Κατά εκατοντάδες καταφθάνουν αυτές τις ημέρες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο τούρκοι επισκέπτες για να γιορτάσουν το Σεκέρ Μπαϊράμ, το οποίο συνέπεσε με την έναρξη ισχύος της εξπρές βίζας, που διευκολύνει τις τουριστικές μετακινήσεις από τη γειτονική χώρα.
Η τουριστική βίζα εξπρές διαρκεί επτά ημέρες, κοστίζει 60 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλον τον χρόνο σε δέκα ελληνικά νησιά: Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Σάμο και Καστελόριζο.
Με αφορμή το Σεκέρ Μπαϊράμ –που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανίου– οι αφίξεις είναι ήδη πολλές και οι τοπικοί φορείς των νησιών αισιοδοξούν για γερή τόνωση της κίνησης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή», το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, αφίχθησαν συνολικά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο 20.690 τούρκοι επισκέπτες, τρισήμισι φορές περισσότεροι από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (που ήταν 5.969). Τους περισσότερους (5.726) υποδέχτηκε η Ρόδος (από 2.320 το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Απριλίου).
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της εξπρές βίζας λέγοντας ότι οι νησιώτες του βορειοανατολικού Αιγαίου υποδέχονται με ενθουσιασμό τους τούρκους ταξιδιώτες. «Εχουμε μια πιο στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ολα αυτά είναι βήματα στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Οπως γράφει η «Καθημερινή», το ζήτημα θα συζητηθεί και στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ενώ και στο εσωτερικό το μέτρο έχει πολιτικά οφέλη. Η εφημερίδα μεταφέρει πρόσφατη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη και του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη (ο οποίος έχει εκλεγεί ως ανεξάρτητος) με τον τελευταίο να σημειώνει ότι τα νησιά έχουν κατακλυστεί από επισκέπτες οι οποίοι «αφήνουν στην τοπική αγορά περισσότερα από όσα αφήνουν όσοι έρχονται μέσω τσάρτερ».
Η εξπρές βίζα –μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν– χορηγείται άμεσα με μια ειδική σφραγίδα στο διαβατήριο και ισχύει μόνο για την Ελλάδα (ο επισκέπτης δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα μας προς άλλο προορισμό).
Στη Μυτιλήνη, ο χώρος όπου αποβιβάζονται οι επιβάτες των πλοίων που φτάνουν από απέναντι έχει διαμορφωθεί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί αναλόγως και το ωράριο της αγοράς.