Πυροσβέστες έσπευσαν στο κτιριακό συγκρότημα του Κιέβου το οποίο επλήγη από ρωσικές βόμβες | REUTERS/Gleb Garanich
Επικαιρότητα

Η εαρινή αντεπίθεση του Πούτιν: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ξανά το Κίεβο

Τρεις εβδομάδες μετά την ιστορική και συμβολική επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε και πάλι στόχος των ρωσικών πυραύλων και drones, εν μέσω γενικευμένων βομβαρδισμών πολλών πόλεων απ' άκρη σ' άκρη στην Ουκρανία
Protagon Team

Τριακόσιες εβδομήντα οκτώ ημέρες, δηλαδή ένας χρόνος και 13 ημέρες: τόσες έχουν περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο πόλεμος φαίνεται να παίρνει μια νέα τροπή, η οποία προσομοιάζει σε αυτό που αναλυτές είχαν προαναγγείλει ως εαρινή αντεπίθεση του Πούτιν. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, μαζικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα καταγράφηκαν στις περιφέρειες του Χαρκόβου στα ανατολικά και της Οδησσού στα νότια, αλλά και σε πόλεις στη δυτική Ουκρανία –στόχος οι υποδομές αλλά και να καμφθεί το ηθικό των ηρωικών Ουκρανών που αντιστέκονται τόσο καιρό.

Εδώ και μήνες, καθηλωμένη σε άλλους στρατηγικούς της στόχους, η Ρωσία έχει αρκεστεί στο να βομβαρδίζει με πυραύλους και με UAVs εγκαταστάσεις-κλειδιά, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ουκρανών, ιδίως όσον αφορά την πρόσβασή τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό.

Ομως τώρα οι επιθέσεις έχουν λάβει μαζικό χαρακτήρα. Μετά από καιρό εξάλλου στόχος ήταν και το Κίεβο, όπου πριν από τρεις εβδομάδες βάδιζε επιδεικτικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η ουκρανική πρωτεύουσα συγκλονίστηκε από εκρήξεις τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Εκρήξεις στη συνοικία Χολοσίβσκι της πρωτεύουσας. Όλες οι υπηρεσίες σπεύδουν επιτόπου», ανέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η συνοικία στην οποία αναφέρθηκε ο Κλίτσκο βρίσκεται σε νότιο τομέα της πόλης. Λίγο αργότερα ο δήμαρχος έκανε λόγο και για νέο πυραυλικό χτύπημα, αυτή τη φορά στα δυτικά της πρωτεύουσας και με τουλάχιστον δύο τραυματίες. Με βάση βρετανικά ΜΜΕ, όπως ο Guardian, από τις επιθέσεις στο Κίεβο, το 40% της πρωτεύουσας έμεινε χωρίς θέρμανση, καθώς ένας πύραυλος έπληξε υποδομές του ενεργειακού τομέα.

Αυτός είναι και ο στόχος του Πούτιν: να κάμψει το ηθικό των κουρασμένων από την αντίσταση Ουκρανών.

Νέος πυρηνικός εφιάλτης στη Ζαπορίζια

Οι επιθέσεις κατά του Κιέβου αποτελούν έναν ισχυρό συμβολισμό, αλλά έγιναν εν μέσω γενικευμένων ρωσικών βομβαρδισμών σχεδόν σε όλη την Ουκρανία. Στόχος ήταν, δυστυχώς, και ο τεράστιος πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια που για μία ακόμη φορά τέθηκε εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης. Ωστόσο και πάλι ο μεγάλος κίνδυνος είναι άλλος: ένα πυρηνικό ατύχημα.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, έμεινε χωρίς ρεύμα, έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo, που διαχειρίζεται τον σταθμό.

Από την πλευρά τους οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια», όπως ανέφερε το Euronews.

«Η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες» του ρωσικού στρατού, επεσήμανε η Energoatom.

«Αυτή τη στιγμή ο σταθμός πέρασε σε κατάσταση “black out” για έκτη φορά μετά την κατοχή», πρόσθεσε η Energoatom.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

«Υπάρχει αρκετό καύσιμο για δέκα ημέρες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», υπογράμμισε. «Αν δεν αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να σημειωθεί ατύχημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε.

«Ο εχθρός προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε πλήγματα στην πόλη και στην περιφέρεια» του Χαρκόβου, ανέφερε ο περιφερειακός αξιωματούχος Ολέγκ Σινεχούμποφ. Οι ρωσικές δυνάμεις «βάζουν στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά απαραίτητες εγκαταστάσεις», συνέχισε.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χτυπήθηκε και ιδιωτική κατοικία», πρόσθεσε, υποσχόμενος πως θα δοθούν αργότερα «σαφείς» διευκρινίσεις για τα θύματα και το εύρος των ζημιών.

Στην πόλη του Χαρκόβου, το κυριότερη της ομώνυμης περιφέρειας, ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ επιβεβαίωσε πως στόχος των πληγμάτων ήταν «ενεργειακές υποδομές» και πρόσθεσε πως υπάρχουν «προβλήματα» ως προς την ηλεκτροδότηση σε ορισμένους τομείς της πόλης.

Στην περιφέρεια της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, ο αξιωματούχος Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε πως «πύραυλοι έπληξαν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών», μιλώντας για «μαζικό πυραυλικό πλήγμα».

«Ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως τέθηκαν σε ισχύ «περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση» στην περιοχή.

Αναφέρθηκαν ακόμη ρωσικά πλήγματα στις πόλεις Ντνίπρο και Πολτάβα (κεντρικά).

Στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ο Σερχίι Χαμάλι, αξιωματούχος στην περιφέρεια Χμελνίτσκι, κάλεσε τους κατοίκους να «παραμείνουν στα καταφύγια» καθώς «ο εχθρός πλήττει καίριες υποδομές της χώρας». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί στο Λβιβ. Επλήγησαν επίσης στόχοι στις πόλεις Ζιτόμιρ, Βινίτσια, Ρίβνε και Λουτσκ, μακριά από τα μέτωπα.