Αναφορές στο Προσφυγικό ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας έγιναν την Κυριακή.
Η ΚΕ ήταν προγραμματισμένο να επικεντρωθεί στο Προσφυγικό και ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και στις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αναφορές στη διαπλοκή που «παίζει τα ρέστα της» ούτε και οι αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά του αρχηγού της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση μια κατάσταση που έφερε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε νευρική κρίση και δείχνει τις αδυναμίες της. Η πολιτική της λιτότητας ήταν αυτή που εξέθρεψε την ακροδεξιά, είπε ακόμη, και καλλιέργησε το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων απόψεων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
«Η Ευρώπη κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
Οι θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο
Σχετικά με την θέση με την οποία η χώρα θα μεταβεί στη σύνοδο της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τρία σημεία: την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την μείωση ροών και με το χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης στην Τουρκία και την δίκαιη κατανομή των ευθυνών και των υποχρεώσεων εντός ΕΕ με συνέπειες για τις χώρες που δεν τηρούν τις αποφάσεις.
Επιπλέον, η Ελλάδα στη Σύνοδο θα επιδιώξει να αρχίσει άμεσα η επανεγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σύνορα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται αμείωτες.
Στο Συμβούλιο των Αρχηγών υπήρξε ένα μίνιμουμ συναίνεσης, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν έλειψαν οι επιθέσεις στην αντιπολίτευση
Σε ό,τι αφορά το βέτο και την απειλή ενεργοποίησης εκ μέρους της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όχι μόνο δεν απομόνωσε τη χώρα, αλλά, αντίθετα, ενεργοποίησε συμμαχίες και απομόνωσε χώρες που ήθελαν να προσφύγουν σε μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση όσων είχαν συμφωνηθεί. Αλλά και σε ό,τι αφορά την συζήτηση για το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, ο Πρωθυπουργούς έκανε λόγο για μια άθλια συζήτηση για τη διάλυση της Σένγκεν που δεν ωφελεί κανέναν.
Στο Συμβούλιο των Αρχηγών έγινε εφικτό να υπάρξει κοινή στάση στα ελάχιστα, τα οποία είναι οι τρεις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η Ελλάδα στη Σύνοδο. Παρά ταύτα, έστρεψε τα πυρά του κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι ταυτίζεται με τις πλέον συντηρητικές δυνάμεις στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και ότι «από τη μία παριστάνει τον Ευρωπαίο και από την άλλη να προσπαθεί συγκεράσει τις ισχυρές τάξεις της ακροδεξιάς μέσα στη ΝΔ».
«Η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της»
Σε ζητήματα εσωτερικής επικαιρότητας, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές στην πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής που, όπως είπε, «είχαν βάλει στόχο να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είτε με ήττα, είτε με σύμπραξη σε διάφορα σχήματα».
Τώρα, τόνισε ακόμη, παίζουν τα ρέστα τους «έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής ενόψει της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου».
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ», απαντά με τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία, είπε ο Πρωθυπουργός.
«Προχωράμε με το παράλληλο πρόγραμμα»
Σχετικά με άλλα τρέχοντα ζητήματα πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε καταρχάς ότι η μεγάλη ταξική και κοινωνική πλειοψηφία όπως εκφράστηκε στις εκλογές παραμένει ο πλοηγός της κυβέρνησης και κυματοθραύστης στις διαρκείς επιθέσεις της διαπλοκής των συμφερόντων, που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και την κοινωνία.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τέλος ότι υλοποιείται το σχέδιο για την ανακατανομή των βαρών της κρίσης και την προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια πορεία με συγκρούσεις με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, με την ολιγαρχία και την διαπλοκή, όπως επισήμανε.
Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ο Πρωθυπουργός, και «παρά την παρελκυστική γραμμή του ΔΝΤ». Το Ταμείο με την εμμονή του στους αριθμούς δείχνει μια πολιτική και όχι τεχνοκρατική διαφωνία με την κυβέρνηση, είπε σχετικά.
Οπως συνέχισε, κυβέρνηση και Ευρώπη συγκλίνουν ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά, αν και το ΔΝΤ θέλει να προβάλλει τις δικές του «μη ρεαλιστικές» απαιτήσεις. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος, κατέληξε.