Πανοραμική θέα από τις εντυπωσιακές κτιριακές εγκαταστάσεις στο Ντουμπάι | John Harper/Corbis
Επικαιρότητα

Η ευτυχία δεν ταιριάζει στο Ντουμπάι

Γιατί τα Εμιράτα θέλουν να γίνουν η πιο ευτυχισμένη περιοχή του κόσμου έως το 2019 – Γιατί οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αντίθεση γνώμη
Protagon Team

Ποια είναι η φιλοδοξία του Ντουμπάι; Να γίνει η ευτυχέστερη περιοχή του κόσμου με το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Τι θλίψη, όμως, κρύβεται στην προσμονή της χαράς. Το ετήσιο World Happiness Report, η έκθεση που ελέγχει το… δείγμα ευτυχίας σε κάθε χώρα του κόσμου, κατέβασε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την 20η θέση στην 28η.

Η έκθεση βάζει στο… μπλέντερ της χαράς 156 χώρες και μετράει με ποσοστά και με το υποδεκάμετρο σε ποιες πόλεις κρύβεται η ευτυχία. Η φετινή ανάλυση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες φέτος η χαρά και η ευεξία χάθηκαν ή μειώθηκαν δραστικά.

Το Ντουμπάι, ένα από τα επτά εμιράτα που συγκροτούν τα ΗΑΕ, από το 2014 ξεκίνησε μια εκστρατεία να διαμορφώσει τον δικό του δείκτη χαράς. Σε όλη την πόλη υπάρχουν έξυπνες «μηχανές» που ζητούν από τους πολίτες να δηλώσουν πόσο ευτυχισμένοι είναι που ζουν εκεί και όχι κάπου αλλού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού ομίλου Dubai Holding, Αχμέντ Μπιν Μπαϊάτ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, τόνισε: «Δημιουργώντας ευτυχία είναι το έσχατο αποτέλεσμα μιας πόλης που έχει τοποθετήσει ψηλά τη συγκεκριμένη ατζέντα στην καθημερινότητά της. Μόλις αντιληφθούμε τις ανθρώπινες εμπειρίες θα μπορούμε να αυξήσουμε και τα ποσοστά ευτυχίας. Είναι ζωτικής σημασίας εάν οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και αυτό διότι τους οδηγεί σε τάσεις φυγής από την πόλη».

Υπουργείο «Ευτυχίας»

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός των ΗΑΕ και εμίρης του Ντουμπάι, Σεΐχης Μοχάμεντ ντιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ανακοίνωσε μέσω του Τwitter ότι στο υπουργικό του συμβούλιο περιλαμβάνεται και υπουργός με χαρτοφυλάκιο που έχει να κάνει με την ευτυχία – κάτι σαν υπουργός «Ευτυχίας». Πρόκειται για την Οχούντ Αλ Ρουμί, ο οποίος ετοιμάζει ουκ ολίγα πλάνα.

Υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας είναι ο Σκοτ Κέιν, επικεφαλής του Future Cities Catapult, ενός κυβερνητικού οργανισμού της Βρετανίας που έχει ως στόχο να προωθεί και να αναπτύσσει την οικονομική δραστηριότητα στις πόλεις, έτσι ώστε να τις κάνει καλύτερες. «Στα Εμιράτα έχουμε πάρει την έννοια της ευτυχίας πολύ σοβαρά. Θέλουμε μέχρι το 2019 να έχουν γίνει πιο ευτυχισμένη πόλη του κόσμου».

Ο Σκοτ Κέιν συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου «Ευτυχίας», ενώ θα παραστεί και στις 20 Μαρτίου στη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας που διοργανώνει το Ντουμπάι, έτσι ώστε να δώσει τα φώτα του και βασικά κάποιες πρακτικές ιδέες που θα μετατρέψουν την πόλη σε πόλο χαράς. Φυσικά θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Ναι μεν, αλλά… 

Βέβαια, πίσω από την ευτυχία υπάρχει και ο κίνδυνος για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θέμα που εγείρει η οργάνωση Human Right Watch, η οποία σημειώνει ότι πολλές φορές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να καλύψουν με διάφορους τρόπους τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ανθρώπων εντός της επικράτειάς της – ενώ δεν λείπουν οι βασανισμοί κατά αντιφρονούντων και οι νόμοι που καταργούν ουσιαστικά την ελευθερία του λόγου και τη διάκριση ανάμεσα σε φύλα και κοινωνικές τάξεις.

Κατά τον Κέιν: «Το Ντουμπάι είναι σαφώς πιο προοδευτικό σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες. Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Ευτυχίας».

Επί του παρόντος, πάντως, στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες βρίσκεται η Δανία και ακολουθούν οι: Ελβετία, Ισλανδία, Νορβηγία και Φινλανδία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 13η θέση, δύο θέσεις ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.