Το ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν επιστράτευσε την παραδοσιακή μέθοδο του σημειώματος όταν τα συστήματά του «έπεσαν» | REUTERS/David 'Dee' Delgado
Επικαιρότητα

Η ενημέρωση συστήματος που «έσβησε» όλον τον πλανητη

Μια ενημέρωση ρουτίνας ήταν η αιτία για την κατάρρευση συστημάτων σε όλον τον πλανήτη, με πολλαπλές επιπτώσεις στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και σε διάφορους κλάδους υπηρεσιών. Θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση, εκτιμούν οι ειδικοί
Protagon Team

Η ενημέρωση ρουτίνας του ευρέως διαδεδομένου λογισμικού κυβερνοασφάλειας της CrowdStrike, που έγινε την Παρασκευή, ήταν η αιτία που «έριξε» το παγκόσμιο πληροφοριακό σύστημα προκαλώντας ένα ντόμινο προβλημάτων σε κρίσιμους τομείς όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες και μια σειρά από υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο.

Νεότερη ενημέρωση της Microsoft αναφέρει ότι επηρεάστηκαν περί τα 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows, αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% όλων των μηχανημάτων Windows παγκοσμίως.

Εάν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί, γίνεται σαφές ότι ένα «μικρό» ζήτημα είναι ικανό να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε όλον τον πλανήτη.

Το BBC μετέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι πρόκειται πιθανώς για το μεγαλύτερο συμβάν που έχει συμβεί ποτέ στον κυβερνοχώρο, επισκιάζοντας όλες τις προηγούμενες επιθέσεις και διακοπές λειτουργίας.

Το πιο κοντινό στο «πατατράκ» της Παρασκευής είναι η κυβερνοεπίθεση WannaCry του 2017, η οποία εκτιμάται ότι επηρέασε περίπου 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες.

Το τεχνικό πρόβλημα διορθώθηκε, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κάποιες ημέρες, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και εβδομάδες, ωσότου αποκατασταθούν πλήρως οι συνέπειες του παγκόσμιου μπλακ άουτ.

Η ενημέρωση του λογισμικού Falcon Sensor θα καθιστούσε ασφαλέστερα τα συστήματα των πελατών της CrowdStrike, θωρακίζοντας τα απέναντι σε επίδοξους χάκερ, επικαιροποιώντας τις απειλές από τις οποίες τα προστατεύει. Ωστόσο, ο ελαττωματικός κώδικας στα αρχεία ενημέρωσης προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά μπλακ άουτ των τελευταίων ετών, πλήττοντας εταιρείες που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, νοσοκομεία, ακόμη και κυβερνητικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα.

Τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται λίγη ώρα μετά τις πρώτες ενημερώσεις συστημάτων, με εκατομμύρια χρήστες να αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες υπολογιστών με μήνυμα κρίσιμου σφάλματος, την αποκαλούμενη «μπλε οθόνη του θανάτου» που ενημερώνει για την κατάρρευση του λειτουργικού συστήματος.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι πήγε στραβά με τον κώδικα, πώς αυτός συμπεριλήφθηκε στην ενημέρωση και γιατί το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε στους ποιοτικούς ελέγχους.

Το παγκόσμιο μπλακ άουτ λόγω της ενημέρωσης του λογισμικού Falcon Sensor καταδεικνύει την κυριαρχία της CrowdStrike στην αγορά. Πάνω από το 50% των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ, ακόμη και η ομοσπονδιακή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας (CISA), χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν ανά τομέα:

Αερομεταφορές

Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ανέφεραν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων ή άλλαξαν σε χειροκίνητο το check-in.

– Στο αεροδρόμιο του Βερολίνου διακόπηκαν προσωρινά όλες οι πτήσεις, σύμφωνα με το Reuters.

– Η εταιρεία διαχείρισης των ισπανικών αεροδρομίων Aena ανέφερε πρόβλημα στο δίκτυο των ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, το μεγαλύτερο της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επλήγησαν επίσης το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

– Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM δήλωσε αδυναμία διαχείρισης των πτήσεων. Η Air France, μητρική της KLM, δήλωσε επίσης ότι οι δραστηριότητές της διαταράχθηκαν.

