Γίνονταν παρακολουθήσεις υπουργών (και) επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» όχι μόνο γίνονταν αλλά στο στόχαστρο είχαν μπει δύο κορυφαίοι της θητείας του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου: ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Aμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Εξωτερικών και εγκέφαλος της πολυσυζητημένης Συμφωνίας των Πρεσπών Νίκος Κοτζιάς.
Ασφαλώς το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» υπόκειται και αυτό σε παρόμοια κρίση με εκείνα του «Documento», που —εν είδει μυθοπλασίας, όπως τα περιέγραψε η κυβέρνηση—, κατήγγειλαν παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πολλών κρατικών αξιωματούχων και υπουργών (με τελευταίο τον Κωστή Χατζηδάκη).
Ωστόσο σε όρους πολιτικής επικοινωνίας αποτελεί ένα σημείο καμπής: σημαίνει ότι όσο ο κ. Τσίπρας —ο οποίος τώρα κραδαίνει το λάβαρο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας— ήταν αυτός Πρωθυπουργός, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια σειρά από πρόσωπα-κλειδιά, μεταξύ των οποίων, τρία μέλη της κυβέρνησής του —στους κ. Καμμένο και κ. Κοτζιά, προσθέστε και τον Στέργιο Πιτσιόρλα—, ήταν θύματα υποκλοπών. Ο ανεμιστήρας της υπόθεσης των υποκλοπών αρχίζει να βρωμίζει και το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα, ο οποίος στη Βουλή, στη θυελλώδη εκείνη συζήτηση της 8ης Δεκεμβρίου, διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι επί των ημερών του δεν γίνονταν παρακολουθήσεις υπουργών…
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο αφότου έγινε γνωστό το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έσπευσε μεταξύ άλλων να σχολιάσει πως «ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο τη Βουλή ότι ουδείς πολιτικός επί των ημερών του παρακολουθείτο. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα παρακολουθούνταν τρεις υπουργοί του: ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Καμμένος και ο κ. Πιτσιόρλας».
Στο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο κυβερνητικός εταίρος της περιόδου 2015-2019 Πάνος Καμμένος, αλλά και ο πρώην υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας (του οποίου η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας προ τριών μηνών), είχαν μπει στο “στόχαστρο” του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα σημαντικά στοιχεία που αποτελούν “ρελάνς” στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποκλοπών με τη χρήση του συστήματος Predator φαίνεται να έχουν περιέλθει —όπως αποκαλύπτει “Το Βήμα” — σε γνώση του Μαξίμου τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από ενδελεχή έρευνα σε απόρρητους φακέλους της λεωφόρου Κατεχάκη. Με μια σειρά από κρίσιμα ευρήματα ως απάντηση της κυβέρνησης στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μαζικές- “τυφλές” παγιδεύσεις τηλεφώνων πολιτικών προσώπων την περίοδο 2020-2022.
»Ισως τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα ήταν η “βάση” της επίμονης ερώτησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τις υποκλοπές στις 8 Δεκεμβρίου στη Βουλή προς τον κ. Τσίπρα “αν γίνονταν παρακολουθήσεις υπουργών, δημοσιογράφων και δικαστών επί ΣΥΡΙΖΑ”.
» Σημαντικοί κρατικοί παράγοντες φέρεται να έχουν καταγραφεί από τη συγκεκριμένη αναδίφηση, μέχρι στιγμής, συνολικά 19 “στόχους” υποκλοπών από τις μυστικές υπηρεσίες την περίοδο 2015-2019 (πριν από τις εκλογές που έφεραν τη ΝΔ στην εξουσία). Ανάμεσα σε αυτούς φέρεται να ήταν στενός συγγενής του κ. Καμμένου, τέσσερις πρώην ανώτατοι δικαστικοί, πρόεδρος δημόσιου οργανισμού, τρεις δημοσιογράφοι, μια υπάλληλος της ΕΥΠ, δύο πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και μια δικηγόρος. Επίσης στέλεχος της αστυνομίας που είχε ως κύριο ενδιαφέρον την εποπτεία της λειτουργίας των… drones που χρησιμοποιούν οι αρχές ασφαλείας στη διάρκεαι διαφόρων επιχειρήσεων. Αλλά κι ένας δραστήριος σωφρονιστικός υπάλληλος του Κορυδαλλού την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ που υπήρχε ασυδοσία στα σωφρονιστικά καταστήματα και κρατικοί υπάλληλοι στις φυλακές είχαν εναντιωθεί σε αυτή την κατάσταση».
Καβγάς ΣΥΡΙΖΑ – Οικονόμου
Οι αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» δεν έμειναν αναπάντητες από την Κουμουνδούρου.
Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
«Από τη προηγούμενη εβδομάδα γνωρίζαμε ότι τελευταία γραμμή άμυνας του κ. Μητσοτάκη είναι η λάσπη και ο αντιπερισπασμός. Και ότι θα επιχειρήσει να το κάνει, μπας και διασωθεί για το όργιο παρακρατικών παρακολουθήσεων υπουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων και αξιωματικών.
»Δεν διαψευστήκαμε.
»Είναι όμως εντελώς προβλέψιμος και αυτός και ο πάντα πρόθυμος προπαγανδιστικός του μηχανισμός. Το ξαναζεσταμένο φαγητό των δήθεν παρακολουθήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, δε θα διασώσει όμως ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε το παρακράτος του.
»Πρώτον γιατί αν όντως υπήρχαν στοιχεία, θα τα είχε προ πολλού προσκομίσει είτε στο δημόσιο διάλογο είτε στην εξεταστική όπου με επιμονή της ΝΔ και σύμφωνη γνώμη εξετάστηκε η περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ.
»Δεύτερον και κυριότερο, διότι στοιχεία δεν υπάρχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί.
»Η ΕΥΠ από το ’15 έως το ’19, λειτούργησε με βάση τις Συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις. Δεν καταστρέψαμε αρχεία, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη και είμαστε στη διάθεσή του να ελέγξουμε μαζί όλες τις διατάξεις εκείνης της περιόδου, μια προς μια. Ολες τις διατάξεις που βρίσκονται εκεί που ο νόμος προβλέπει. Είτε στο αρχείο των παροχών, είτε της ΑΔΑΕ, είτε της εισαγγελίας.
»Ελπίζουμε να είναι σύμφωνος και το ίδιο να συμβεί και για τη περίοδο της δίκης του διακυβέρνησης. Και όχι να κρύβεται πίσω από το απόρρητο, τρέμοντας πως οι Ανδρουλάκης, Κουκάκης, Χατζηδάκης, Κύρτσος και Τέλλογλου είναι μόνο η αρχή».
Σε απάντηση, ο κ. Οικονόμου, κυβερνητικός πορτ παρόλ, σημείωσε:
«Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο τη Βουλή ότι ουδείς πολιτικός επί των ημερών του παρακολουθείτο. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα παρακολουθούνταν τρεις υπουργοί του: ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Καμμένος και ο κ. Πιτσιόρλας.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εδώ και καιρό βουτηγμένος στη λάσπη της διαβολής και της συκοφαντίας, αντί να απαντήσει εκδίδει ανακοινώσεις χρεώνοντας την εφημερίδα, τα δημοσιεύματα της οποίας επικαλείτο μέχρι πρόσφατα, στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας.
»Η ελληνική Δικαιοσύνη διερευνά ήδη τόσο την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
»Ο σημερινός πανικός του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει ανάγλυφα την ανασφάλειά του για τα πεπραγμένα του. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη Δικαιοσύνη, την συνδράμει ενεργά μέσω των κρατικών αρχών και περιμένει τη γρήγορη εξαγωγή των πορισμάτων της. Αντίθετα, οι κραυγές και οι αλαλαγμοί του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι μάλλον δεν επιθυμεί την αλήθεια. Κάτι θα ξέρουν…»
Σύμφωνα πάντα με «Το Βήμα της Κυριακής», υπήρξε «κρυφή» λίστα υποκλοπών επί ΣΥΡΙΖΑ με κυριότερο ζήτημα την παρακολούθηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, «σύμφωνα τουλάχιστον με τα δεδομένα που ανέκυψαν από την εξέταση των φακέλων με τις άρσεις απορρήτου και τα σχετικά αιτήματα για συνακροάσεις εκείνη την περίοδο».
Κατά το ρεπορτάζ, «φαίνεται να αναδεικνύεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν υποκλοπές από το επίσημα αγορασμένο από την ΕΥΠ σύστημα νομίμων συνακροάσεων και του τότε υπουργού Εξωτερικών. Μια από τις “εξηγήσεις” που δίνουν κυβερνητικοί παράγοντες στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κ. Κοτζιά είναι ότι αυτή πιθανόν αφορά μια προσπάθεια ελέγχου των επιλογών του σε κρίσιμα θέματα (Μακεδονικό, Κυπριακό κλπ) που χειριζόταν. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο η παρακολούθηση του κ. Κοτζιά να υπήρξε στο περιθώριο (;) ενός πλέγματος τηλεφωνικών υποκλοπών και φυσικών παρακολουθήσεων που πραγματοποιούσε η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ για άλλη υπόθεση».
Το «Βήμα της Κυριακής» υποδεικνύει ότι τα ίδια ερωτήματα που τίθενται για τις υποκλοπές με στόχαστρο τον κ. Κοτζιά, αφορούν φυσικά και τον κ. Καμμένο. Μάλιστα γίνεται λόγος για παρακολούθηση όχι μόνο του τότε υπουργού Άμυνας αλλά και στενής συγγενούς του. Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για «υπόνοιες από νυν κυβερνητικά στελέχη ότι αυτό συνέβαινε για να καταγραφούν οι κινήσεις του απρόβλεπτου εταίρου στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις τριών τότε ανώτατων δικαστικών αλλά και πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ (είναι σύζυγος μιας εκ των δικαστών που επίσης παρακολουθούνταν), επιχειρείται να συσχετιστεί από τότε στελέχη της λεωφ. Κατεχάκη με υπόθεση «παραδικαστικού κυκλώματος» που φέρεται να ερευνούσε η ΕΥ για τη διευκόλυνση ιδιωτών σε διοικητικά και ποινικά δικαστήρια.
Από «Το Βήμα της Κυριακής» περιγράφεται ως «μυστήριο» η παρακολούθηση προέδρου κρατικού οργανισμού «που είχε σχέση με τις μεταφορές και ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».