Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξε σε συμφωνία για την κατάσχεση των κερδών από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας με σκοπό τη χρηματοδότηση της αποστολής όπλων και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.
Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ που συναντήθηκαν την Τετάρτη, συμφώνησαν σε συμβιβασμό για τα 4,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, εξομαλύνοντας μια διαφωνία σχετικά με τη φορολογία και το κόστος διαχείρισης στο Βέλγιο, τη χώρα όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων.
Η Euroclear, ένας οίκος εκκαθάρισης στις Βρυξέλλες, κατέχει 191 δισ. ευρώ από τα 260 δισ. ευρώ των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που πάγωσαν από τις δυτικές κυβερνήσεις ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Τον Φεβρουάριο, ο οίκος εκκαθάρισης ανέφερε τόκους ύψους 4,4 δισ. ευρώ από τα ρωσικά κεφάλαια και προέβλεψε ότι η βελγική κυβέρνηση θα αποκομίσει φόρους ύψους 1,085 δισ. ευρώ.
Το τελικό ποσό για την Ουκρανία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο τον Ιούλιο.
Η ΕΕ -επιφυλακτική ως προς τις νομικές συνέπειες της κατάσχεσης όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων- αποφάσισε ότι θα μπορούσε να δώσει τα κέρδη στην Ουκρανία, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα δεν είχε κανένα νόμιμο δικαίωμα στα κεφάλαια αυτά.
Αλλά, όπως ανέφερε ο Guardian, η εξεύρεση συμφωνίας περιπλέκεται από τις διαφωνίες σχετικά με το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα, τις αμοιβές διαχείρισης της Euroclear και τον φόρο 25% του Βελγίου επί των εταιρικών κερδών.
Το Βέλγιο δήλωσε τώρα ότι είναι «έτοιμο να εξετάσει» ένα εθελοντικό σχέδιο για τη μεταφορά των εισπραχθέντων φόρων στην Ουκρανία από το 2025, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η βελγική υποχώρηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Politico.
Το βελγικό κράτος ήδη στηρίζει την αγορά όπλων για την Ουκρανία, αλλά άλλες χώρες της ΕΕ υποστήριξαν ότι το έκτακτο εισόδημα θα πρέπει να είναι πρόσθετο -και όχι να αντικαταστήσει την τακτική βοήθεια του Βελγίου προς την Ουκρανία.
Ενας διπλωμάτης της ΕΕ είχε περιγράψει τα κέρδη ως «έκτακτο φόρο για το Βέλγιο» και δήλωσε: «Είναι λίγο άδικο, διότι κανείς άλλος δεν έχει ρωσικά χρήματα για να χρηματοδοτήσει τη βοήθειά του προς την Ουκρανία».
Κατά τη συνάντηση της Τετάρτης, οι διπλωμάτες μείωσαν επίσης την αμοιβή διαχείρισης της Euroclear στο 0,3%, από το αρχικό 3% που είχε προταθεί.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ότι το 90% των κερδών θα πάει σε όπλα για την Ουκρανία και το υπόλοιπο 10% σε άλλου είδους βοήθεια, ένας διαχωρισμός που έχει σχεδιαστεί για να καθησυχάσει χώρες όπως η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, που είτε δεν μπορούν είτε δεν επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν την αποστολή όπλων.
«Οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής για τα μέτρα σχετικά με τα έκτακτα έσοδα που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας», έγραψε στο Twitter ο λογαριασμός της βελγικής προεδρίας της ΕΕ.
«Τα χρήματα θα χρησιμεύσουν για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης».
Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε στο Twitter: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και ολόκληρη η Ευρώπη, ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς».
Η συμφωνία της ΕΕ ανοίγει την πόρτα σε μια ευρύτερη συζήτηση στο πλαίσιο της G7 σχετικά με τη χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, αλλά πολλά ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, είναι επιφυλακτικά απέναντι σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ να αναλάβουν την ευθύνη των περιουσιακών στοιχείων, φοβούμενα παραβίαση του διεθνούς Δικαίου.