Ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας, Νικόλαος Β’, εκτελέστηκε εν ψυχρώ στις 17 Ιουλίου 1918, από τους Μπολσεβίκους, μαζί με τη σύζυγό του, Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα και τα πέντε παιδιά τους. Το 2000 αγιοποιήθηκε από τη η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα Άγιος Νικόλαος, ο το Πάθος Φέρων.
Πάμε τώρα πίσω στο 1890. Ο Νικόλαος Β΄σε ηλικία 22 ετών, και τέσσερα χρόνια προτού στεφθεί αυτοκράτορας, ακολούθησε τους γονείς του, στο Αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι για να παρακολουθήσει την παράσταση «Η κακοφυλαγμένη κόρη». Στο μπαλέτο, ως πρίμα εμφανίστηκε η όμορφη και ζουμερή 17χρονη πολωνή Ματίλντα Κρασίνσκαγια – αυτή ήταν η παράσταση αποφοίτησής της. Ακολούθησε δείπνο, με τον διάσημο χορογράφο Μαριούς Πετιπά, τον διευθυντή του Μαριίνσκι και φυσικά με τη νεαρή πρίμα μπαλαρίνα. «Γίνετε η δόξα και το στολίδι του μπαλέτου μας!», λέγεται πως είπε στην απόφοιτη πρίμα ο Νικόλαος Β’. Από την ίδια κιόλας βραδιά έγιναν ζευγάρι.
Η σχέση αυτή ήταν παθιασμένη και πυρετώδης. Ωστόσο έληξε 4 χρόνια μετά, με τη στέψη του Νικόλαου Β’ και με τον γάμο του με την ξαδέλφη του Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα.
Η Ματίλντα μετά από αυτό, αποφάσισε να εκδικηθεί, να μην αφήσει το παλάτι σε χλωρό κλαρί, να βγει σε κάθε περίπτωση κερδισμένη. Ετσι, συνήψε ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις με τους δύο Μεγάλους Δούκες των Ρομάνοφ, Σεργκέι Μιχαΐλοβιτς και Αντρέι Βλαντιμίροβιτς, ταυτόχρονα. Οι δυο τους, τη βοήθησαν να ανέβει ψηλά στην ιεραρχία του μπαλέτου και να χορεύει στις μεγαλύτερες παραστάσεις στο αυτοκρατορικό θέατρο. Εκείνη το 1902 έφερε στον κόσμο τον ένα και μοναδικό γιο της Βλαντίμιρ ή Βόβα, αγνώστου πατρός. Τελικά η Κρασίνσκαγια παντρεύτηκε τον Μεγάλο Δούκα Αντρέι Βλαντιμίροβιτς και έλαβε τον τίτλο Γαληνοτάτη Υψηλότης Πριγκίπισα Ρομανόσβσκαγια-Κρασίνσκαγια. Ο γιος της πήρε τον τίτλο Πρίγκιπας Ρομανόφσκι-Κρασίνσκι, ωστόσο μέχρι τον θάνατό του, το 1978, δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν τελικά ο πατέρας του.
Η Ματίλντα, πέρα από τίτλους, συγκέντρωσε και μία πολύ αξιόλογη περιουσία, στην Πετρούπολη, χάρη στις στενές επαφές της με το παλάτι. Μάλιστα από το μπαλκόνι του σπιτιού της, απηύθυνε στον ρωσικό λαό τον μεγάλο ιστορικό επαναστατικό λόγο του, το 1917, ο Βλαντίμιρ Λένιν.
Η νέα ταινία λοιπόν, με τίτλο «Mathilde» (2017), παρουσιάζει τη φλογερή σχέση του μέλλοντα αυτοκράτορα με τη χορεύτρια, τα έργα και τις ημέρες της στο παλάτι με τους ξαδελφούς το αυτοκράτορα, τη συγκέντρωση πλούτου, τη φυγή στο Παρίσι, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν στη Ρωσία κτλ. Είναι μια ταινία με πολλή λάμψη και σκάνδαλο.
Και βέβαια όπου υπάρχει ερωτικό σκάνδαλο, υπάρχουν και γυμνές σκηνές. Τι γίνεται όμως όταν οι γυμνές σκηνές περιλαμβάνουν και έναν όσιο; Σε ερωτικές περιπτύξεις; Τότε γίνεται χαμός! Σημειωτέον στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται έντονο και φανατισμένο το θρησκευτικό ρεύμα της ορθοδοξίας.
Λένε λοιπόν οι φανατικοί ορθόδοξοι της οργάνωσης Χριστιανικό Κράτος-Ιερή Ρωσία πως η ταινία η οποία εισέπραξε χορηγία από το υπουργείο Πολιτισμού είναι βλάσφημη προς τον όσιο Τσάρο Νικόλαο Β’. Επιπλέον έστειλαν γράμματα σε κινηματογράφους σε όλη τη Ρωσία στα οποία προειδοποιούν τους επιχειρηματίες ότι αν το κράτος δεν αποσύρει την ταινία θα κάψουν και θα βανδαλίσουν τις αίθουσες. Αυτά τα λένε μόνο έχοντας δει τα τρέιλερ. Ολόκληρη την ταινία δεν την έχει δει ακόμη κανείς – βρίσκεται στο στάδιο του τελικού μοντάζ.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Αλεξέι Γιουσιτέλ, ύστερα από αυτό το ξέσπασμα ζήτησε αστυνομική προστασία για κάθε έναν συντελεστή της ταινίας. Η επίσημη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε πως είναι κατανοητός ο θυμός για την ταινία αλλά οι πολέμιοι πρέπει να περιορίσουν την αντίδρασή τους σε νόμιμα μέσα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως είναι αδύνατον να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την ταινία από τη στιγμή που αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Και χαρακτήρισε κάθε απειλή «απαράδεκτη».
Επίσης περισσότεροι από 60 Ρώσοι σκηνοθέτες υπέγραψαν δήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της αυξανόμενης πίεσης κατά της καλλιτεχνικής ελευθερίας, από συντηρητικούς θρησκευόμενους. Στη Μόσχα το 2016, χριστιανοί ορθόδοξοι ακτιβιστές έκλεισαν δια της βίας δύο εκθέσεις φωτογραφίας – μία με γυμνά πορτρέτα και μία άλλη με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης στο Ομσκ της Δυτικής Σιβηρίας, κατέβασαν το μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar».
Υπάρχουν όμως και οι Ρώσοι που εναντιώνονται στον θρησκευτικό συντηρητισμό και συγκρούονται ανοιχτά με τους φανατικούς ορθόδοξους: «Θα πάω στο σινεμά, μόνο και μόνο για να για να φτύσω αυτούς τους ηλίθιους που τα βάζουν με την ταινία», σχολιάζει ένας χρήστης κάτω από το τρέιλερ της ταινίας στο Youtube, σύμφωνα με την The Times. Άλλος, βλέπει όλη αυτή την ιστορία σαν έμμεση προβολή: «Πώς θα διαφημίσεις δωρεάν την ταινία σου; Ερέθισε μερικούς χριστιανούς ορθόδοξους».
Η προβολή της ταινίας «Mathilde» πάντως θα καθυστερήσει λίγο. Ενώ επρόκειτο να προβληθεί στις 30 Μαρτίου στη Ρωσία, τελικά η πρεμιέρα μετατίθεται για τον Οκτώβριο.