| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η ελληνική «κούρσα» του Ταμείου Ανάκαμψης ευκαιρία για τις επιχειρήσεις

Η Ελλάδα στην πρώτη θέση – Σε 18 μήνες έχουν ενταχθεί 372 έργα και 160 επενδυτικά σχέδια – Μέχρι τον Δεκέμβριο θα μπουν στα ταμεία 11,08 δισ. ευρώ. Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία (χάρις στον Ντράγκι), την Ισπανία την Πορτογαλία και την Κροατία είναι μια από τις πέντε χώρες που άρπαξαν την ευκαιρία
Ζώης Τσώλης

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κροατία είναι οι πέντε χώρες που άρπαξαν την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στους 18 μήνες της διαδρομής από την αφετηρία της προσπάθειας για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πανδημικό σοκ, η χώρα μας είναι η πρώτη που υπέβαλε αίτημα πληρωμής της δεύτερης δόσης, επιδιώκοντας να ανεβάσει το ύψος των χρηματορροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Αθήνα στα 11,08 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα με εμάς, στην «κούρσα» της απορρόφησης των πόρων (επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων) τρέχει ο ευρωπαϊκός Νότος, καθώς λόγω της συγκυρίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται ως μάννα εξ ουρανού στην απειλούμενη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αυτό το trip έχουν μπει οι μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις που σπεύδουν να εντάξουν τα επενδυτικά τους πλάνα στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι όροι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι μέχρι τώρα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί:

– 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ τα οποία τρέχει το Δημόσιο σε συνεργασία με ιδιώτες, ενώ θα επιδοτηθούν με ζεστό χρήμα από το Ταμείο και 

– 160 επενδυτικά σχέδια σε διάφορους κλάδους της οικονομίας – υπηρεσίες, μεταφορές τουρισμός, μεταποίηση και ενέργεια, συνολικού προϋπολογισμού 7,14 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο δανειακό σκέλος State of Play, που σημαίνει ότι χρηματοδοτούνται με χαμηλότερο (επιδοτούμενο) επιτόκιο από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και δανειακά κεφάλαια των τραπεζών.

Φθηνό χρήμα

Οπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, στα πρώτα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχουν εγκριθεί και  έχουν συμβασιοποιηθεί οι χορηγήσεις, το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,90% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής στα δέκα έτη.

Από το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί με βάση τα αιτούμενα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, έργα ύψους 4,3 δισ. ευρώ αφορούν την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, ενώ οι προτεινόμενες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την απόκτηση δεξιοτήτων των εργαζομένων από το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 4,1 δισ. ευρώ. Στον ψηφιακό πυλώνα, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη υποβληθεί ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τον τελευταίο κυβερνητικό απολογισμό (της 11ης Οκτωβρίου) που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος έχει και την εποπτεία της προσπάθειας αυτής, για την έγκαιρη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου και τη διάχυσή τους στην οικονομία, κομβικός είναι ο ρόλος του Δημοσίου και όλων των υπουργείων, ειδικά της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Εργασίας, ακόμη και του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς πολλά έργα αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος έχουν μεταφερθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα ευεργετήματα του Ταμείου. 

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» έως τον Οκτώβριο του 2022. 

Ποιες επιχειρήσεις μπήκαν στο πρόγραμμα

Παράλληλα, μέσω των τραπεζών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, στην κούρσα μπήκαν πολλές επιχειρήσεις. Από τις πρώτες ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τις τράπεζες ή τις ίδιες τις επιχειρήσεις, φαίνεται πού κατευθύνονται οι δράσεις τους.

Μόλις τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από την Alpha Bank ότι εκταμιεύθηκε το πρώτο δάνειο σε μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 0,9 εκατ. ευρώ: πρόκειται για την εταιρεία Spyridakos Group ΙΚΕ, η οποία χρηματοδοτεί το επενδυτικό της σχέδιο για αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ξενοδοχείου στη Σέριφο, με παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,127 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης (563,7 χιλ. ευρώ), κατά 30% από την Alpha Bank (ευρώ 338,2 χιλ. ευρώ), ενώ κατά 20% θα καλυφθεί μέσω ίδιας συμμετοχής.

