αγγλικά, αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω από τους διπλωμάτες των πρωτευουσών της Ε.Ε., προτού γίνει μια επίσημη διακήρυξη ενότητας στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης, που θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου.

Η σύνοδος κορυφής διεξάγεται σε ένα τεταμένο πλαίσιο, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξόδου της από την Ένωση.

Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων

Το σενάριο μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», που προωθείται από τη Γερμανία και τη Γαλλία, προκειμένου να ξεπεραστεί η δοκιμασία του Brexit, το οποίο αρνούνται οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, με επικεφαλής την Πολωνία, αναφέρεται στη διακήρυξη, αν και με ελαφρώς διαφορετικούς όρους από εκείνους που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Η ιδέα μιας Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων επιτρέπει σε πολλές χώρες να συνεργάζονται σε ορισμένους τομείς, χωρίς η συμμετοχή όλων των χωρών να είναι απαραίτητη. Ένα φαινόμενο που απαντάται ήδη -για παράδειγμα η Ευρωζώνη- το οποίο όμως ανησυχεί τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες φοβούνται ότι θα αποκλειστούν από το «κλαμπ».

Η έκφραση που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο πιο συχνά στα αγγλικά, «multi speed», έχει γίνει, στο προσχέδιο διακήρυξης που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, «different paces» (διαφορετικοί βηματισμοί).

«Θα ενεργούμε από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό, με διαφορετικό ρυθμό και ένταση, αν είναι απαραίτητο, όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν στο πλαίσιο των συνθηκών, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή σε εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν αργότερα», αναφέρει το κείμενο. «Η Ένωσή μας είναι ενιαία και αδιαίρετη», αναφέρεται αμέσως μετά.

Η τελευταία φράση του προσχεδίου διακήρυξης είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που αναφερόταν στη διακήρυξη του Βερολίνου για τα 50 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης: «Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον».

Η διακήρυξη αυτή, που εγκρίθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα των 27 -τότε η Βρετανία ήταν ακόμη μέλος αλλά όχι και η Κροατία, που έγινε μέλος το 2013-, η διακήρυξη αυτή είχε σκοπό τότε την επανεκκίνηση της Ευρώπης μετά τη θεσμική κρίση που προκλήθηκε από την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης το 2005 από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς.

Φόβοι για επεισόδια

Το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων στη διάρκεια της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στην Ρώμη, φοβούνται οι αρχές της Ιταλίας, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Η ιταλική τηλεόραση της Rai μεταδίδει ότι, βάσει πληροφοριών, μπορεί να αφιχθούν διαδηλωτές από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Γερμανία. Υπάρχει φόβος, δηλαδή, ότι μπορεί να επαναληφθούν οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Γένοβα, πριν δεκαέξι χρόνια.

Όπως γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero πρόκειται να δημιουργηθεί «κόκκινη ζώνη» γύρω από το δημαρχιακό μέγαρο της Ρώμης, το οποίο και θα φιλοξενήσει την Σύνοδο, θα απαγορευθεί προσωρινά η πρόσβαση στον εναέριο χώρο της ιταλικής πρωτεύουσας, θα αναπτυχθούν προληπτικά επίλεκτοι σκοπευτές, ενώ θεωρείται πιθανό να «παγώσει» προσωρινά η ισχύς της Συνθήκης του Σένγκεν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να γίνουν δεκτοί, το απόγευμα της 24ης Μαρτίου, από τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, ενώ την επόμενη ημέρα θα υπογράψουν διακήρυξη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα γευματίσουν με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.