H Eλ ΜακΦέρσον φωτογραφημένη τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο | Gerald Matzka/Getty Images
Επικαιρότητα

Η Ελ Μακφέρσον αρνήθηκε χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού

Η αυστραλή σούπερ μόντελ αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της ότι επέλεξε μια «ευαίσθητη ολιστική προσέγγιση», αψηφώντας τις συμβουλές 32 γιατρών όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, κάτι που έκρυβε επί επτά χρόνια
Protagon Team

Η Ελ Μακφέρσον, το διάσημο σούπερ μόντελ από την Αυστραλία, αποκάλυψε ότι αρνήθηκε τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, παρά τις συμβουλές 32 γιατρών. Κράτησε μυστική τη διάγνωσή της επί επτά χρόνια και μίλησε γι’ αυτή στα επερχόμενα απομνημονεύματά της με τίτλο «Life, Lessons, and Learning to Trust Yourself».

Στο βιβλίο της η 60χρονη Μακφέρσον περιγράφει πώς σε μια ογκεκτομή για την αφαίρεση ενός όγκου από τον μαστό διαγνώστηκε HER2 θετικός καρκίνος, ένας μεταστατικός τύπος καρκίνου του μαστού, και ο γιατρός της συνέστησε μαστεκτομή με ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και αναδόμηση του μαστού της, γράφει στην Telegraph η Σέρεν Χιουζ .

Επονομαζόμενη και «The Body» («Το Σώμα») χάρη στις τέλειες αναλογίες της, η Ελ Μακφέρσον είναι γνωστό ότι δεν ακολουθεί τις συμβάσεις και έχει ζήσει τη ζωή της (την οποία περιγράφει στο βιβλίο της) με τους δικούς της όρους. Πιστή στις πεποιθήσεις της έμεινε και όταν διαγνώστηκε  με καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με συνέντευξή της στο περιοδικό The Australian Women’s Weekly, ζήτησε συμβουλές από 32 γιατρούς και ειδικούς και τελικά -παρά τις ανησυχίες της οικογένειάς της και αφού προσευχήθηκε και διαλογίστηκε σε μια παραλία στο Μαϊάμι- αποφάσισε να μην κάνει χημειοθεραπεία. Το σούπερ μόντελ και επιχειρηματίας δήλωσε πως αισθάνθηκε ότι «η οδός της χημειοθεραπείας και της χειρουργικής επέμβασης ήταν ακραία».

Το τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού The Australian Women’s Weekly είναι αφιερωμένο στην Ελ Μακφερσον

Εκείνη την εποχή, το μοντέλο έβγαινε με τον βρετανό γαστρεντερολόγο Αντριου Γουέικφιλντ (ψυχή του αντιεμβολιαστικού κινήματος), ο οποίος διαγράφηκε από το ιατρικό μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου και έχασε τη άδεια άσκησης επαγγέλματος εξαιτίας της απατηλής μελέτης του σε μόλις 12 άτομα που δημοσιεύτηκε στο Lancet (1998) με τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι το τριπλό εμβόλιο MMR για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού και εντερικής νόσου Κρον σε παιδιά. Απτόητος μετά τον εξοστρακισμό του και τις μεταγενέστερες έρευνες ότι τα συμπεράσματά του είναι εντελώς ψευδή, ο Γουέικφιλντ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι θεωρίες του βρήκαν περισσότερους υποστηρικτές.

Η Ελ μαφέρσον αποφάσισε να ακολουθήσει «μια διαισθητική, συναισθηματική, ολιστική προσέγγιση» υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού που ειδικεύεται στην ολιστική ιατρική, η οποία συνδυάζει αλλαγές στον τρόπο ζωής με ιατρική θεραπεία και συμπληρωματικές θεραπείες.

Στο βιβλίο της γράφει: «Το να πω όχι στις συνήθεις ιατρικές λύσεις ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Αλλά το να πω όχι στη δική μου εσωτερική αίσθηση ήταν ακόμη πιο δύσκολο. Οι άνθρωποι με θεωρούσαν τρελή, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να κάνω μια επιλογή που να συνηχεί πραγματικά με μένα. Αυτό, για μένα, σήμαινε την αντιμετώπιση συναισθηματικών αλλά και σωματικών παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Ηταν καιρός για βαθύ, εσωτερικό προβληματισμό».

Μιλώντας στο γυναικείο αυστραλιανό περιοδικό, πρόσθεσε: «Ηταν μια θαυμάσια άσκηση για το να είμαι αληθινή με τον εαυτό μου, να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και να εμπιστεύομαι τη φύση του σώματός μου και την πορεία δράσης που είχα επιλέξει».

Για τη θεραπεία της, η Μακφέρσον ενοίκιασε ένα σπίτι στην Αριζόνα για οκτώ μήνες, όπου έζησε μόνη της, «αφιερώνοντας κάθε λεπτό στη θεραπεία του εαυτού μου». Είχε επίσης την υποστήριξη ενός φυσικοπαθητικού γιατρού, ενός ολιστικού οδοντιάτρου, ενός οστεοπαθητικού, ενός χειροπρακτικού και δύο θεραπευτών.

Είπε ότι κλινικά βρίσκεται πλέον σε ύφεση, αλλά προτίμησε να αποκαλέσει την κατάστασή της «απόλυτη ευεξία». Και εξήγησε: «Πραγματικά, από κάθε άποψη, κάθε εξέταση αίματος, κάθε σάρωση, κάθε απεικονιστική εξέταση … αλλά και συναισθηματικά, πνευματικά και νοητικά – όχι μόνο σωματικά».

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις της οικογένειά της ήταν  ανάμεικτες με τον μικρότερο γιο της, τον 21χρονο Σάι, να υποστηρίζει την απόφασή της επειδή πίστευε ότι η χημειοθεραπεία ήταν «φιλί του θανάτου», ενώ ο μεγαλύτερος γιος της, ο 26χρονος Φλιν, και ο πατέρας των αγοριών, Αρκι Μπάσον, ανησυχούσαν περισσότερο.

«Ο Φλιν είναι πιο συμβατικός και δεν αισθανόταν καθόλου άνετα με την επιλογή μου», έγραψε. «Είναι γιος μου, όμως, και με στήριξε σε όλα και με αγαπούσε μέσα από τις επιλογές μου, ακόμα κι όταν δεν συμφωνούσε με αυτές».

Στα 60 της η Ελ Μακφέρσον διατηρεί ένα εκπληκτικό κορμί

Ο πρώην σύντροφός της, Αρκι Μπάσον, επίσης «δεν συμφωνούσε» με αυτό που έκανε, αλλά της έγραψε για να της πει «πόσο περήφανος ήταν για το θάρρος που έδειχνα». Η Μακφέρσον γράφει στο βιβλίο της: «Φυσικά και φοβήθηκε επειδή είχα αποφασίσει να μην ακολουθήσω τη συμβατική φαρμακευτική οδό. Το θεωρούσε ακραίο. Εγώ, από την άλλη πλευρά, θεωρούσα ότι ακραία ήταν η οδός της χημειοθεραπείας και της χειρουργικής επέμβασης».

Η Telegraph παραπέμπει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρει ότι βασική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχευμένα φάρμακα. Σύμφωνα δε, με το Cancer Research UK, στην ιστοσελίδα του προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν ή να ελέγξουν τον καρκίνο και ότι ορισμένες μπορεί να είναι επιβλαβείς και να προκαλέσουν παρενέργειες.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο

Είναι αυτονόητο ότι αν διαγνωστείτε με καρκίνο, είναι συνετό να ακολουθείτε τις ιατρικές συμβουλές. Αυτό συνήθως σημαίνει κάποιο συνδυασμό χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης για την καταστροφή και την απομάκρυνση των καρκινικών κυττάρων, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που λένε τι είναι καλύτερο για τον τύπο του καρκίνου.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο ο καρκίνος να εξαφανιστεί από μόνος του χωρίς ιατρική θεραπεία και μόνο δώδεκα περιπτώσεις «αυθόρμητης ύφεσης», περίπου, καταγράφονται στην ιατρική βιβλιογραφία κάθε χρόνο, υπογραμμίζει η Telegraph.

Η Ελ Μαφέρσον, προσθέτει το άρθρο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου του καρκίνου του μαστού, αλλά στη συνέχεια απέρριψε περαιτέρω χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία υπέρ της «ολιστικής» αντιμετώπισης της νόσου, λαμβάνοντας βοήθεια από έναν γιατρό φυσικής θεραπείας, έναν ολιστικό οδοντίατρο, έναν οστεοπαθητικό, έναν χειροπρακτικό και δύο θεραπευτές.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οποιεσδήποτε εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική ή ο βελονισμός, μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο. Πολλαπλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ποσοστά επιβίωσης είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερα στους ασθενείς, που λαμβάνουν εναλλακτικές θεραπείες.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, οι εναλλακτικές θεραπείες «μπορεί να είναι επιβλαβείς και να προκαλούν παρενέργειες» και ότι ορισμένες «είναι απλώς συστήματα παραγωγής χρημάτων».

Η φιλανθρωπική οργάνωση προσθέτει: «Οι θεραπευτές και οι εταιρείες που προωθούν τις εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη πείθοντας τους ανθρώπους ότι μια εναλλακτική θεραπεία θα τους θεραπεύσει, ενώ δεν μπορεί. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές αν ένα άτομο ενθαρρύνεται επίσης να εγκαταλείψει τη συμβατική θεραπεία του καρκίνου«.

»Μιλήστε πρώτα με την ομάδα των θεραπόντων ιατρών σας αν νομίζετε ότι θέλετε να διακόψετε τη συμβατική θεραπεία για να δοκιμάσετε μια εναλλακτική θεραπεία. Φυσικά η τελική απόφαση ανήκει σε εσάς. Ομως ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει σχετικά με τα στοιχεία που υπάρχουν για τις συμβατικές θεραπείες για τη θεραπεία ή τον έλεγχο του καρκίνου σας. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν ή να ελέγξουν τον καρκίνο».

Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, έχει αποδειχθεί ότι όντως βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών του καρκίνου μειώνοντας το άγχος, αλλά δεν θεραπεύουν τον ίδιο τον καρκίνο. Υπάρχουν επίσης ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής και της υγιεινής διατροφής στην ενίσχυση της επιτυχίας της θεραπείας του καρκίνου, καθώς αυτό βοηθά στη συνολική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.