Για τη νέα Μπαρτσελόνα του Χάνσι Φλικ αυτή ήταν η πιο δύσκολη δοκιμασία από την αρχή της σεζόν. Η Ρεάλ Μαδρίτης «έτρεχε» ένα απίθανο σερί 42 αγώνων χωρίς ήττα στο ισπανικό πρωτάθλημα, από τον Σεπτέμβριο του 2023. Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός των «Μπλαουγκράνα» δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που συνέβη στο «Μπερναμπέου» το βράδυ του Σαββάτου, έτσι όπως συνέβη.
Με ένα ρεσιτάλ αμυντικής λειτουργίας στο πρώτο 45λεπτο, που θύμισε τη μεγάλη Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ πριν από μισό αιώνα, και τέσσερα γκολ στο δεύτερο, από το 54′ μέχρι το 84′, η Μπαρτσελόνα διέλυσε τη «Βασίλισσα» με 4-0, πετυχαίνοντας μια από τις πιο εμφατικές νίκες της στην υπεραιωνόβια ιστορία των Clasico. Χιλιάδες οπαδοί της Ρεάλ δεν άντεχαν να βλέπουν άλλο. Αποχώρησαν από το γήπεδο πολύ πριν ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι.
Δεν ήταν μόνο το σκορ, που έκανε κρότο. Ηταν η κυριαρχική της εμφάνιση, βγαλμένη από τη χρυσή εποχή του Λιονέλ Μέσι. Από τα χρόνια (2009-2019) που είχε φύγει νικήτρια από το «Μπερναμπέου» δέκα φορές. Είχε θριαμβεύσει και προ διετίας στο «σπίτι» της ιστορικής της αντιπάλου, αλλά όχι με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο. Η Μπαρτσελόνα είναι και πάλι εκείνη η απολαυστική ομάδα που χαιρόσουν να βλέπεις.
Τρεις μέρες πριν, στη Βαρκελώνη, νίκησε την Μπάγερν Μονάχου με 4-1. Ηταν ο «κακός της δαίμονας». Σε 15 αναμετρήσεις της με τους Βαυαρούς, τους είχε κερδίσει μόνο δύο φορές. Στις τέσσερις προηγούμενες, δεν είχε, καν, σκοράρει. Αλλά τώρα τους υποχρέωσε σε μια από τις πιο βαριές ήττες τους στην Ευρώπη. Οι Καταλανοί βίωσαν μια ονειρεμένη εβδομάδα, που δεν είχαν ζήσει ούτε στα πιο δοξασμένα χρόνια του Μέσι. Τέτοια απόδοση, σε δυο διαδοχικά ματς υψηλών απαιτήσεων, δεν μπορεί να είναι τυχαία. Η Μπαρτσελόνα που όλοι οι φίλοι του καλού ποδοσφαίρου αγάπησαν, επιστρέφει.
Πέρασε δύσκολα χρόνια, με ταπεινωτικούς αποκλεισμούς από το Τσάμπιονς Λιγκ (όπου τις δυο τελευταίες σεζόν δεν έφτασε ούτε στα νοκ-άουτ) και με σοκαριστικές ήττες στις εγχώριες διοργανώσεις. Η κατάκτηση του τίτλου στη La Liga του 2022-2023 αποδείχτηκε πως δεν ήταν παρά μια αναλαμπή. Η εικόνα της ομάδας – φαινόμενο είχε αρχίσει να ξεθωριάζει στη μνήμη, και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του συλλόγου έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο δυσοίωνη. Ωσπου ήρθε ο Φλικ.
Παρά τα θαύματα που είχε κάνει με την Μπάγερν Μονάχου, η πρόσληψή του δεν ενθουσίασε κανέναν στη Βαρκελώνη. Δεν ήταν «μεγάλο όνομα», δεν είχε ρίζες στον σύλλογο, δεν είχε δουλέψει ξανά στην Ισπανία, δεν μιλούσε Ισπανικά και είχε πάρει τη θέση του Τσάβι, που η εξέδρα λάτρευε. Αν και πληγωμένη από τραυματισμούς σημαντικών παικτών της, η Μπαρτσελόνα μπήκε πολύ καλά στη σεζόν, ξεπερνώντας και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Αλλά, και πάλι, οι οπαδοί της παρέμεναν εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στον 59χρονο γερμανό τεχνικό.
