Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση στο υπουργικό συμβούλιο και μία ακόμη πιο ταραχώδη πολιτικά ημέρα την Παρασκευή με δύο μείζονες παραιτήσεις υπουργών, το πολιτικό μέλλον της βρετανής πρωθυπουργού κρέμεται από μια κλωστή. Αυτή την εβδομάδα θα κριθεί αν επιβιώσει.
Η μία μετά την άλλη φτάνουν στα χέρια του προέδρου επιτροπής στο Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία οι επιστολές που ζητούν να κινηθεί εσωκομματική πρόταση μομφής κατά της επικεφαλής του κόμματος και πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Η Sun έγραψε τη Δευτέρα ότι ήδη έχουν αποσταλεί 42 επιστολές, άρα υπολείπονται άλλες έξι για να συμπληρωθεί το ελάχιστο όριο των 48 (δηλαδή το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις) για να κινηθεί η διαδικασία της μομφής. Είναι πάντως μια αναδίπλωση των βρετανικών ΜΜΕ που την Παρασκευή προεξόφλησαν ότι οι 48 επιστολές έχουν ήδη σταλεί.
Επισήμως, ο μόνος που γνωρίζει ποιοι και πόσοι έχουν ζητήσει τη διαδικασία είναι ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο οποίος συγκεντρώνει τα ονόματα αυτών που έχουν υποβάλει επιστολές. «Ούτε καν η γυναίκα μου δεν γνωρίζει τον αριθμό», σχολίασε χαρακτηριστικά στο BBC.
Η διαδικασία για την πρόταση μομφής
Ο Μπρέιντι, πρόσωπο των ημερών και για τα ΜΜΕ, είναι πρόεδρος της «Επιτροπής 1922» των Συντηρητικών. Αυτός θα ενημερώσει πρώτος την πρωθυπουργό για τη διαδικασία εναντίον της.
Από τη στιγμή που συγκεντρωθούν οι 48 επιστολές – πράγμα που πλέον φαίνεται σχεδόν βέβαιο – η διαδικασία θα γίνει άμεσα, ακόμη και μέσα σε μια ή δύο ημέρες, πιθανότατα την Τρίτη.
Σε περίπτωση που οι αντάρτες συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 ψήφων, τότε η Μέι θα χρειαστεί σε μυστική ψηφοφορία 158 ψήφους για να παραμείνει στη θέση της.
Αν τα καταφέρει δεν θα είναι δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής προτού περάσουν 12 μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση θα εκλεγεί νέα ηγεσία, χωρίς φυσικά να λάβει μέρος η ίδια. Οι βουλευτές θα εκλέξουν νέο ηγέτη από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους – αν χρειαστεί θα γίνουν ψηφοφορίες με αποκλεισμό όσων μειοψηφούν.
Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές του κόμματος είναι σε αναβρασμό και ειδικά όσοι είναι υπέρμαχοι ενός σκληρού Brexit. Κατηγορούν την Τερέζα Μέι ότι υπέκυψε στις πιέσεις των Βρυξελλών με μια συμφωνία που δεν θα αποκόψει ολοκληρωτικά τη Βρετανία από την ΕΕ, ενώ θα βάλει σε κίνδυνο και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην περίπτωση της εσωκομματικής εκλογής, ανατρέπεται ο προγραμματισμός των Βρυξελλών για τις ενέργειες των «27» ως προς την αποδοχή της συμφωνίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους ηγέτες την Κυριακή 25 Νοεμβρίου σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στο Λονδίνο, η διεξαγωγή μοιάζει αμφίβολη.
Σε μία ακόμη προσπάθεια να μεταπείσει όσους σκέφτονται να κινηθούν εναντίον τους, είπε την Κυριακή ότι οι πολιτικές περιπέτειες στο Λονδίνο θα εκτροχίαζαν την αποδοχή της συμφωνίας από την ΕΕ, άρα και την υπόθεση του Brexit. Δεν είναι όμως ένα επιχείρημα που θα άκουγαν οι επικριτές της.
Τζόνσον κατά Μέι: «Εχει παραισθήσεις ή μας εξαπατά;»
Στο μεταξύ, μια νέα επίθεση κατά της Μέι εξαπέλυσε ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των πρωτεργατών του Brexit, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συμφωνία που η πρωθυπουργός προωθεί για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ο Τζόνσον δεν κρύβει τα λόγια του. Κατηγορεί ότι ψεύδεται όταν λέει πως μπορεί να διορθωθεί η συμφωνία και σημείωσε ότι αυτός ο ισχυρισμός της, αποτελεί είτε «τραγική παραίσθηση» είτε «απόπειρα εξαπάτησης».
«Από όλα τα ψέματα που μας πουλάνε το τρέχον διάστημα, το χειρότερο είναι ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διορθωθεί στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών. Άκουσα να λέγεται ότι είναι σαν αγώνας ποδοσφαίρου, στον οποίο χάνουμε ένα-μηδέν στο ημίχρονο, αλλά όπως υποστήριξε η πρωθυπουργός μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε την κατάσταση και να επιτύχουμε το Μπρέξιτ που θέλουμε» έγραψε στην εβδομαδιαία στήλη του στην εφημερίδα Telegraph.
«Φοβάμαι πως αυτό είναι είτε μια τραγική παραίσθηση ή μια απόπειρα εξαπάτησης, Είμαστε στα πρόθυρα του να δώσουμε στην ΕΕ δικαίωμα βέτο στην αποχώρησή μας από την τελωνειακή ένωση. Γιατί να μας αφήσουν να φύγουμε;» συμπλήρωσε, ο οποίος ήταν εκ των πρώτων κορυφαίων μελών της κυβέρνησης, που παραιτήθηκαν, πριν ακόμη παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου-ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Τζόνσον, το Λονδίνο πρέπει οπωσδήποτε να απαλλαγεί από το «ιρλανδικό backstop», τον μηχανισμό ασφαλείας, που έχει ως στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, γιατί όπως είπε σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να παγιδευτεί σε κατάσταση «οικονομικής και πολιτικής δουλείας».