Η χρήση των αγγλικών στη χώρα μας παραμένει σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι ξένοι τουρίστες –και ειδικότερα οι αγγλόφωνοι– να την προτιμούν για τις διακοπές τους για έναν επιπλέον λόγο. Κάθε χρόνο ο παγκόσμιος εκπαιδευτικός οργανισμός Education First (EF) συντάσσει τη λίστα των κορυφαίων (και των λιγότερο επαρκών) χωρών στη χρήση της αγγλικής γλώσσας.
Οπως αναφέρει το Euronews, ο Δείκτης Επάρκειας Αγγλικών (EPI) του οργανισμού συντάσσεται μετά από ανάλυση των αποτελεσμάτων τεστ 2,1 εκατομμυρίων μη γηγενών ομιλητών της αγγλικής γλώσσας που συμμετείχαν στις Τυπικές Αγγλικές Δοκιμές της EF του 2023 – και μοιράζει μέχρι 800 βαθμούς στις χώρες τους.
Φέτος τα αποτελέσματα έδειξαν μια γενική πτώση στην επάρκεια αγγλικών, με τις γυναίκες και τους μαθητές να έχουν τις πιο αδύναμες δεξιότητες παγκοσμίως. Στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα τεστ, οι εννέα από τις 10 χώρες με την επαρκέστερη χρήση της αγγλικής γλώσσας ανήκουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία κατατάχθηκε στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας, πέντε θέσεις πάνω από την αντίστοιχη περυσινή, στην οποία είχε βρεθεί οριακά κερδίζοντας 602 πόντους – μόλις δύο πάνω από το όριο των χωρών με «πολύ υψηλή» βαθμολόγηση. Η φετινή βαθμολογία ήταν η ίδια, αλλά οι αντίστοιχες αρκετών χωρών που προηγούνταν πέρυσι ήταν μειωμένες.
Οπως και το 2023, η Ολλανδία κατέκτησε την πρώτη θέση με 636 βαθμούς, με τους κατοίκους της να έχουν τις καλύτερες δεξιότητες στα αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα – τόσο στην Ευρώπη όσο και ανάμεσα σε 116 χώρες παγκοσμίως. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Νορβηγία με 610 βαθμούς, ενώ από τις ευρωπαϊκές χώρες ακολουθεί η Σουηδία με 608 βαθμούς.
Ακολουθούν η Κροατία, η Πορτογαλία, η Δανία, η χώρα μας και η Αυστρία, που συνθέτουν το Top-9 των χωρών της κατηγορίας χρήσης αγγλικών κορυφαίου επιπέδου. Η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα στις 10 πρώτες είναι η Σιγκαπούρη, που κατατάσσεται τρίτη, με 609 βαθμούς. Στην περυσινή δεκάδα υπήρχε και άλλη μία μη ευρωπαϊκή χώρα, η Νότια Αφρική.
Στη λίστα της δεύτερης κατηγορίας (υψηλή επάρκεια) βρίσκονται η Γερμανία (Νο 10), η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Πολωνία. Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ωστόσο, έχουν μόνο «μέτρια επάρκεια» στα αγγλικά.
Ανάμεσά τους η Γαλλία, που πέφτει διαρκώς από τη λίστα τα τελευταία τρία χρόνια – το 2021 ήταν στην 31η θέση, το 2022 στην 34η, το 2023 στην 43η και φέτος ακόμη πιο χαμηλά, στην 49η. Η Ιταλία βρίσκεται μόλις λίγες θέσεις πάνω από τη Γαλλία, στην 46η φέτος, με 528 βαθμούς, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην 36η θέση, με 538 βαθμούς. Τέλος, η γειτονική Τουρκία έχει πολύ χαμηλή βαθμολογία στα αγγλικά, ευρισκόμενη στην 65η θέση.
Παρότι η Ευρώπη κυριαρχεί στην κορυφή της λίστας, η EF διαπίστωσε ότι οι δεξιότητες της ηπείρου στα αγγλικά έχουν υποχωρήσει φέτος, με το 60% των ευρωπαϊκών χωρών να πετυχαίνουν χαμηλότερες βαθμολογίες από πέρυσι. Θετική, από την άλλη, είναι η διαπίστωση ότι η μακροχρόνια πτωτική τάση της επάρκειας των αγγλικών στις ηλικίες 18-20 ετών σταμάτησε φέτος.
Σε σχέση με πέρυσι, η γνώση αγγλικών των γυναικών παρέμεινε σταθερή, ενώ των ανδρών μειώθηκε παγκοσμίως – γεγονός που μείωσε και το χάσμα μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, σε 40 χώρες, η επάρκεια αγγλικών στους άνδρες εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των γυναικών.
Η Αφρική αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς είναι η μόνη ήπειρος όπου οι γυναίκες έχουν σταθερά καλύτερες δεξιότητες στα αγγλικά από τους άνδρες – και η επάρκειά τους βελτιώθηκε περισσότερο φέτος. Παγκοσμίως, το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι μεγαλύτερο μεταξύ νεαρότερων ατόμων και μειώνεται προοδευτικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.