Ο κυριότερος λόγος ήταν, ότι έβλεπαν ένα στιλ παιχνιδιού πολύ διαφορετικό από εκείνο που είχαν συνηθίσει. Εκείνο που είχαν συνδέσει με τα χρόνια των θριάμβων. Η Μπαρτσελόνα του Φλικ είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, αλλά και εντελώς αλλιώτικη από τις προηγούμενες επιτυχημένες εκδόσεις της. Δεν επιδιώκει την κατοχή της μπάλας, έχει εγκαταλείψει το παραδοσιακό της «passing game», παίζει απλό, γρήγορο και άμεσο ποδόσφαιρο, με την άμυνά της πολύ ψηλά. Που είναι ρίσκο, αλλά, μέχρι στιγμής, αποδίδει. Η ομάδα του Φλικ δεν μοιάζει, όχι μόνο με την παλιά Μπαρτσελόνα, αλλά και με καμία από τις υπόλοιπες 95 που αγωνίζονται στις πέντε κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης. Το δείχνει η ανάλυση των στατιστικών δεδομένων, σύμφωνα με τους ποδοσφαιρικούς αναλυτές.
Ο Φλικ έχει δημιουργήσει μια «χαρούμενη» ομάδα, γεμάτη ενέργεια και αυτοπεποίθηση. Γεμάτη νιάτα. Εξι από τους 11 παίκτες που παρατάχθηκαν στο «Μπερναμπέου», είναι 22 ετών και κάτω. Δύο από αυτούς, 17χρονοι: ο θαυματουργός Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος το Σάββατο έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των «Clasico», και ο Πάου Κουμπαρσί. Εννέα από όσους αγωνίστηκαν συνολικά, παιδιά της «Μασία». Οπως έγραψαν γερμανικά media, ο Φλικ πήγε στη Βαρκελώνη «διαβασμένος». Οταν έμαθε ότι ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Τσάβι, επί σχεδόν δύο μήνες μελετούσε την ακαδημία της Μπαρτσελόνα.
Κάποιοι από τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους, στα χέρια του αναγεννήθηκαν. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είχε πρόβλημα με τον Τσάβι. Σήμερα μετράει 17 γκολ σε 14 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις – είναι ο κορυφαίος σκόρερ των top-5 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ο Ραφίνια, έπειτα από δύο απογοητευτικές σεζόν, εφέτος είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης της ομάδας του. Ο MVP του Clasico, Μαρκ Κασάδο, σπανίως έπαιζε στην πρώτη ομάδα πριν έρθει ο Φλικ.
Με μόνο μια σημαντική προσθήκη το καλοκαίρι, αυτή του Ντάνι Ολμο, ο οποίος έλαμψε με την Ισπανία στο Euro 2024, και παρά τη φυγή του Γκιντογκάν, που επέστρεψε στη Μάντσεστερ Σίτι, η Μπαρτσελόνα είναι «άλλη» ομάδα. Στις 11 πρώτες αγωνιστικές της La Liga μετράει 10 νίκες και μόλις μία ήττα, και έχει σκοράρει 37 γκολ. Μα, πάνω απ’ όλα, αρέσει στο μάτι.
Τις έψαχνε χρόνια, τέτοιες βραδιές. «Το ταξίδι μόλις άρχισε», υποσχέθηκε μετά τον θρίαμβο στη Μαδρίτη ο Φλικ, ο πρώτος προπονητής της Μπαρτσελόνα μετά τον Τάτα Μαρτίνο (2013) που βγήκε νικητής στο παρθενικό του Clasico. Ακόμη και όσοι τον αμφισβητούσαν, με το επιχείρημα ότι «ακόμη δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιον αντίπαλο της προκοπής», τώρα τον αποθεώνουν.