To Moυσείο Μαστίχας Χίου έχει υπέροχη θέα στον κάμπο του Πυργίου | ΠΙΟΠ
Επικαιρότητα

Xίος/ Η Ελλάδα απόκτησε ένα μουσείο για τη μαστίχα

Στα Μαστιχοχώρια, σε αυτό το συγκλονιστικό σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότιο Χίο βρίσκεται το Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που εγκαινιάζεται στις 11 Ιουνίου
Protagon Team

Το φυσικό τοπίο, η ιστορία της μαστίχας και της παραγωγής της, η οικονομία που κινεί, η δημιουργία ενός προϊόντος brand-name για το νησί αναδεικνύονται μέσα από το νέο μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βρίσκεται στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα. Σε ένα σημείο με υπέροχη θέα στον κάμπο του Πυργίου.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.

Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.

Στην Αίθουσα «Σχίνος» (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού, ενώ στην αίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.