Η Ιγκα Σβιόντεκ έκλεισε τα 21 στις 31 Μαΐου. Η Κόκο Γκοφ ενηλικιώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Αν αθροίσεις τα χρόνια τους (39), είναι λιγότερα από εκείνα της Βίνους Ουίλιαμς, που σε λίγες μέρες θα γίνει 42, ή της αδελφής της, Σερίνα, η οποία κοντεύει τα 41: των δυο «μεγάλων κυριών» του σπορ που παραμένουν ενεργές, έστω κι αν έχουν αραιώσει τις εμφανίσεις τους. Ο σαββατιάτικος τελικός στο «Φιλίπ Σατριέ» ήταν, ίσως, ο πιο νεανικός στα χρονικά του Ρολάν Γκαρός. Κάτι σαν τα «προσεχώς» του τένις γυναικών.
Απέναντι στη 18χρονη Αμερικανίδα, η οποία αποφοίτησε από το λύκειο τον περασμένο μήνα και έπαιζε στον πρώτο της major τελικό (στο παρελθόν είχε φτάσει μέχρι τον 4ο γύρο σε γκραν-σλαμ τουρνουά), το υπερταλαντούχο κορίτσι από την Πολωνία, που εδώ και αρκετούς μήνες «δεν παίζεται», ήταν το ακλόνητο φαβορί. Και δεν χρειάστηκε περισσότερα από 68 λεπτά για να δικαιώσει όσους πίστευαν σε εκείνη, νικώντας άνετα με 2-0 σετ (6-1, 6-3). Η μικρούλα Γκοφ, που στον δρόμο για τον τελικό δεν είχε χάσει ούτε σετ, στο τέλος ξέσπασε σε κλάματα. Ηθελε να γίνει η νεαρότερη νικήτρια της διοργάνωσης, μετά τη Μόνικα Σέλες. Φεύγει, όμως, από το Παρίσι με κέρδος 1,1 εκατ. ευρώ -τα μισά από όσα θα εισπράξει ως έπαθλο η νικήτρια- και δέκα θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη: από το Νο.23 ανέβηκε στο Νο.13.
Η πρόοδος της Σβιόντεκ έχει προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο του τένις. Η πρώτη της νίκη σε γκραν-σλαμ σημειώθηκε το 2019, στο Αυστραλιανό Οπεν. Την ίδια χρονιά έφτασε στον πρώτο της τελικό, στο Λουγκάνο, και τον έχασε. Εκτοτε, όμως, έπαιξε σε άλλους εννέα – και τους κέρδισε όλους. Η «εκτόξευσή» της άρχισε το 2020. Ηταν Νο.54 στο ranking, όταν κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός για πρώτη φορά. Επαναλαμβάνοντας το κατόρθωμά της το Σάββατο, έγινε μόλις η τέταρτη γυναίκα στην Open Era (μετά το 1968) που κερδίζει το τρόπαιο για δεύτερη φορά μέχρι τα 21 (ή νεαρότερη), και η έκτη που νικά και στους δυο πρώτους της τελικούς στο Γαλλικό Οπεν. Οι πέντε προηγούμενες τενίστριες αυτής της λίστας ήταν «ιερά τέρατα» του σπορ: η Μάργκαρετ Κορτ, η Στέφι Γκραφ, η Μόνικα Σέλες, η Τζάστιν Ενίν και η Σερίνα Ουίλιαμς.
Ενα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2021, 19χρονη τότε, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο top-10. Μέσα στο 2022 συμπλήρωσε 35 διαδοχικές νίκες, ισοφαρίζοντας το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί στο τουρ των γυναικών στον 21ο αιώνα: της Βίνους Ουίλιαμς (2000). Το αντίστοιχο ρεκόρ στους άνδρες (43 διαδοχικές νίκες) ανήκει στον Νόβακ Τζόκοβιτς. Μετρά έξι τρόπαια στη σειρά (Ντόχα, Ιντιαν Ουέλς, Μαϊάμι, Στουτγκάρδη, Ρώμη και Ρολάν Γκαρός) σε αυτή τη σεζόν, και είναι η τέταρτη -και νεαρότερη- τενίστρια που πέτυχε το «Σανσάιν Νταμπλς» (νίκες στο Ιντιαν Ουέλς και το Μαϊάμι Οπεν).
