Ακόμη και η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της τελικής φάσης της άσκησης «Παρμενίων» από τη Σάμο στη δυτική Χίο ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης ενόψει 16ης Οκτωβρίου | ΓΕΕΘΑ
Επικαιρότητα

«Η Ελλάδα σταματά να εξοπλίζει τα νησιά»: Οταν (και) η Αυγέρη πάτησε την τουρκική «μπανανόφλουδα»

Οσο πλησιάζει η ημερομηνία-ορόσημο της 16ης Οκτωβρίου για την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, πυκνώνουν και οι διαρροές στον τουρκικό Τύπο, όπως αυτή από τη Yeni Safaκ, που ενημέρωσε ότι η Ελλάδα «σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες». Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι διαρροές και οι (προφανείς) επιδιώξεις τους, αλλά οι εγχώριες φωνές που σπεύδουν να τις υιοθετήσουν...
Protagon Team

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τελικής φάσης της Εθνικής Διακλαδικής Ασκησης «Παρμενίων» στη Χίο (φωτογραφίες και βίντεο κάτω), η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, βγήκε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», να υιοθετήσει κατά έναν τρόπο –όπως έσπευσαν να κάνουν και ορισμένοι κονδυλοφόροι στον φιλικά προσκείμενο προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τύπο– το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak σύμφωνα με το οποίο «η ελληνική κυβέρνηση έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά» του ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο ερμηνεύτηκε και η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της τελικής φάσης του «Παρμενίωνα» από τη Σάμο, στη δυτική Χίο.

«Βλέπουμε μια αφωνία από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Γνωρίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά; Αν το γνωρίζει, το διαψεύδει;», διερωτήθηκε με νόημα η κυρία Αυγέρη στις δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά FM 90,1», αφήνοντας εκτός σχολιασμού τη σκοπιμότητα τέτοιου είδους δημοσιευμάτων και τη στόχευσή τους (κυρίως για εσωτερική κατανάλωση στη γείτονα).

Επιλέγοντας έτσι να παραβλέψει έστω και το ενδεχόμενο δημοσιεύματα όπως αυτό της εφημερίδας-οργάνου του Ερντογάν, να εξυπηρετούν εσωτερικές ανάγκες της Αγκυρας (π.χ. για να δικαιολογήσει την εν εξελίξει προσπάθεια επανέναρξης του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας με ημερομηνία-ορόσημο την 16η Οκτωβρίου –να απαντήσει δηλαδή στο ερώτημα που διατυπώνεται από συγκεκριμένους κύκλους στη γείτονα «γιατί καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους»), η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να πάρει θέση για ένα ανυπόστατο δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο που εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Συγκεκριμένα, με χαρακτηρισμούς όπως «κίνηση-έκπληξη από την Αθήνα», η Υeni Safak υποστηρίζει στο δημοσίευμά της ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν τους έχει παραχωρηθεί» (συντηρώντας έτσι και το έτερο αφήγημα των Τούρκων περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας σειράς νησιών και βραχονησίδων της χώρας μας).

Και κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, διακρίνει «θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο» (σ.σ. Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Δεκεμβρίου).

Στη συνέχεια, η τουρκική εφημερίδα επαναλαμβάνει τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς περί «ασαφούς νομικού status» 152 νησιών, νησίδων και βράχων, το οποίο, όπως λανθασμένα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, δεν καθορίστηκε στις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947:

«Το πρόβλημα με τις συνθήκες, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα θέματα της ατζέντας των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων με ασαφές νομικό καθεστώς στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών προέρχεται από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου», γράφει προκλητικά η Υeni Safak και αποδίδει στο εν λόγω «ζήτημα» το γεγονός πως «δεν έχει επιτευχθεί λύση σε θέματα όπως ο διαμοιρασμός των περιοχών θαλάσσιας και εναέριας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα και τα θέματα εναέριου χώρου».

«Η Ελλάδα αποφάσισε τους τελευταίους μήνες να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της απέναντι στην Τουρκία, παρήγγειλε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και τα ανέπτυξε στο νησί Λιμένι, λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Παρομοίως, στο νησί της Σάμου, το πλησιέστερο νησί στην Τουρκία, εκατοντάδες έλληνες στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε τέσσερις βάσεις. Υπάρχουν επίσης συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγίστη, τη Χίο, την Πάτμο, τα Ψαρά, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, τη Σύμη, τη Στρογγυλή Μεγίστης και τη Ρω, που είναι επίσης πολύ κοντά στην Τουρκία», περιγράφει η Υeni Safak στο δημοσίευμα της, επικαλείται ωστόσο πηγές, σύμφωνα τις οποίες, «στη νέα περίοδο σχέσεων των δύο χωρών, η τοποθέτηση πυρομαχικών στα νησιά, τα οποία ήταν εξοπλισμένα στο παρελθόν, έχει σταματήσει».

Και εκεί ήρθε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να πατήσει την… τουρκική «μπανανόφλουδα» και να αξιώσει «επίσημη απάντηση» από το υπουργείο Εξωτερικών!

To πρόβλημα όμως είναι όταν φωνές στο εσωτερικό της χώρας σπεύδουν να αναπαραγάγουν ανυπόστατες τουρκικές διαδόσεις περί εκούσιας αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Διότι έτσι, το μόνο που καταφέρνουν είναι να παίζουν το τουρκικό παιχνίδι της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.

Γι’ αυτό και η Yeni Safak επανήλθε με νέο δημοσίευμα την Τετάρτη, όπου το ίδιο προκλητικά διαμαρτύρεται ότι οι Ελληνες θέλουν όλα τα νησιά δικά τους! Και τοποθετούν και βάσεις…

«Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα θέλει να κατέχει όλα τα νησιά και τις νησίδες. Η Ελλάδα έχει στρατιωτικές βάσεις σε Καστελόριζο, Χίο, Σάμο, Πάτμο, Ψαρά, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Σύμη, Ρω, Κω κοντά στις τουρκικές ακτές…».