Η απειλή της αποπομπής της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν επικρέμαται πάνω από την Αθήνα, καθώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δοθεί άτυπη προθεσμία δύο εβδομάδων, ως τις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής, για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων για την καλύτερη προστασία των συνόρων.
Αξιωματούχοι της ΕΕ όσο και κυβερνήσεις κρατών-μελών εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τίποτα από όσα έχει συμφωνήσει σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η απειλή είναι ένα μέσο πίεσης προς τον Αλέξη Τσίπρα ακριβώς για να υλοποιήσει η κυβέρνησή του τα συμφωνηθέντα, σημειώνει το ρεπορτάζ των Financial Times.
Τα σημεία τριβής επικεντρώνονται καταρχάς στο θέμα του hotspot στη Λέσβο το οποίο δεν λειτουργεί ακόμη. Δεύτερο σημείο είναι ότι η Ελλάδα δεν δέχτηκε την αποστολή επιπλέον 400 ανδρών για την ενίσχυση της Frontex, που θεωρείται γενικά ανεπαρκώς εξοπλισμένη και ανεπαρκώς επανδρωμένη για το έργο που καλείται να επιτελέσει. Οι άνδρες αυτοί θα τοποθετούνταν στα σύνορα με την πΓΔΜ, το σημαντικότερο ίσως σημείο μετάβασης των προσφύγων προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη.
Η Αθήνα θεώρησε την εξουσιοδότηση της Frontex πολύ γενική και ότι δεν θα αφορά μόνο την καταγραφή. Ελληνες αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα στους Financial Times, αν και γενικά απέρριψαν τις αιτιάσεις για ολιγωρία της Αθήνας, παραδέχονται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Επικαλέστηκαν τη διαμάχη με την πΓΔΜ για την ονομασία και την τουρκική πολιτική για τα νησιά του Αιγαίου σαν λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αρνείται τις προτάσεις φύλαξης. Όπως επισημαίνουν ακόμη, υπάρχει απαγόρευση φύλαξης των ελληνικών συνόρων από μη έλληνες.
Εκνευρισμός και οργή σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη στάση της Ελλάδας,«είναι πια καιρός» για την αποπομπή της από τη Σένγκεν, λέει ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο
Επιπλέον η Αθήνα επικρίνεται για την άρνηση να χρησιμοποιηθούν οι ομάδες ταχείας επέμβασης της Frontex όπως και για την άρνηση αποστολής και λειτουργίας 300 μηχανημάτων για την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων, με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο ίντερνετ και την εκπαίδευση του προσωπικού. Αυτή τη στιγμή, λένε έλληνες αξιωματούχοι, υπάρχουν 45 μηχανήματα που θα ενισχυθούν με άλλα 15.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν, τέλος, παράπονα ότι η Ελλάδα δεν τηρεί την υπόσχεσή της να πραγματοποιήσει τις πτήσεις που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο 159 από τους 160.000 έχουν μετακινηθεί προς την Ευρώπη, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times.
Ασφυκτική προθεσμία
Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία ως την Σύνοδο Κορυφής της της στις 17-18 Δεκεμβρίου να δώσει λύση σε αυτά τα ζητήματα.
Τα πρώτα μηνύματα δυσαρέσκειας άρχισαν να έρχονται την περασμένη εβδομάδα, κατά την προπαρασκευή της Συνόδου που έγινε με τη συμμετοχή και της Τουρκίας την Κυριακή. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, είπε στη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία που είχε γίνει τον Οκτώβριο με τα υπόλοιπα κράτη που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως και ηγέτες κρατών θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπεμφθεί από τη Συνθήκη. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ανσελμπορν, μετέφερε την απειλή κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Την ίδια ώρα ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, πηγαίνουν πιο μακριά και τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας. «Είναι πια καιρός» δήλωσε την Κυριακή και πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη της ΕΕ κατ’ ιδίαν συμφωνούν με το ενδεχόμενο.
Εκνευρισμός έχει αρχίσει να προκαλείται και στο Βερολίνο που δεν έχει πάρει δημόσια κάποια θέση, αλλά φέρεται να έχει δυσαρεστηθεί από την άρνηση της Ελλάδας να δεχτεί βοήθεια από την Frontex.
Η Κομισιόν φέρεται πάντως να είναι εντελώς αντίθετη με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Καθοριστική θα είναι η Παρασκευή όταν συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Νίκου Τόσκα και του Γιάννη Μουζάλα. Αξιωματούχοι της ΕΕ που μίλησαν στους Financial Times ήταν ξεκάθαροι ότι θα υπάρξει αυστηρή προειδοποίηση στην ελληνική πλευρά.