| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μας αφορά: Στήριξη των Νοτίων του ευρώ από την ΕΚΤ

Η Φραγκφούρτη έχει ετοιμάσει σχέδιο για τη συγκράτηση των επιτοκίων δανεισμού των «ευάλωτων μελών» της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θα το παρουσιάσει την Πέμπτη 9 Ιουνίου
Protagon Team

Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι στην ερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία θα γίνει την Πέμπτη 9 του μηνός, θα πραγματοποιηθούν «ελιγμοί» με στόχο τον περιορισμό της διεύρυνσης των spreads (των επιτοκίων δανεισμού) των νοτίων χωρών της Ευρωζώνης, των λεγομένων και «ευάλωτων» ή «περιφερειακών» (τουτέστιν υπερχρεωμένων), σε περίπτωση που αυτά φθάσουν σε ανεπιθύμητα όρια.

Το θέμα, βέβαια, αφορά κυρίως την Ιταλία, ωστόσο και την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ως γνωστόν, η πρόεδρος της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ανακοινώσει ότι στο τέλος του Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι αγορές τίτλων βάσει των διαφόρων «κορονοϊκών» προγραμμάτων που δρομολογήθηκαν επί πανδημίας και ότι στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου θα ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων.

Την προσεχή Πέμπτη, λοιπόν, η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι έχει εκπονήσει το κατάλληλο σχέδιο αποτροπής της πίεσης στην αγορά ομολόγων, μάλιστα πιθανολογείται ότι θα υπάρξει δέσμευση υπέρ της αντιμετώπισης οποιασδήποτε αναταραχής προκαλείται από την άνοδο. Ετσι θα στηρίξει τις αγορές χρέους των «ευάλωτων χωρών» της Ευρωζώνης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, εφ’ όσον πληγούν από «ξεπούλημα». Η εξαγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων θα είναι η πρώτη έπειτα από μία δεκαετία.

Οι περισσότεροι από τους 25 ευρωτραπεζίτες του Δ.Σ. της ΕΚΤ θα υποστηρίξουν πρόταση δημιουργίας ενός καινούργιου προγράμματος αγοράς ομολόγων εφ’ όσον αυτό χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος δανεισμού για κράτη-μέλη με σημαντική βιομηχανική παραγωγή μεν, αλλά και με τεράστιο χρέος, δηλαδή για την Ιταλία. Οι Βρετανοί έγραψαν ότι η ΕΚΤ έχει επιπλέον 200 δισ. ευρώ για να δαπανήσει αγοράζοντας χρέος στο πλαίσιο του υφισταμένου προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η δημοσιογραφική κινητικότητα γύρω από το θέμα οφείλεται στην αύξηση του ιταλικού δημοσίου χρέους την περασμένη Δευτέρα, γεγονός που οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας στο 3,3%.

Ολα αυτά συμβαίνουν με φόντο την αύξηση του πληθωρισμού (η δεκαετής πρόβλεψη έχει τροποποιηθεί σε 2,7% από 2%) και τη λόγω ρωσο-ουκρανικού πολέμου επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στην πραγματικότητα η άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει το κόστος του χρέους, ενώ η μικρότερη ανάπτυξη επιδεινώνει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ.