Από την ανοιχτή συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου, τον περασμένο Ιούνιο | Nikos Libertas/SOOC
Επικαιρότητα

Η ΕΛΣΤΑΤ φέρνει το Κέντρο πιο κοντά

Η υπόθεση της παραποίησης των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 που ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα στα Μνημόνια, και η ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ του Ανδρέα Γεωργίου, αποτελεί εφαλτήριο περαιτέρω σύγκλισης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς
Μιχάλης Μιχαήλ

Στην διαφήμιση της FaCad’ Oro, τη δεκαετία του ‘90, το σλόγκαν ήταν: «Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά». Ο «χρυσός», που στην παρούσα φάση φέρνει πιο κοντά σχεδόν όλους στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς για να  συνεργαστούν, είναι η υπόθεση της αμφισβήτησης των στατιστικών στοιχείων για το υπερβολικό έλλειμα του 2009, που ως γνωστόν έφτασε το ιλιγγιώδες 15,6% του ΑΕΠ. Ετσι, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου να δεχθεί Μνημόνιο για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Ισως, μάλιστα, η πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στελέχη της ΝΔ αποδειχθεί ότι είναι ο καταλύτης, που αναζητείτο.

Τόσο προ μηνός, όταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρέπεμψε εκ νέου τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, σε δίκη όσο και τώρα με την αυστηρή επιστολή της Κομισιόν, διαπιστώνεται ότι οι αντιδράσεις από σχεδόν όλες τις διάσπαρτες δυνάμεις στον ενδιάμεσο χώρο ήταν ταυτόσημες. Αφορμή ασφαλώς ήταν η επιδοκιμασία από την κυβέρνηση και ορισμένα στελέχη της ΝΔ των δικαστικών χειρισμών και η υιοθέτηση του «μύθου», περί μαγειρέματος των στοιχείων.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν φυσικό, κατήγγειλε συμπαιγνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ  μιλώντας μάλιστα πως πρόκειται για ευρύτερο σχέδιο πολιτικής επανόδου του πρώην πρωθυπουργού.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ξαφνιάστηκαν ευχάριστα, παραμονές τoυ Δεκαπενταύγουστου, όταν διάβασαν την ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο facebook για την υπόθεση «Γεωργίου – αμφισβήτηση στατιστικών στοιχείων».

«Αυτές τις καφενειακές θεωρίες συνωμοσίας που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση, επαναλαμβάνουν αυτές τις μέρες αρκετά στελέχη της ΝΔ (μαζί βέβαια με τους ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛΗΤΕΣ). Αφορμή, η παραπομπή και πάλι, του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης ελλείμματος.

Το πώς μπορεί ένας δικαστής να κρίνει ποιο είναι το αληθινό έλλειμμα – κόντρα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές αρχές και την ελληνική Βουλή – περιμένουμε να το … ζήσουμε», έγραψε ο  Σταύρος Θεοδωράκης.

Και συμπλήρωσε: «Αν οι πολιτικοί που κυβέρνησαν συνεχίσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους… αν συνεχίσουμε να μη βλέπουμε τις αίτιες που μας έφεραν μέχρι εδώ, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να ξεφύγουμε από την κρίση».

Ασφαλώς εντονότεροι για ευνόητους λόγους, ήταν οι τόνοι από τη πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, με το ΚΙΔΗΣΟ να επικρίνει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κώστα Καραμανλή για συμπαιγνία και αλληλοϋποστήριξη.

Κοινό νήμα διαπερνά και τις αντιδράσεις και στη παρούσα φάση με την αυστηρή επιστολή της Κομισιόν. Το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει  κοινή γραμμή ανάμεσα στην «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και την Νέα Δημοκρατία και κυρίως τα στελέχη εκείνα που πρωτοστάτησαν στην επικίνδυνη αυτή μεθόδευση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του.

«…Η παρέμβαση της Κομισιόν απογυμνώνει όλους αυτούς που χρεοκόπησαν και χρεοκοπούν τη χώρα (προ Μνημονίων και μετά Μνημονίων)… Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα νούμερα, το πρόβλημα είναι οι πολιτικές τους», συμπλήρωσε το Ποτάμι ενισχύοντας την κοινή προσέγγιση.

Οι ζωηρές ζυμώσεις, από τις παραλίες τον τελευταίο μήνα των διακοπών, σε όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς για το «τι κάνουμε», μπροστά στο πολιτικό φλερτ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τους «καραμανλικούς» εκφράστηκαν με αιχμηρά σχόλια  και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, εντείνοντας τη δυναμική σύγκλιση των εμπλεκομένων στο εγχείρημα.

Αν μάλιστα λάβουμε ταυτόχρονα υπόψιν το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε με την ανακοίνωση του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου, πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, και εκφράστηκε στις συναντήσεις μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού φαίνεται να διαμορφώνεται το κατάλληλο έδαφος για την περαιτέρω πορεία. Ηδη ορίστηκε νέα συνάντηση των δύο πλευρών τη επόμενη εβδομάδα, στις 2 Σεπτεμβρίου για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα περαιτέρω βήματα και την εκλογή αρχηγού ώστε να προγραμματισθεί η αναμενόμενη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη όπου αναμένεται να επικυρωθεί.

Παράλληλα η κυριαρχούσα διάθεση είναι να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για συνεργασία μεταξύ των κομματικών φορέων (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ίσως ΚΙΔΗΣΟ) αλλά και προσωπικοτήτων (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης κ.α),ωστόσο ο δρόμος δεν είναι χωρίς εμπόδια και δυσκολίες.

Σημεία ασυμφωνίας παραμένουν μεταξύ άλλων η σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας από τη βάση, ο τρόπος εκλογής της ώστε να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις, και τα στάδια μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο στις αρχές του 2017.

Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος , μέσω του ΒΗΜΑ FM, έσπευσε να επισημαίνει την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα.

« …Πρέπει να καταλάβουν (σ.σ όλοι στο χώρο) ότι οφείλουν να διατυπώσουν μια ενιαία πρόταση, όχι μόνο πολιτικά και προγραμματικά αλλά και οργανωτικά. Δηλαδή να υπάρξει ένα υποκείμενο, ένα συλλογικό πολιτικό υποκείμενο», είπε.

Οι «φοβίες» μερίδας του Ποταμιού για τον κίνδυνο ηγεμονισμού του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να εκφράζονται προς τον Σταύρο Θεοδωράκη καθιστώντας ακόμη αμφίθυμη τη στάση του ενώ από την άλλη, στη Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά και τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν τα πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει η βάση.