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της νέας επένδυσης 175 εκατ. ευρώ του Ομίλου Sunlight που αφορά –μεταξύ άλλων– την κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων, την προσθήκη υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού 140 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 87,5 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και δανειακά κεφάλαια, ύψους 52,5 εκατ. ευρώ, από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων και Διαχειριστής Πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς.


Νet metering

Στη χρηματοδότηση της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market, METRO Cash & Carry), για την εγκατάσταση 97 φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 25MW, σε εγκαταστάσεις της ανά την ελληνική επικράτεια υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (netmetering) προχώρησε η Alpha Bank. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται η συνολική ετήσια ενεργειακή κατανάλωση της METRO ΑΕΒΕ να καλυφθεί κατά 30% από αυτές τις ιδιόκτητες ΑΠΕ. Η χρηματοδότηση, ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους 17,1 εκατ. ευρώ, εμπίπτει στον πυλώνα «πράσινη μετάβαση» τού «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (6,3 εκατ.), 30% μέσω δανείου της Alpha Bank (3,8 εκατ.) και κατά 20% μέσω ιδίας συμμετοχής. 

Πράσινη χρηματοδότηση

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, ήδη υπογράφηκε η σύμβαση χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου της AVIS, συνολικού ύψους πρώτης φάσης 260 εκατ. ευρώ, με χρήση πόρων του RRF και της Τράπεζας Πειραιώς. Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο της AVIS ανέρχεται σε 760 εκατ. ευρώ και θα αναπτυχθεί εντός της επόμενης πενταετίας. Η επένδυση της πρώτης φάσης θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια 78 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και 130 εκατ. ευρώ από το RRF.

Το επενδυτικό σχέδιο εντάσσεται στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης και στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, καθώς προβλέπει την προμήθεια και λειτουργία ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων με πολύ χαμηλές έως μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων σε αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου συμβατικής τεχνολογίας.

Οπτικές ίνες

H Hellenic Open Fiber (HOF), θυγατρική εταιρεία της Nova-Wind, μέλος της United Group, αντλεί κεφάλαια, ύψους 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – NextGenerationEU, μέσω δανειακής σύμβασης που υπέγραψε με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική. Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτήσει επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η HOF θα αξιοποιήσει τους πόρους της δανειακής σύμβασης για την επιτάχυνση δημιουργίας δικτύων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber to the Home), πανελλαδικά.

Και ο ΟΤΕ στο Ταμείο

Στην άντληση κεφαλαίων ύψους 150 εκατ. ευρώ μέσω δανειακής σύμβασης με την EBRD προχώρησε ο ΟΤΕ. Οι πόροι αυτοί θα συμβάλουν στην ανάπτυξη δικτύου Fiber to the Home (FTTH) στην ελληνική περιφέρεια από τον ΟΤΕ, στο πλαίσιο του επενδυτικού του πλάνου, ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, έως το 2027. Το δάνειο είναι 8ετούς διάρκειας, με αποπληρωμή στη λήξη, και θα χρηματοδοτήσει ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Από τα 150 εκατ. ευρώ που έλαβε ο ΟΤΕ, τα 93,75 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα 56,25 εκατ. ευρώ από την EBRD. Τα 37,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν με ίδια κεφάλαια του ΟΤΕ. 

Ρομποτική τεχνολογία

Επένδυση σε ψηφιακά συστήματα και ρομποτική τεχνολογία από την Καυκάς: Σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου, ποσού 10 εκατ. ευρώ, με τη Eurobank και το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε η εταιρεία Β. Καυκάς ΑΕ, προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση για επένδυση ύψους 13 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή νέου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής στον Ασπρόπυργο. Η εν λόγω επένδυση χρηματοδοτείται κατά 40% από πόρους του Ταμείου και 40% μέσω δανείου της Eurobank. Και το υπόλοιπο 20% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής. Τέλος, η EBRD ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία με την Α. Χατζόπουλος ΑΕ για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού της προγράμματος που έχει ως επίκεντρο τη σταδιακή μετάβαση του συνόλου των λύσεων συσκευασίας που παράγει σε ανακυκλώσιμες με 10 εκατ. ευρώ.