Στις 4 του περασμένου Απριλίου, χάρη και στην αποχώρηση της Ασλεϊ Μπάρτι από τα κορτ, έγινε η 28η αθλήτρια που ανέβηκε στο Νο.1, από τότε που υπάρχει το ranking στο τένις των γυναικών. Και, όπως φαίνεται, θα παραμείνει στην κορυφή για πολύ καιρό. Με τον τίτλο της στο Παρίσι, έχει συγκεντρώσει (σχεδόν) τους διπλάσιους βαθμούς από εκείνους της Εσθονής, Ανέτ Κονταβέιτ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Η πορεία της Σβιόντεκ είναι αδιανόητη. Ιδίως, αν σκεφτεί κανείς πως η καλή της φίλη, Μαρία Σάκκαρη, την είχε νικήσει τρεις φορές μέσα στο 2021, και μάλιστα με 6-0 σετ στο σύνολο. Η πρώτη ήταν στους «8» του Ρολάν Γκαρός, η δεύτερη στους «4» του τουρνουά της Οστράβα, και η τελευταία στη φάση των ομίλων των WTA Φάιναλς στη Γουαδαλαχάρα.
Αυτό το κορίτσι έχει κερδίσει, ήδη, τον παγκόσμιο θαυμασμό και την αγάπη των πολωνών φιλάθλων, που την ψήφισαν ως το δεύτερο δημοφιλέστερο πρόσωπο των σπορ, πίσω από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο σούπερ-σταρ του ποδοσφαίρου βρισκόταν, το Σάββατο, στις εξέδρες του «Φιλίπ Σατριέ» και παρακολουθούσε τον αγώνα της, χωρίς εκείνη να το γνωρίζει. «Ευτυχώς που δεν το ήξερα, διότι θα είχα αγχωθεί. Είναι τοπ αθλητής στη χώρα μας και ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω, ότι ήρθε να με δει. Ελπίζω να το ξανακάνει», δήλωσε στο τέλος του ματς, όταν ο διάσημος παίκτης της Μπάγερν εμφανίστηκε για να τη συγχαρεί με μια αγκαλιά.
Εκείνη, βεβαίως, έχει για ίνδαλμα τον Ράφα Ναδάλ. Την αποκαλούν και «θηλυκό Ναδάλ». Οχι μόνον επειδή ο Ισπανός την ενέπνευσε να ασχοληθεί με το τένις -και τον θαυμάζει και ως άνθρωπο-, αλλά και γιατί διαθέτει εξαιρετικά δυνατά χέρια. Μάλλον, τα… κληρονόμησε από τον πατέρα της, Τόμας Σβιόντεκ, που ήταν κωπηλάτης (Ολυμπιονίκης το 1988 στη Σεούλ). Εκείνος την έμαθε να λατρεύει τα σπορ, τα ζώα (έχει μια μαύρη γάτα, την Γκράπα) και τη ροκ μουσική. Τα αγαπημένα της ακούσματα (Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC, κ.λπ.), σίγουρα δεν ταιριάζουν με την ηλικία της.
«Ενα σημαντικό πράγμα που έμαθα τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις, και αυτό που μπορείς να ελέγξεις, είναι η δουλειά σου. Η προσπάθεια, η δέσμευσή σου…. Ευχαριστώ τένις! Με προκαλείς, κατά καιρούς, αλλά εκτιμώ όλα όσα μου δίνεις», έγραψε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά της για την κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός.
Ολα δείχνουν ότι η Σβιόντεκ δεν θα είναι μια «φωτοβολίδα», σαν τις πολλές που έχουν δει τα κορτ. Ανέβηκε στην κορυφή, για να μείνει. Το ίδιο φαίνεται να πιστεύουν οι χορηγοί της. Η Asics, η Red Bull, η Lexus, και άλλοι, έσπευσαν να υπογράψουν συμβόλαιο συνεργασίας με το νέο «χρυσό κορίτσι» του τένις.