Στην εικόνα από την ολική καταστροφή στο λιμάνι της Βηρυτού δεν συγκλονίζουν μόνο τα ισοπεδωμένα κτίρια και οι εγκαταστάσεις. Τα σιλό στο λιμάνι άντεξαν και μάλλον έσωσαν την πόλη από τα χειρότερα, απορροφώντας το ωστικό κύμα. Το τίμημα ήταν να καταστραφούν χιλιάδες τόνοι σιτάρι που ήταν αποθηκευμένο σε αυτά.
Καθώς ο Λίβανος χρειάζεται να εισάγει σιτηρά, η καταστροφή φέρνει τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση.
Ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε δήλωσε στο Reuters ότι ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για «λίγο λιγότερο από έναν μήνα». «Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους», είπε και πρόσθεσε ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.
Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών. Πριν από την έκρηξη, περιείχαν μόνο 15.000 τόνους σιτάρι, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή.
Η έκρηξη αχρήστευσε πλήρως το λιμάνι από το οποίο έφταναν στη χώρα είδη πρώτης ανάγκης για τα έξι εκατομμύρια κατοίκους του Λιβάνου. Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος στη χώρα, δεν διαθέτει υποδομές αποθήκευσης. Ωστόσο, αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.