Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυναν στον ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τους συνεργάτες του, οι ηγέτες της Δύσης | Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Η Δύση προειδοποιεί το Ιράν: Μην εξαπλώσετε τη σύρραξη

Αυστηρή κοινή ανακοίνωση των ηγετών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας με αποδέκτη την Τεχεράνη για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Protagon Team

Στραμμένα στην Τεχεράνη, εκτός από τη Γάζα, είναι τα βλέμματα των δυτικών ηγετών, καθώς το Ιράν φέρεται να βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Τεχεράνη σχεδίασε την εισβολή των Παλαιστινίων σε ισραηλινό έδαφος σε συνεργασία με ανώτερα στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, στη διάρκεια μυστικών συναντήσεων που έγιναν στον Λίβανο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Το Ιράν διέψευσε το δημοσίευμα, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι «οι κατηγορίες που συνδέονται με τον ρόλο του Ιράν βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

Για τον Νασέρ Κανανί, «η αναφορά σε ρόλο του Ιράν έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και να δικαιολογήσει ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες» του Ισραήλ.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πως δεν έχει πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, κατήγγειλε τον ρόλο της Τεχεράνης στην κρίση: «Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό την Χαμάς και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτήν την άποψη, το Ιράν είναι σαφώς συνυπεύθυνο. Ωστόσο, όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις επιθέσεις, όχι δεν έχουμε τίποτα», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή όμως, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, που περιείχε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη:

«Καλούμε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ή οποιοδήποτε κράτος το οποίο μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ιδιαίτερα το Ιράν, να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για άλλους σκοπούς, να μην επεκτείνουν τη σύρραξη πέραν της Γάζας», ανέφεραν συγκεκριμένα οι Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς, Ρίσι Σούνακ και Τζόρτζια Μελόνι.

Χαμενεΐ: «Φιλάμε τα χέρια αυτών που σχεδίασαν την επίθεση»

Την Τρίτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε πως «το σιωνιστικό καθεστώς» υπέστη μια ανεπανόρθωτη ήττα σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Χαμενεΐ διέψευσε πως η χώρα του βρισκόταν πίσω από την επίθεση της Χαμάς, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την υποστήριξη του Ιράν «προς την Παλαιστίνη».

«Οι υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος και άλλα πρόσωπα κυκλοφόρησαν τις δύο-τρεις τελευταίες ημέρες φήμες, μεταξύ των οποίων και ότι το ισλαμικό Ιράν βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την ενέργεια. Είναι ψευδείς», τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία που εκφώνησε σε στρατιωτική ακαδημία.

Ομως, στην πρώτη τηλεοπτική ομιλία του μετά την επίθεση, ο αγιατολάχ είχε δηλώσει: «Φιλάμε τα χέρια αυτών που σχεδίασαν την επίθεση στο σιωνιστικό καθεστώς».