Αναζητώντας τη χαμένη ελευθερία του Τύπου. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα προχώρησαν, όπως κάθε χρόνο, στην κατάρτιση της λίστας που περιλαμβάνει 180 χώρες καταγράφοντας την ελευθερία του Τύπου σε κάθε μια από αυτές.
Το συμπέρασμα για το 2015 δεν είναι και το καλύτερο δυνατό: στην πραγματικότητα παρουσιάζεται μια ραγδαία πτώση της ελευθερίας των δημοσιογράφων να εκφράζονται δίχως δεσμεύσεις και ιδιαιτέρως στις χώρες της Αμερικής.
Το συμπέρασμα-προειδοποίηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είναι ότι περνάμε σε μια νέα φάση της προπαγάνδας.
Τα κριτήρια για να δημιουργηθεί η κατάταξη των 180 κρατών είναι συγκεκριμένα: η ανεξαρτησία των ΜΜΕ, ο αυτολογοκρισία, οι νόμοι που διέπουν κάθε κράτος, οι επιθέσεις και η διαφάνεια.
Ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της οργάνωσης, σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι υπάρχει πτώση σε όλες τις χώρες, ενώ η μεγαλύτερη εμφανίζεται στη Λατινική Αμερική κάτι που προκαλεί ανησυχίες.
«Ολα δείχνουν ότι υπάρχει σαφής πτώση στην ελευθερία του Τύπου. Αρκετές εξουσίες κρατών επιχειρούν να ασκήσουν τον έλεγχο των Μέσων στις χώρες τους, υπό τον φόβο της δημόσιας αντιπαράθεσης». Για να συνεχίσει: «Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή προπαγάνδας όπου οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στη διασπορά ειδήσεων και πληροφοριών μέσω χαμηλού κόστους πηγές. Απέναντί τους, οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που εμποδίζουν τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού (προπαγάνδας).
Η ελευθεροτυπία στην Λατινική Αμερική είναι σχεδόν ανύπαρκτη, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ καταγράφεται «θεσμική βία» στην Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, οργανωμένο έγκλημα στην Ονδούρα, ατιμωρησία στην Κολομβία, διαφθορά στην Βραζιλία και συγκεντρωτισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Αργεντινή, ως οι κύριες αιτίες ανυπαρξίας της ελευθερίας του Τύπου.
Σε πολύ χαμηλή θέση βρίσκεται η Συρία (177η), η Κίνα (176η) και Βόρεια Κορέα (179η). Αντίθετα, πολύ ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται οι Φινλανδία, Ολλανδία και Νορβηγία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση (πέρυσι βρισκόταν στην 91η). Για την Ελλάδα γράφει συγκεκριμένα: «Το 2015, η Ελλάδα είχε πέσει 50 θέσεις στην Κατάταξη της Παγκόσμιας Ελευθερίας Τύπου, μια από τις μεγαλύτερες, αρνητικές επιδόσεις. Οι ελπίδες αναζωπυρώθηκαν με την έλευση του Αλέξη Τσίπρα. Πριν από τις εκλογές, ο Τσίπρας υποσχέθηκε να τελειώσει την κυριαρχία των βαρόνων της ενημέρωσης, μια δράμα επιχειρηματιών που για χρόνια χρησιμοποίησαν τα μίντια για να προωθήσουν τις αλλότριες επιχειρηματικές δραστηριότητες τους. Ωστόσο, θα κρατήσει την εκλογική υπόσχεση;»