– Η Turkish Airlines αντιμετώπισε προβλήματα με την έκδοση εισιτηρίων, το check-in και τις κρατήσεις.

– Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta και United διέκοψαν τις πτήσεις το πρωί της Παρασκευής, λόγω προβλημάτων στις επικοινωνίες.

– Περίπου το 90% των πτήσεων στα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Στάνστεντ του Λονδίνου ακυρώθηκαν ή έγιναν με καθυστέρηση.

Χάος στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, ένα από τα πολλά αεροδρόμια που επηρεάστηκαν από το παγκόσμιο μπλακ άουτ. REUTERS/Nadja Wohlleben/
Χρηματοπιστωτικός τομέας

– Αναφέρθηκαν προβλήματα στην μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, την Commonwealth Bank.

– Αρκετά μεγάλα γραφεία εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη δυσκολεύονταν να εκτελέσουν συναλλαγές, ανέφεραν στο Reuters έξι πηγές του κλάδου.

– Οι υπηρεσίες των νοτιοαφρικάνικων τραπεζών Capitec Bank και Absa διακόπηκαν για κάποιο διάστημα.

– Η πλατφόρμα δεδομένων στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της, επηρεάζοντας την πρόσβαση των χρηστών και προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές.

– Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz ανέφερε προβλήματα στην λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων.

– Η Barclays ανέφερε ότι επηρεάστηκε η ψηφιακή επενδυτική της πλατφόρμα Smart Investor.

– Εκτός λειτουργίας τέθηκαν οι ψηφιακές πλατφόρμες της βραζιλιάνικης τράπεζας Bradesco

Μέσα Ενημέρωσης

-Στο βρετανικό Sky News υπήρξε πολύωρη διακοπή, όπως και στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Αυστραλίας, το ABC.

Υπηρεσίες

– Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας  έπεσε το σύστημα των ιατρικών ραντεβού.

– Αρκετά νοσοκομεία στην Ολλανδία αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις λειτουργίες τους

– Η αστυνομία στη Βικτόρια της Αυστραλίας ανέφερε ότι κάποια εσωτερικά συστήματα επλήγησαν

– Η πυροσβεστική υπηρεσία της Κοπεγχάγης δήλωσε στην πλατφόρμα X ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τη λήψη συναγερμών πυρκαγιάς

– Δύο νοσοκομεία στις πόλεις Λύμπεκ και Κίελο της Γερμανίας ακύρωσαν τις τακτικές επεμβάσεις και εξυπηρετούσαν μόνον επείγοντα περιστατικά

– Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας είπε ότι επλήγησαν υποδομές «ζωτικής σημασίας».

– Επηρεάστηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας.

– Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ανέφερε ότι επιβραδύνθηκαν οι δραστηριότητές της, αλλά ο αντίκτυπος ήταν περιορισμένος και οι πωλήσεις εισιτηρίων δεν επηρεάστηκαν.

– Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέφερε τεχνικά προβλήματα στα ηλεκτρονικά του συστήματα.

 Ναυτιλία – μεταφορές

– Ο κολοσσός θαλασσίων μεταφορών Maersk ανέφερε ότι επηρεάστηκαν ορισμένοι τερματικοί σταθμοί του αλλά επανήλθαν σε πλήρη λειτουργία μέσα σε μερικές ώρες.

– Η FedEx αντιμετώπισε σημαντικές διακοπές στα δίκτυά της και προειδοποίησε για πιθανές καθυστερήσεις στις παραδόσεις δεμάτων. Το ίδιο πρόβλημα υπήρξε και στην ανταγωνιστική UPS.

– Η σιδηροδρομική εταιρεία Union Pacific ανέφερε προβλήματα στο δίκτυό της.

– Επηρεάστηκε σημαντικά ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων Baltic Hub στην πολωνική πόλη Γκντανσκ.

– Υπήρξαν προβλήματα σε τουλάχιστον δύο τερματικούς σταθμούς στο λιμάνι του Χιούστον