Σε μια από τις πλέον δυσχερείς γεωπολιτικές συγκυρίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η Ελλάδα αναλαμβάνει τη μία από τις πέντε θέσεις του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ελληνική υποψηφιότητα συγκέντρωσε τελικά 182 ψήφους –μάλιστα σε σύνολο 188 ψηφισάντων– και η χώρα, ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, αναλαμβάνει την εν λόγω θέση για τρίτη φορά μετά το 1952 και το 2005.
Στην Αθήνα χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως «τιμητική» την ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ η συμμετοχή της χώρας στο κατεξοχήν αρμόδιο όργανο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας αποτελεί ευκαιρία για την προβολή των βασικών ελληνικών θέσεων, πάντα με πυξίδα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και με πρόταγμα την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα.
«Η Ελλάδα ήταν ιστορικά στο σταυροδρόμι των πολιτισμών. Σήμερα φιλοδοξεί να καταστεί συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής με βάση την προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, για το οποίο διαχρονικά έχουμε παλέψει. Είναι προφανές ότι για εμάς, για την Ελλάδα, μια μικρή χώρα με μεγάλο όμως διεθνές αποτύπωμα, είναι σημαντικό να μπορούμε να στηρίζουμε με βάση τις αρχές μας» υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αλλωστε οι ελληνικές θέσεις έχουν σαφή αντανάκλαση και στις περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος της Αθήνας, όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, ενώ αποτελούν οδηγό για τη στάση της χώρας στις δύο πολεμικές συγκρούσεις, με την Ελλάδα να τάσσεται υπέρ τόσο της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, όσο και της απαρέγκλιτης εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Οπως επισήμανε μετά την ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως δύναμη σύνθεσης μεταξύ Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου, καθώς είναι σε θέση να συνομιλεί με όλα τα γειτονικά κράτη. «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένου Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνώς δρώμενα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Η καμπάνια της χώρας με σύνθημα το τρίπτυχο των τριών «Δ» (Διπλωματία-Διάλογος-Διαβούλευση) προωθήθηκε ενεργά ήδη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα διαθέτει δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μεταξύ των δέκα μη μόνιμων, αλλά φυσικά και των πέντε μόνιμων μελών. Υπενθυμίζεται ότι για να υπερψηφιστεί μια απόφαση του Συμβουλίου απαιτούνται και οι πέντε θετικές ψήφοι των μόνιμων, καθώς και τέσσερις των μη μόνιμων μελών.
Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας
«Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα X.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την εκλογή της Ελλάδας στο ΣΑ, επιτυχία η οποία αναγνωρίζει, όπως είπε, «τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο».