. | REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo/File Photo
Επικαιρότητα

Η ΕΚΤ έστειλε θετικά μηνύματα για την οικονομία

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε να διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη και χαμηλά τα επιτόκια του ευρωνομίσματος, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει και εσωτερική αντιπολίτευση από τραπεζίτες που δεν θέλουν μακροημέρευση των εκτάκτων μέτρων
Protagon Team

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης «δέλτα» του κορονοϊού θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Η κεντρική τράπεζα του ευρώ ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού έως ότου δει τον πληθωρισμό να κινείται στον στόχο του 2%, ενώ παράλληλα επιταχύνεται κατά το τρέχον τρίμηνο ο ρυθμός αγορών περιουσιακών στοιχείων (QE) του προγράμματος πανδημίας. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν υπήρξε ομοφωνία, είπε μάλιστα ότι «η αντιπολίτευση ήταν προβλέψιμη».

Οι περισσότερο χρεωμένες χώρες του κλαμπ πίεσαν υποστηρίζοντας ότι νέα στρατηγική σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την κάνουλα της χρηματοδότησης ανοιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βέβαια, αυτή είναι μία θέση στον αντίποδα της αυστηρότητας που ευαγγελίζονται οι λιγότερο χρεωμένες χώρες όπως η Γερμανία.

Οι πιο συντηρητικοί ευρωτραπεζίτες λένε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της COVID-19 εξασθενεί, οπότε η ΕΚΤ πρέπει κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον να εγκαταλείψει τις έκτακτες πολιτικές και να επιστρέψει σε πιο παραδοσιακά μέτρα. Εκφραστές αυτής της θέσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 22 Ιουλίου ήταν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και του Βελγίου, Γιένς Βάιντμαν και Πιέρ Βουνς. Οι ενστάσεις τους αφορούν βασικά τη «μακροχρόνια δέσμευση» της ΕΚΤ. Δεν τη θέλουν, αυτή είναι η δική τους κόκκινη γραμμή την οποία δεν μπορούν να υπερβούν παρά τις δεδομένες υποχωρήσεις τους.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι εφέτος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φθάσει στο 1,9%, προτού μειωθεί στο 1,5% το 2022 και στο 1,4% το επόμενο έτος. Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έκτακτο λόγω της πανδημίας πρόγραμμα, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, έως ότου τελειώσει η «φάση κρίσης» της πανδημίας, το οποίον σημαίνει ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022. Υστερα από τη συνέντευξη της Λαγκάρντ το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου.